Inför statsbesök Kroatien

ELMAU: Det var inte alldeles lätt att lämna Stockholm en vacker dag som denna, men det skall medges att vårvädret i de bajerska alperna också har sina positiva drag.

Här är jag som fortsättning på en serie av informella samtal med fokus Kaukasus som ett antal av oss haft sedan ett antal år tillbaka.

Och nu är det utvecklingen i Georgien som är i fokus. Det handlar om att hjälpa dess regering på den europeiska väg de vill gå, liksom med den interna reformprocess som ju är en förutsättning för att den vägen skall vara möjlig.

Men viktigt är ju att kunna visa resultat inte minst inför toppmötet med EU:s Östliga Partnerskap i Vilnius i november.

I morgon bär det dock åter av hemåt, och tidigt tisdag morgon flyger jag med Kungen och Drottningen till Zagreb i Kroatien för att inleda det tre dagar långa statsbesöket där.

Vi tas emot av president Josipovic, men självfallet blir det politiska överläggningar också med regeringen.

Inte minst den vidare utvecklingen i regionen finns det ju anledning att diskutera.

Tidigare i dag talade jag med Catherine Ashton bl a inför den resa som hon under veckan kommer att företa till regionens olika länder.

Och vi har inte gett upp hoppet om att Belgrad och Pristina skall kunna komma över återstående hinder för en överenskommelse av betydelse för bägge ländernas EU-perspektiv.

Med på statsbesöket till Kroatien kommer också miljöminister Lena Ek.

Någon gång under onsdagen kommer dock jag att tvingas lämna, men hur det blir med programmet då är inte riktigt klart.

Den möjliga resan till Ottawa för att diskutera olika frågor i anslutning till Arktiska Rådet är nu högst osäker, eftersom nyckelpersoner därifrån åker till London för att närvara vid Margaret Thatchers begravning där.

Så det ter sig nog sannolikt att konsultationerna med Canada får ske på annat sätt – det blir till att vända upp och ner på kalendern igen.

Men det finns möjligheter.

I veckan inleds serien av möten med IMF och Världsbanken i Washington, med såväl Anders Borg som Gunilla Carlsson på plats, och jag hade ju möjlighet att diskutera en del av frågorna på agendorna där under mitt besök förra veckan.

One Response to Inför statsbesök Kroatien

  1. […] avlägsnades från Kroatiens yta, vilket är ytterligare ett exempel på EU:s enorma betydelse för fredsbyggande och mänskliga rättigheter i och utanför […]

%d bloggare gillar detta: