Snart iväg igen

STOCKHOLM: Så är jag hemma igen efter en vecka av påskledighet kring och vid Adriatiska Havet.

Men vistelsen här blir inte särskilt långvarig.

I morgon bitti bär det av till Washington på ett besök vars främsta skäl är att jag på tisdag är inbjuden att tala på Carnegie Endowments stora konferens om insatser för att förhindra spridningen av främst kärnvapen.

Här samlas många av de ledande i världen när det gäller att formulera politik i detta viktiga avseende.

Och jag skall tala bl a om begränsningar och möjligheter med sanktionspolitik i detta avseende.

Och om det finns det ju åtskilligt att säga.

Sanktionspolitik har ju blivit allt populärare i alla möjliga sammanhang under senare år, men de fall där den verkligen har fungerat på avsett sätt är nog inte särskilt många.

Konferensen kommer självklart att ha anledning att diskutera situationerna såväl i Nordkorea som i Iran, även om de just fundamentalt annorlunda.

Nordkorea har ju brutit sig ur icke-spridningsavtalet, vägrar internationella inspektioner, förklarar tydligt sina kärnvapenintentioner och genomfört inte mindre än tre provsprängningar.

Iran förklarar att man vill respektera icke-spridningsavtalet, accepterar omfattande internationella inspektioner och säger att man inte har några ambitioner att utveckla kärnvapen.

Men misstankar finns inte minst baserade på att landet fram till 2003 hade ett sammanhållet program för att utveckla kärnvapen.

Förhandlingarna mellan omvärlden och Iran i Almaty om en överenskommelse om landets nukleära program gick ungefär som det fanns anledning att förvänta sig vid denna tidpunkt.

Det interna manövrerandet i Iran inför sommarens presidentval påverkar sannolikt situationen.

Och det finns ju dessutom betydande åsiktsskillnader.

Dessa gäller dock i mindre grad vad som omedelbart bör göras med det nukleära programmet och mer dels vad Iran mer omedelbart skall få i utbyte för detta och dels hur ett möjligt slutmål vad gäller landets rättigheter skall kunna formuleras.

Om detta kommer det säkert att talas åskilligt i Washington.

Men det blir också andra samtal i en rad olika frågor.

Jag börjar måndag kväll med mer informell middag med några av stadens ledande tänkare på det utrikespolitiska området, och på tisdag förmiddag innan mitt anförande på konferensen blir det samtal framför allt i Vita Huset.

Utrikesminister John Kerry är inte i stan dessa dagar – han och andra befinner sig i Mellersta Östern – men den biträdande utrikesministern William Burns kommer hem så att vi hinner ses innan jag på onsdag kväll börjar att ta mig hem mot Stockholm igen.

Till samtalsämnena i Washington hör också förberedelserna för ministermötet med Arktiska Rådet i Kiruna i mitten av maj.

Och de förberedelserna är också anledningen till att jag som hastigast kommer att besöka Ottawa i Canada nästa vecka.

Situationen på den koreanska halvön kommer jag också att ha anledning att diskutera i Washington.

Också genom vår ambassad i Pyongyang följer vi utvecklingen så nära vi kan.

Med stor sannolikhet kommer vi att se ytterligare utvecklingar i den situationen under veckan. Det talas om möjligheten av ett robotskott.

När G8-ländernas utrikesministrar samlas i London i mitten av veckan kommer detta med all säkerhet att vara ett av de ledande samtalsämnena.

På torsdag eftermiddag planeras jag vara tillbaka i Stockholm, och det inte minst för att kunna delta i diskussionerna under de följande dagarna på India Forum.

Men också förberedelser för dagarna närmast efter med diskussioner om och med Georgien, statsbesök i Kroatien och besök i Canada.

14 Responses to Snart iväg igen

 1. Kent Hamacek skriver:

  En effekt av sanktionspolitiken mot Iran är bl.a. att Iran som är en av världens största Metanol producenter, tvingas avyttra sitt tonnage till den som kan och vill köpa. En av få är naturligtvis Kina som köper upp den Iranska metanolen utan några som helst hämningar.
  Kineserna kan nu åtnjuta väldigt gynsamma priser och konkurrera ut vår metanol beroende europeiska industri som redan är utsatt.
  Vi i Europa är hänvisade till Norges, Rysslands eller Trinidads produktion som prisas helt annorlunda. Detta är ett exemplel på hur sanktionerna mot Iran slår hårt mot vår europeiska industri.
  Mycket tråkigt.
  Kent Hamacek
  Perstorp

 2. Kerstin Broste skriver:

  Eftersom tiden för kommentarer är kort vill jag fortsätta med Palestinafrågan. CB skriver att det inte är möjligt att etablera en ambassad på Västbanken. Jag kan ej se att det skulle bereda några problem. I Libyen erkände ”vi i väst” (jag har inget bättre namn) ”oppositionen före den Libyska regeringen hade fallit. I Syrien händer nu samma sak. Båda dessa länder har stora reserver av olja och gas som de envisas med att i första hand tillfalla det egna folket.

  Det skulle vara klädsamt att någon skulle förklara hur detta förklaras i diplomatiska kretsar.

  BTW har Sverige blivit så ”högervänt” att det är OK att Sveriges FM talar till och kanske tar råd från Carnegie Endowments.

 3. spanaren skriver:

  Ett stormaktskrig kan utlösas både i nordöstra och
  västra Asien.
  Nordkorea och Iran har länge haft ett nära militärt
  samarbete om robot och kärnvapenteknologi.
  De iranska medeldistansmissilerna är av nordkoreansk
  konstruktion. Hur vet vi att Iran inte redan har kärnvapen?
  Även Ryssland oroas av utvecklingen i grannlandet
  Nordkorea. Kina kommer kanske attt föra ett krig genom
  ombud om kontrollen av västra Stilla Havet och nordöstra
  Asien. Den som lever får se…..
  Inför ett nytt storkrig är Sverige ännu mer försvarslöst än
  vi var 1939. VEM är ansvarig för att vi lever i vårt eget
  ”Dårarnas paradis” för att citera en känd svensk analytiker.?

  http://www.en.rian.ru/world/20130408/180503279/North-Korea-Could-Launch-Missile-This-Week—Report.html

 4. spanaren skriver:

  Vidare mitt 08 april 2013 kl. 06:59

  De flesta av läsarna känner säkert till källorna som
  den ryska nätsidan anlitar för grafiken om de koreanska
  staternas militära styrkor men för de som avfärdar inlägget
  pga dess ryska ursprung…..

  ISIS = Institute for Science and International Security.

  IISS = International Institute for Strategic Studies.

 5. Per Fredö skriver:

  Det är föga sannolikt att målsättningen om en kärnvapenfri värld är realistisk
  De nedrustningsavtal, som USA och Ryssland slutit har närmast haft symbolisk inriktning.
  Däremot har Ryssland varit framgångsrikt när man fått
  USA att avstå från planerat missilförsvar i Polen.

  Att få en stat som Nordkorea att avstå från att skaffa sig kärnvapen, om nu de tekniska förutsättningarna finns, är inte troligt.
  Likadant förefaller det vara med Iran.

 6. observer61 skriver:

  Kerstin Broste
  Det intressanta är inte att förklara varför man inte kan öppna en S-märkt ambassad i Jerusalem för Palestinas/västbankens/Ghazas räkning.

  Det mest intressanta vore att höra Urban Ahlins förklaring – med sin påstådda stora erfarenhet – hur detta skall kunna ske med iakttagande av de internationella regler som föreligger.

 7. pointcircle skriver:

  Sanktionspolitiken har ytterst sällan fungerat efter WW2, och därmed vore det praktiskt att inse det nödvändigt att satsa på en bredare verktygslåda. Då gäller det framför allt att sätta mer ansvar på BRICs avseende den internationellla säkerheten samt den fredliga utvecklingen. Där kunde det Arktiska rådet agera proaktivt och ge mer utrymme åt såväl EU som Kina för att garantera den fredliga och ekonomiskt nyttosamma utvceklingen av arktiska områden.

 8. Kachina skriver:

  Nordkorea har tydligen fört piratverksamheten utanför Afrika till en högre nivå, med den skillnaden att de håller hela världsbefolkningen som gisslan i sitt försök till utpressning riktad mot de demokratiska länderna.

  Säg mig spanaren,vad kan fler tanks, artilleri och en värnpliktsarmé på en miljon man, göra mot kärnvapen i långdistansmissiler?

  Det vi kan göra är det vi precis nu gör utanför Afrika i samarbete med andra länder, nämligen lära dem läxan att piratverksamhet inte är lönande, utan bara förödande för piraterna.

 9. bestofmankind skriver:

  observer61,

  Öppnandet av ambassaden i Palestina ska ske när FN och i synnerhet Sverige har erkänt Palestina som en stat. punkt 35, sidan 25 http://www.socialdemokraterna.se/upload/Arrangemang/Kongress/Kongress_13/Forslag/Framtidskontraktet%20En%20ra%CC%88ttvis%20va%CC%88rld%20a%CC%88r%20mo%CC%88jlig%20version%202.pdf

  (Om det nu att denna kommentaren släpps igenom av moderatorn i denna blogg.

 10. mrmhalland01 skriver:

  bestofmankind,

  Du refererar till socialdemokraternas kongressbeslut och talar om detta som om det vore ett riksdagsbeslut.

  Får jag påminna om att socialdemokraterna är ett oppositionsparti och inte har någon regeringsställning ?

 11. Kerstin Broste skriver:

  observer61, Jag förstår problemet men eftersom det är möjligt att frånta en självständig stat dess diplomatiska rättigheter (Libyen och Syrien) så med lite god vilja ska det nog ordna sig. Kosovo blev också självständigt även om inte alla har godkänt dess gränser. Med Syrien blir det riktigt illa eftersom ingen vet vem som ska efterträda Assad bara att västmakterna vill det. Ibland undrar jag vem som sätter upp riktlinjerna i världen. Nu verkar det vara den som har bäst och mest vapen alltså NATO.

 12. spanaren skriver:

  Kachina,

  Enligt öppna källor har nordkoreanska krigsmakten sina
  förråd i bergrum och styrkorna vid 38:e breddgraden
  förskansade i väl utbyggda befästningar.
  Jämför hur vårt svenska totalförsvar var organiserat
  före ”hjärnsläppet”.
  Nordkorea liksom Sydkorea kommer självklart att
  drabbas av hemortsbekämpning – med eller utan atomvapen.
  Hur starkt är skyddet på de amerikanska baserna i
  Yokosuka (Tokyoområdet), Okinawa och på Guam mot
  de nordkoreanska missiler som eventuellt tränger genom
  AEGIS-spärren?
  Kommer Kina att tillåta US Army vid Yalufloden och Ryssland
  amerikansk trupp i Vladivostoks närområde vilket blir fallet
  om Nordkorea besegras och ockuperas av USA?

  Förresten är en eskader ur ryska Stillahavsflottan nu
  på väg från Vladivostok till Tartus med materiel och manskap.
  ETA mitten av maj.
  Iran eller Korea – tänk om det blir både och……

 13. spanaren skriver:

  Så här ser Putin på konflikten i Korea.
  http://rt.com/news/korea-fourth-nuclear-test-473/

  Vore hugnesamt att läsa ett inlägg om Korea
  från Carl Bildt efter överläggningarna i USA

 14. Per Fredö skriver:

  Den forna brittiska premiärministern har avlidit i en ålder av 87 år.
  En av hennes mest betydelsefulla insatser internationell var när hon i nära samarbete med president Ronald Reagen, men även med Gorbatjov lyckades få slut på det kalla kriget på fredlig väl.

  Hon får lovord från alla håll, även från politiska motståndare som Tony Blair.

%d bloggare gillar detta: