Plakatpolitik i Göteborg

VID MEDELHAVET: Fortsatt några dagar här nere i lite mer avspänd miljö tillsammans med familjen och andra vänner.

Men kontakten hemåt finns ständigt.

I går hörde jag att den socialdemokratiska partikongressen hemma hade sin utrikespolitiska diskussion. Att den inte avsatte några större spår i media förvånar knappast.

Huvudnumret förefaller att ha varit att klanka på mig och på den s k dokumentären i TV. Det kan man göra om man vill, men som just utrikespolitik är det kanske inte så imponerande.

Dock lades till att man lovade att en regering med socialdemokraterna skall öppna en svensk ambassad till Palestina i Jerusalem.

Jag skulle gärna se att vi fick ett fredsavtal som skulle göra detta möjligt.

Det är ju vad EU i dess helhet arbetar för.

Men att tro att det skulle gå att göra innan vi har ett fredsavtal är ren och skär plakatpolitik.

Sakläget är att Palestina är ockuperat av Israel, och sannolikheten för att de skulle tillåta öppnandet av en svensk ambassad till Palestina i t ex östra Jerusalem borde var och en med någorlunda kännedom inse är obefintlig.

Vi har sedan gammalt ett generalkonsulat i Jerusalem vars huvudsakliga arbetsuppgifter ligger i kontakter i de palestinska områdena. Det fungerar i allt väsentligt tillfredsställande.

Men försök att i allmänt demonstrativt syfte hitta på något nytt och annorlunda tror jag inte bara skulle misslyckas utan dessutom riskera det som vi faktiskt har i dag.

Och detta utgår jag från att mer insiktsfulla socialdemokrater också inser. Jag tror att det hela får föras på kontot nödvändiga eftergifter att kasta till de annars alltför upprorsbenägna på kongressen.

Men seriös och realistisk politik är det förvisso inte.

10 Responses to Plakatpolitik i Göteborg

 1. som alltid ett klockrent inlägg.
  Sossarna är utanför banan mer än vad de förstår

 2. claudius49 skriver:

  Men en annan församling, med större relevans och status än de svenska socialdemokraternas partikongress, har ju med synnerligen stor majoritet röstat för att Palestina ska erkännas som självständig stat, visserligen med ett icke oväntat Nej från Israel (som ju ockuperar en avsevärd del av Palestina) och ett fåtal andra stater (FN:s generalförsamling, i höstas).

  Och EU har väl också intagit en positiv inställning till att Palestina får vara med i FN? Vilken position har Sverige i frågan (under den nuvarande Alliansregeringen)?

 3. Per Fredö skriver:

  Stefan Löfven har varit tyst som musen i den inrikespolitiska debatten.

  Han har dock hållit ett antal anföranden, vilket han är bättre på än att svara på frågor och ge något så när konkreta svar.

  Det mäkliga är bara vid ett enda tillfälle tangerat en utrikespolitisk fråga.
  Det gällde Syrien, inrikespolitik såtillvida att även vårt land tar emot flyktingar från
  detta krigshärjade land.

  Att socialdemokraterna vill erkänna Palestina som stat utan att ett fredsavtal om en tvåstats-lösning kommit till stånd saknar folkrättslig grund.

  Det inbjuder förvisso till olika tolkningar.
  Likaså hör dit att en svensk ambassad ska öppnas i ett icke existerande land.

  Personligen tror jag att Löfven därmed ville tillfredsställa palestina aktivisterna inom detta parti.

  Ännu en fråga förtjänar uppmärksamhet.
  Partikongressen har nu också tagit ett beslut om att all svensk vapenexport till diktaturer ska förbjudas.
  Så fungerar det inte nu.
  Eter noggrann prövning i varje enskilt fall godtas vapenaffärer även med länder, vilka är auktoritärt styrda.
  Att vår vapenexport ska tillämpas så har inte minst socialdemokraterna stått för.

  Det lär nu bli ännu en svår nöt att knäcka för Stefan Löfven.

 4. Kerstin Broste skriver:

  Det är svårt att se att vi vill stödja en Palestinsk stat. Vi tillåter Israel att öva på svenska mark med krigsmateriel som sedan används till att döda Palestinier. Alla är överens om att Israel är en ockupationsmakt och som konsekvens borde vi inte upplåta vårt luftrum för övningar som ej syftar till en fredlig lösning. Att raljera över S vilja är också lite smaklöst.

 5. flyktingar skriver:

  Det verkar som svenska arbetslöshetsfrågan är löst. Sossarnas idé avslöjas härmed. Den är att göra de äldre arbetslösa till UD-tjänstemän på hemmaplan med övervakning av bojkotten av varor från Israel som huvuduppgift. Ungdomarna, inklusive ”värstingarna”, anställs av Försvaret. De tar värvning i Marinen och får betald semmester på flottans framgent årligen återkommande uppdrag ”Swedish-Fleet-to-Gaza”. Det är en så bra idé att den i vanlig ordning kommer att stjälas av Alliansen.
  Frågan för Alliansens del är bara: ”Hur finansiera denna expansion av Marinen och UD utan att höja skatterna?” Kan man tulla på palestinamiljarden? Nej, ty den sysselsätter redan nu många svenskar. En närliggande lösning är att Alliansen säljer ut Marinens tillgångar till ett finansbolag på Caymanöarna och istället hyr in sig i NATO. Du kan väl be Borg får räkna på det, Carl.

 6. Alla svenska politiker, oavsett partitillhörighet, är ”ockuperade” av tvångstankar.

  Har Kungen en egen blog som heter Alla Dessa År?

  Cypern har raderat ut alla bankdata. ”hörde jag idag”.

  Undrar var Gadaffi’s miljardbankkonton länsades.

  Sett listan på alla svenska konsulat som bemannats med utländska business hajar.

  Hur sponsrade Svenska Ambassaden i Canberra Stefan Lindskogs reseberättelse i Adelaide den senaste veckan?

  Socialdemokraterna och Moderaterna borde bilda världens första Opolitiska Parti och bli det största någonsin i den politiska historien för allas bästa, vore en mer realistisk och seriös politik.
  Först då kunde ”kontakten hemåt” bli anständig.
  Ett land med bara 9 innevånare kunde detta vara en möjlighet.

  Ture Sjölander in exil

  http://www.worldleaders2008.homestead.com/
  Jag är inte bara svensk medborgare.
  Jag är faktiskt Sverige!

 7. un2here skriver:

  Vad Israel önskar tillåta EU tycka har ingen relevans.

 8. Inbillningsministern är nu luftburen igen på väg till sina ”hembygder” i USA för nästa reseberättelse skriven från The House of Sweden, och för att promenera med Nordiska krigare i ett gatlopp därstädes.
  Här kan Konstrådet beställa nya verk för nya ”butiker” du bygger i utlandet i passande format, material och färgskala.
  http://monumental.homestead.com/
  Urvalslista: http://vimeo.com/45008056

  Representerad:
  http://modernamuseet.homestead.com/

  Audio from Ekot, Sveriges Radio

 9. Kachina skriver:

  Ironiskt inlägg, flyktingar?

  Nej knappast. Du kan inte dölja ”den ständigt, tyck synd om mig sårade juden”, bakom orden.

  Ja, vi vet att föregående generation i Europa, aktivt eller genom sitt tysta medgivande, mördade ca 8 miljoner judar. Många i denna, nu på utgående generation, många som inte ens var födda då det hände, känner fortfarande skam och skuld.

  Men,…..ni kan inte utnyttja detta hur länge som helst. Särskilt när ni skapat ett Warszawas Ghetto i Gaza, ett ghetto som försörjs genom tunnelsystem, precis som i Warszawa.

  Ship to Gaza är en högst berättigad åtgärd. Israel bör naturligtvis få inspektera lasten innan den når Gaza, beväpnade med el- och/eller gaspistoler, för att inte av misstag upprepa den första katastrofen.

  Se samtidigt till att fredssamtalen kommer igång och når en lösning.

  Men kom ihåg. Det finns inget ”utlovat land för djurmänniskan” i denna dimension. Ni har totalt missuppfattat era egna skrifter. Den ”vandrande juden” är inget annat än varje enskild själ som emanerar ur det medvetna livets källa och nu vibrerar på var sin sträng, längst ut i den tröga materian. Varje själ, varje förlorad son, vare sig den befinner sig i ett djur av hon- eller hankön, olika raser, olika kulturer, eller vibrerar på en annan frekvens i en annan dimension, som som lyckas arbeta sig ”uppåt”, hem till ”fadershuset”, är den förlorade sonens återkomst.

  Där är det utlovade landet som genomsyras av HARMONI.

  Ni judar, och även ni islamister, har tillskrivit er en särställning som ni inte har, vare sig i den här eller de högre dimensionerna.

  Att rensa ut de här vanföreställningarna, vore en bra början till en fredlig lösning.

 10. Kachina skriver:

  Ture

  ”Inbillningsministern är nu luftburen igen på väg till sina ”hembygder” i USA för nästa reseberättelse skriven från The House of Sweden”

  Vi tolkar olika politiska och personliga beteenden, på olika sätt.

  ”Den luftburna ministerns” marknadsföring av Sverige, över hela världens, borde du som affärsman förstå nyttan av, för oss här i Sverige.

  Det kan jämföras med Skellefteå AIK:s härjande i Eliteserien. Det kostar kommunen massor av pengar, men även om de inte vunnit finalen, är den intensiva marknadsföringen till stor nytta för Skellefteå kommun. Det ser vi inte minst på de investering och etableringar som görs i kommunen, av nationella och internationella storföretag.

  Carl Bildts blogg ser jag inte som ett sätt att hävda sig själv, utan som ett genuint personligt uttryck för Demokrati och kommunikation, där han i lagens mening är ansvarig utgivare. (Den lag måste ändras i cyberspace. Varje skribent måste själv svara inför lagen, för sina yttringar.

  Jag respekterar Carl Bildts sinne för demokrati. Detta tillåter mig att yttra mig om Det Stora Fiaskot, Thatcerismen och liberalismen.

  Du Ture, borde fundera på om din bitterhet över hur du behandlats i Sverige, i alltför hög grad färgar dina inlägg.

%d bloggare gillar detta: