Att resa – och att hjälpa!

STOCKHOLM: Jo, till slut gick det i går kväll att komma fram till Göteborg trots allt.

Men det inkluderade närmast en språngmarsch genom Schiphol-flygplatsen i Amsterdam för att inte missa sista anknytningen till Göteborg.

Om vädret var lite dämpat i Dublin var det dock markant mycket bättre i Göteborg i dag på morgonen.

Mycket människor var det också på TUR-mässan med dess möjlighet att lära sig mer om olika spännande resmål inte bara i Sverige och Europa utan också ute i världen i övrigt.

Och där hade jag möjlighet att tala om vårt viktiga konsulära uppdrag.

Vi svenskar är ju ett synnerligen resande folk.

Så har det varit genom historien.

Och så är det också idag: 60 år efter att den första charterresan förde ett litet antal turister från Bromma flygplats till Mallorcas stränder reser vi svenskar som aldrig förr.

Vi reser till våra grannländer. Vi reser till solen.

Och den växande delen av vår befolkning som själva har sitt ursprung någons annanstans i världen reser tillbaka för att upprätthålla band eller knyta nya kontakter.

Nästan 30% av alla svenskar är födda utomlands eller har en eller bägge sina föräldrar födda i ett annat land.

Upp emot 400 000 svenskar är på resande utanför Sveriges gränser varje dag.

En halv miljon har bosatt sig utomlands.

Och snart sagt varje år slås nya rekord: Under 2012 gjordes enligt tillgänglig statistik hela 15,5 miljoner utlandsresor med övernattning från Sverige.

Allt detta är självfallet mycket bra.

Jag brukar säga att det är bra med mera av världen i Sverige, och mer av Sverige i världen. Vi lär oss, och vi blir bättre rustade för framtiden i vår allt mer globaliserade värld.

Men allt detta innebär också att de konsulära uppgifterna blir allt mer omfattande för alla oss på UD.

Och det var om detta jag talade på TUR-mässan i dag.

Om det vi har möjlighet att göra. Men minst lika viktigt om det som vi faktiskt inte har möjlighet att göra. Individen och reseföretagens ansvar är viktigt. Och reseförsäkringar bör alla ha.

Men ytterst finns vi ändå där för att kunna hjälpa och stödja.

Och det är en viktig uppgift för oss alla på UD.

Efter mitt anförande och min lilla diskussion – och självfallet lite tid hos UD med montern Resklar! – gick Anna Maria och jag runt på den trevliga mässan, mötte människor och fick inspiration.

Och sedan blev det bilfärd tillbaka genom vackra Sverige till Stockholm.

2 Responses to Att resa – och att hjälpa!

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Åka till sol eller släktingar i all ära men den större utmaningen borde vara att åka ut för att hitta nya affärspartners. Är man EU-medborgare borde man besöka minst ett nytt EU-land varje år. Bjuder man sen hem sina nya bekantskaper till Sverige och barnen får träffa nya kompisar så är snart hjulen igång. Vi måste utmana mera!

 2. Kerstin Broste skriver:

  Tack och lov för att Entrepre vill kommentera. I mina ögon har bloggen ändrat karaktär. Förr i tiden visste vi att CB åkte runt i världen för att svenska folket ville ha det så.

  Men nu: Nu vet vi att CB har en fru. Under alla dessa år har frun aldrig märkts annars än att vi vet att hon kommer från Italien.

  Men nu: Alla viktiga händelser av vikt för en FM behandlas på twitter.

  Centralfrika borde belysas och framför allt: Att ”Fria Syriens Armen”s PM säger upp sig för att han hade satt en röd gräns. Att beklaga och säga att ”vi i väst” kommer nog ändå att i framtiden låta honom höras är lite övermaga.

  Hur ska vi som i åratal har läst bloggen veta att nu är det dax att vi ska bli lite mer korkade?.

%d bloggare gillar detta: