Viktigt om Syrien i Dublin

DUBLIN: Det informella utrikesministermötet här kom utåt att domineras av frågan om vapenembargot för Syrien. Medias intresse gällde så gott som enbart den frågan.

Och vi hade ett bra meningsutbyte i den frågan under gårdagen.

Viktigt var att alla mycket tydligt sade att vi strävar efter en politisk lösning på kriget. En renodlat militär lösning skulle med all sannolikt skapa betydande problem för betydande tid framöver.

Sedan kan det finnas lite olika nyanser i diskussionen om hur vi skall öka pressen för denna politiska lösning. Och den frågan är, som jag skrivit här tidigare, alls inte enkel.

Ingen runt bordet ville aktualisera någon fråga om att nu lyfta vapenembargot eller göra modifikationer av det. Det må ha låtit lite annorlunda i vissa media, men så var den faktiska situationen.

Till de olika frågorna om Syrien kommer vi ju alldeles säkert att återkomma, och alla frågor om sanktionerna kommer enligt tidigare plan att vara på bordet på vårt möte i slutet på maj.

Och då återkommer sannolikt också den diskussion som vi förde här i går.

Annars ägnade vi huvuddelen av våra diskussioner om hur vi vill att den gemensamma europeiska utrikestjänsten EAS skall utvecklas framöver.

Mycket har åstadkommits, men vi var rörande överens om att mer bör åstadkommas under åren framöver.

Just nu är min prioritet att försöka komma till Göteborg för det anförande jag skall hålla på den stora TUR-mässan där i morgon förmiddag.

Ett av våra statsplan, som skulle ta oss dit, ville helt enkelt inte, och nu pågår ett försök till tråcklande via olika flygplatser och mer eller mindre fullbokade flygplan.

Hur det kommer att avlöpa återstår att se.

Men förhoppningsvis finns jag på ett eller annat sätt i Göteborg i morgon förmiddag.

Den som lever får se.

2 Responses to Viktigt om Syrien i Dublin

 1. Fermented politik och decomposed journalistik, och ett djäkla flygande hit och dit, alltid sägande ”mötet var så viktigt, tyckte alla” och så givande….ha ha
  Ja säg vad mer kan man göra med ett utdöende språk.
  193 länder med flygande sändebud…oh milde gud vilka obsoleta arrangemang.
  Får du aldrig nog av detta luftburna helvete?
  Sitta i en tub halva vinterhalvåret.
  När öppnar Tylösands golfbana igen?

 2. Jhn Edvin skriver:

  Hårt arbetande statsråd uppskattas! Tack Carl.

%d bloggare gillar detta: