Brussels Forums diskussioner – och hemma

BRYSSEL: Sent i går kväll anlände jag hit för diskussionerna under årets upplaga av Brussels Forum.

Det är väl sjätte eller sjunde året vid det här laget, och blir successivt allt viktigare och bättre.

Här samlas tyckare, tänkare och praktikanter när det gäller olika delar av den internationella utvecklingen – huvudsakligen från Europa och EU – för diskussioner om aktuella utmaningar.

Och så gott som alla sessioner och diskussioner, där det är tekniskt möjligt streamas på nätet och finns tillgängliga där efteråt. Från tidigare år vet man att den ackumulerade publiken för dessa diskussioner blir mycket stor.

Ämnen har inte saknats.

Dagen började med Catherine Ashton om uppbyggnaden av den EU:s utrikestjänst och olika uppgifter framöver.

På eftermiddagen hade vi en fascinerande session om de mycket stora förändringar som nu sker i den internationella energisituationen och vilka politiska konsekvenser dessa kan komma att få.

Direkt efter det tillhörde jag panelen när det gällde utsikterna för ett trans-atlantiskt frihandelsavtal tillsammans med EU:s handelskommissionär Karel de Gucht och Vita Husets Michael Froman.

De ekonomiska vinsterna skulle vara mycket betydande, och jag underströk behovet av politiskt momentum för att om möjligt få ett avtal klart före utgången av 2014.

Mycket ambitiöst, förvisso, men inte omöjligt.

Men förlorar vi politiskt momentum är risken för att vi faller ner i detaljer och det hela kör fast tyvärr rätt betydande. Problem saknas inte.

I morgon startar vi med en session om cybersäkerhet, och också där kommer jag att vara med. Där kommer att finnas en möjlighet att ställa frågor på twitter från varhelst i världen man råkar vara.

Hemma ser jag att bägge kvällstidningarna ägnar sig åt Aftonbladets egenartade story om mig från i går.

Aftonbladet försöker att bemöta mina fakta och tillrättalägganden, men är inte juste nog att redovisa de kommentarer till deras försök till bemötande som jag gjorde på denna plats i går.

Det skulle sannolikt bli för besvärligt. Jag kan förstå det.

Expressen lyfter fram frågan från där den enligt deras uppfattning började, nämligen med Wikileaks och vad tidningen betraktar som dess ”smutskastningskampanj” mot Sverige och försök att ”sätta dit Bildt”.

Om så är fallet eller ej vet jag inte, och någon större roll spelar det ju inte heller.

Det avgörande är att knappt en fjäder blev kvar av hönan.

Ingen har kunnat påvisa någonting särskilt ”hemligt” i det som fanns i dessa telegram.

Per Ahlmark – och att få ett kritiskt uttalande om mig från honom dessa dagar är ju inte direkt en journalistisk bragd – sade på frågan om vad som var känsligt att Torbjörn Fälldin tyckte annorlunda om kärnkraften och att detta var ett problem.

Jo, men den som inte visste det befann sig nog på en annan planet.

Sannolikheten för att de kommer att stryka flagg tror jag dock är begränsad.

Jag tror att det är klokt att vänta sig fler ”avslöjanden” av samma karaktär.

Har man sänkt ribban så lågt som man gjort i detta fall borde det rimligen finnas en mycket rik fatabur att ösa ur.

Under åren har jag nämligen – håll i er nu! – talat med många utlänningar om mycket, och bland dessa har t o m funnits åtskilliga amerikaner.

Och alla vet ju – om inte annat kommer det säkert att påpekas – att i USA finns CIA.

Så småningom hoppas jag dock att diskussioner i Sverige om utrikespolitiskt umgänge kan återgå i lite mer normsla banor.

8 Responses to Brussels Forums diskussioner – och hemma

  1. Stig Olander skriver:

    Go for it.Mr.Bildt

  2. Dina senaste skrivningar blir bara längre och längre!
    ”Man behöver inte göra sig själv mindre än man är” ungefär så skrev våra mest kända och högaktade svenska poet, som senare fick statsbegraving.
    Tanken slog mig att du skulle kanske kunna göra dig bättre som försvarsminister i stället för din nuvarande funktion
    Inte för att jag tror att varken Aftonbladet eller Expressen skulle medverka till en sådan lansering av dig, men det kunde väl i sin tur bero på om man kallade försvarsbudgeten för krigsbudgeten.

    Räkningarna skulle med säkerhet bli detsamma.

    Jag skulle ändå låta utreda saken om jag (d.v.s. folket) utsågs som statsminister, eller snarare Kung som jag hellre vill bli.

    Om du slåss mot Aftonbladet och Expressen kunde vi göra gemensam sak i många frågor.
    Här är en:
    http://swedish.homestead.com/Ask_Sjolander_2008.html

    Här är en annan lika vital fråga inför valet 2014:
    http://www.val2010.homestead.com/

    Till vem eller vilka skall jag ställa min räkning?
    http.www.sjolander.homestead.com/

    Ditt utrikespolitiska umgänge med bl.a. Australien kommer att bli märkbart annorlunda efter 14 September i år, om du inte redan visste det.
    Trion, Reinfeldt, Gillard och Clinton ser ut att falla platt.
    Det kanske kommer att förändra bilden av den skandalösa svenska Wikileak historien.
    Inte bara för tabloidblaskorna Expressen och Aftonbladet men för hela svenska folket.

    Ps- Som du säkert vet är jag opolitisk men inte opolitlig.
    SydAmerika tycks ha fått en ny Hugo, dock med katolsk färg som inte gör Internationell politisk business lättare. Tycker nog världens fattiga, redan.

  3. flyktingar skriver:

    Lyssnade nyss på Per Ahlmark som kallar Carl Bildt ”en avskyvärd person”, så nog har Bildt motståndare både bland vänsterfolk och liberaler. Jag kan förstå att hans brist på ”moralisk kompass” stör Ahlmark men jag har svårt att se en svensk utrikesminister som kramat flet arabiska ledare i Syrien och annorstädes och vars största önskan varit att förgöra Israel. Det borde gjort Bildt immun mot kritik från den israelhatande vänstetpressen. Utgående från detta kan jag förstå hans förvåning över vänsterkritiken. Har det varit för glest med anti-Israelutspel från Bildt på senare tid? Antisemitbladet ska dock inte förtvivla ty snart nog kommer ett köttben farande. Var lugna för det.

  4. Kerstin Broste skriver:

    Jag känner en stor oro över ett transatlantiskt frihandelsavtal. USA har en större tilltro till GMO och använder sig av mer antibiotika och djurläkemedel än vad som är tillåtet inom EU. Nu vill många länder i EU förbjuda GMO. Därför tror jag att det är viktigt med detaljerna.

  5. Kachina skriver:

    Ang. din kommentar på Twitter vad gäller ”drönare”.

    Det finns en kraftig olustkänsla, hos mig, folk i Sverige jag talat med och folk här i Turkiet. Sannolikt dödar dessa drönare fler oskyldiga än skyldiga och frågan är;

    När kommer dessa drönare att vändas mot oss?

    Används drönare i kampen mot narkotikakarteller och misstänkta terrorister i USA? Nej, knappast.

    Drönare är ett vapen som måste regleras genom strikta internationella lagar. I annat fall kan man få USA:s regering att ta död på någon granne man personligen hyser agg till, genom att ge dem utstuderad och planerad ”information”.

    Drönare är ett mycket farligt vapen, när de används fel av diktaturer och demokratiska diktaturer. (De två sista orden i den senaste meningen, är inte en oavsiktlig felskrivning)

  6. Kerstin Broste skriver:

    Börjar inte denna granskning bli märklig. Du är vår Utrikesminister och är väl inte så ovanför alla att denna förnedrande granskning ska vara nödvändig. Nu finns ingen kommunikation och då framstår det som ironiskt att Du ägnar så mycket tid nätfrihet.

  7. Mixaren skriver:

    Skulle vara intressant att läsa kring din syn kring riskerna till ett krig eller krigsliknande situation där Iran utgör ena parten. Hur påverkar ett byte av regim i Syrien sannolikheten för detta? Hur ser du på USA’s, Israels och AIPAC’s roller. Korrekt eller ej men har läst källor att USA f.n. har en hög ökad ”närvaro” i området (läs hangarfartyg).

  8. Kachina skriver:

    :-)

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16432360.ab

    Två verbala gladiatorer som spelar i samma division?

    Du är inbjuden Carl.

    Det skulle vara mig en sann glädje, en höjdpunkt i livet, att lyssna på den debatten.

%d bloggare gillar detta: