Dag och kväll med Turkiet

STOCKHOLM: Denna dag kom självfallet helt och hållet att domineras av det turkiska statsbesöket i alla dess olika delar.

Vi började med mer formella överläggningar på Rosenbad, och de följdes av att utrikesminister Davutoglu och jag undertecknade ett memorandum om ett fördjupat strategiskt samarbete mellan våra bägge länder.

Ett konkret uttryck för detta var när vi på eftermiddagen var med och invigde Stockholm University Institute for Turkish Studies.

Efter det hade Ahmed Davutoglu och jag möjlighet att sätta oss ner i lite mer än en timma och enskilt diskutera igenom en del av de besvärliga situationer vi står inför – men också en del nya möjligheter som an finnas.

Och dessutom lyckades vi med milt våld på våra bägge kalendrar lägga fast några ytterligare möten under de närmaste månaderna.

På kvällen var det så turkisk svarsmottagning på Grand Hotel på fantastisk musik och god turkisk mat.

Och när detta var slut blev det uppföljning på en liten turkisk restaurang på Söder i Stockholm som hade rötter i en stad i Turkiet varifrån många kom att flytta till Sverige för ett betydande antal år sedan.

Tidigt i morgon lyfter utrikesminister Davutoglu tillbaka till Turkiet.

President Gül talar i riksdagen, åker därefter på besök till Uppsala och styr sedan mot slutet av dagen tillbaka hem till Turkiet.

Då får vi kanske anledning att summera ett statsbesök som i alla fall hitintills varit utomordentligt givande.

Mitt i allt detta har det självfallet funnits en del annat att hantera också.

I morgon randas så en ny dag.

Och självfallet inleder jag den genom att i riksdagen lyssna på president Gül.

2 Responses to Dag och kväll med Turkiet

 1. metusalem skriver:

  I går hjälpte min turkiske frisör mej ifrån ett för långhårigt yttre till ett någotsånär vårdat äldremansutseende. Länge sedan jag träffade en frisör med ”nordiskt” utseende. Ett bevis för att arbetskraftsinvandringen fungerar, och berikar vårt land.

  Turkiet är på många sätt på väg mot den demokratiska status utan vilket samarbete är svårt. En god statschef tar utan att blinka den kritik angående minoritetsbefolkning som vår statsminister levererade.
  Givetvis efter tidigare kollationering, men orden yttrades dock, till upplysning för både turkar och svenskar.

 2. Kachina skriver:

  Ja, när nu President Gül och Utrikesminister Davotoglu kommer hem, är jag redan där.

  Jag har varit stugsittare vid Bottenviken i tolv år, så det kanske är dags att röra på sig. När vattenledningen till huset frös, gjorde jag som så, att jag köpte en flygstol t/r till Turkiet, som gäller 55 dagar. Då torde snön, kylan och proppen i vattenledningen vara borta, när jag kommer hem.

  De dagarna kommer jag att använda till att genomkorsa landet och se de mängder av kulturhistoriska värden som finns där.

  Naturligtvis kommer jag även att forska i landets nutida kultur och ekonomi, i syfte att veta vad jag pratar om när det gäller Turkiets integration i EU.

  Jag kommer inte yttra mig i det ärendet förrän jag kommer hem, så President Gül kan sova gott, åttminstone i de 53 dagar som är kvar.

%d bloggare gillar detta: