Viktigt besök från Turkiet

STOCKHOLM: Helgen med Melodifestival och annat lite utanför den normala verksamheten går mot sitt slut, och det är hög tid att fokusera på veckan som kommer.

Viktigast i den är utan jämförelse det stora turkiska statsbesök som tar sin början under sedvanligt högtidliga former på Slottet i Stockholm i morgon, och har sin sista dag med anförande i riksdagen och besök i Uppsala under onsdagen.

President Abdullah Gül är inte bara Turkiets president, utan en betydelsefull politisk personlighet i detta allt viktigare land. Han tillhörde tidigare de ledande personerna inom AK-partiet, och jag lärde känna honom när han var sitt lands utrikesminister.

Med honom till Sverige kommer en mycket betydande delegation med bl a vice premiärministern och finansministern Babacan, utrikesministern Davutoglu och Europa-ministern Bagis.

Och därtill ledande företrädare inte minst för Turkiets dynamiska näringsliv.

Det tillhör inte det vanliga att vi på ett statsbesök tar emot en samlad delegation med sådan tyngd som i det här fallet, och det kan kanske ses som ett uttryck för styrkan i relationen mellan våra bägge länder.

Dessvärre måste jag under morgondagen vara i Bryssel på mötet med EU:s utrikesministrar, men jag skyndar hem för att vara här i tid för galamiddagen på Slottet på kvällen.

Och sedan har vi de mer politiska överläggningarna under ledning av Fredrik Reinfeldt i Rosenbad under tisdagen.

Det finns förvisso mycket att diskutera. Den fortsatta reformprocessen i Turkiet, med arbetet med en ny författning i centrum men också med behovet av reformer inom rättsväsendet, är självfallet av stort intresse också för oss.

Vi tillhör de som är övertygade om att ett EU med också Turkiet som medlem skulle stå starkare i framtiden såväl ekonomiskt som i egenskap av global aktör.

Och vi hoppas att olika faktorer skall kunna bidraga till ett nytt momentum i anslutningsförhandlingarna.

Kring detta kommer vi alldeles säkert att ha en del att säga under dessa dagar.

När statsbesöket är över förskjuts mitt fokus till först det moderata Sverige-mötet i Karlstad där jag på fredag talar om de olika internationella utmaningarna för de som är intresserade, och sedan under helgen sedvanliga Brussels Forum för lite bredare diskussioner.

På torsdag och fredag är det också EU-toppmöte i Bryssel, och blir det tid över där står frågan om våra relationer till Ryssland också på stats- och regeringschefernas agenda.

Och den frågan kommer vi att diskutera också i kretsen av utrikesministrar under morgondagen i Bryssel.

Åtskilligt i omvärlden kommer självfallet att också kräva uppmärksamhet under veckan.

Till det hör valet på Grönland på tisdag.

Med sin vitt gående autonomi under Danmark är Grönland en viktig del inte bara av vårt nordiska utan också vårt arktiska samarbete.

3 Responses to Viktigt besök från Turkiet

 1. Ytterligare Galamiddagar. Ingen hejd.
  Dina ambitioner ser ut att vara mycket låga. Har du aldrig funderat på att bli First In Charge? D.v.s. bli Sveriges Nya Kung eller Sveriges Första President?
  Vore det ett för stort ansvar att axla?
  http://www.sjolanders.homestead.com/

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Fråga ministern varför inte de turkiska flickorna får vara med och spela beachvolley på stranden?

 3. metusalem skriver:

  Det är glädjande att den stora turkiska delegationen gästar vårt land.Uppenbarligen anser man från turkisk sida att Sverige är en vänskapligt sinnad nation som man gärna önskar ha utvecklade kontakter med. I västeuropa bör man vara tacksamma för att ett vettigt muslimskt land gärna vill ansluta sig till EU-gemenskapen.

  Att Turkiet bör anstränga sig för att bättre inlemma sina minoriteter är något som återstår på vägen mot EU-standard ifråga om demokrati.
  Givetvis kan samma krav ställas på Sverige i vår relation till våra samer.

  Turkiet har ju i motsats till Sverige gjort verklighet av sitt behov av att ingå i försvarsparaplyet Nato. Vi har ju en besynnerlig beslutsångest för att acceptera ett legaliserande av det läge som rått sedan länge.

%d bloggare gillar detta: