Först Thailand – och sedan mycket mer

TABIANO: Alldeles strax blir det avfärd från den begynnande våren i norra Italien för att återvända till Stockholm och den kommande veckans olika uppgifter.

Och det blir inledningsvis en vecka med viktiga besök i Stockholm.

I morgon kommer Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra tillsammans med inte mindre än fem andra ministrar på officiellt och viktigt besök, och det blir förutom möte med Kungen överläggningar med statsminister Fredrik Reinfeldt, med mig och med andra företrädare för vår regering.

Det var ju inte så länge sedan jag vår på besök i Thailand för att utveckla de förbindelser som ju kommit att bli allt viktigare, och för att på det sätter ge det bidrag vi kan till landets ekonomiska och politiska utveckling.

Thailand har ju blivit ett allt viktigare turistland för oss svenskar.

Och det är faktiskt så att Tsunamikatastrofen på annandagen 2004 bidragit till att våra förbindelser fått en alldeles speciell dimension.

Varje år besöker närmare 400.000 svenskar landet, och under högsäsongen under vintern kan det finnas ca 75.000 svenskar där.

Det är ju dessutom åtskilliga tusen som beslutat sig för att bosätta sig i det vänliga och varma landet.

Och till detta skall ju läggas den betydelse rent ekonomiskt våra förbindelser har.

Många svenska företag är etablerade inte minst i Bangkok, och Thailands flygvapen flyger ju såväl Gripen som Saab Erieye och uttrycker stor tillfredsställelse med detta.

I den stora thailändska delegationen i morgon ingår bl a tre av de fem största företaget i Thailand.

Noteras skall också att det bor över 30.000 i Sverige som har sitt ursprung i Thailand, och Europas bästa thai-restaurang 2012 finns enligt Asian Curry Awards i Stockholm på Medborgarplasen – Restaurang Orkidé.

Våra samtal i morgon kommer självfallet att handla om de bilaterala förbindelserna – ett nytt bilateralt samarbetsavtal kommer att undertecknas – men också om den regionala utvecklingen och olika globala utmaningar.

Inte minst utvecklingen i Myanmar har ju stor betydelse ur också det thailändska perspektivet.

Till Stockholm kommer i morgon och på tisdag också generalsekreteraren i de islamiska ländernas samarbetsorganisationen OIC Ekmeleddin İhsanoğlu.

Och också här finns det alldeles självklart mycket att tala om.

Dialogen mellan olika religioner, främjandet av tolerans och motarbetandet av fördomar, är frågor där vi alldeles självklart har samma intresse och borde kunna utveckla kontakterna ytterligare.

I övermorgon kommer dessutom Montenegros utrikesminister Igor Lukšić på besök.

Det blir alldeles självklart samtal såväl om landets just påbörjade anslutningsförhandlingarna med EU som de vidare inte alldeles okomplicerade relationerna i regionen.

I morgon är det t ex dags för ett mycket viktigt möte i dialogen mellan Belgrade och Pristina i Bryssel. Dialogen har hittills gått bättre än väntat, men i morgon står man inför en del mer avgörande frågeställningar.

Och utgången av dessa samtal har ju stor betydelse för Serbiens möjligheter att liksom Montenegro kommer igång med EU-förhandlingar.

Efter dessa intensiva dagar med bilaterala möten åker jag på onsdag eftermiddag till Haag i Nederländerna för ett inte mindre intensivt dygn där.

Anledningen är först och främst firandet av 20 år av den viktiga institution som OSCE High Commissioner on National Minorities är.

En delvis bitter historisk erfarenhet i Europa lär oss ju hur viktiga minoritetsrättigheter, och en gemensam syn på dessa, är inte minst för fred och säkerhet.

Och det finns åtskilligt av betydelse att säga om detta. Vi är några som kommer att försöka att bidra till den diskussionen.

I Haag blir det också bilaterala möten såväl med min holländske kollega Frans Timmermans som med Ukrainas nya utrikesminister Leonid Kozhara.

I bägge fallen känner vi varandra väl, men i bägge fallen blir det de första mer formella bilaterala mötena sedan de tillträdde.

Vad gäller Ukraine finns ju åtskilligt att tala om.

Det är viktigt att man i Kiev tydligt uppfattar det budskap som låg i de slutsatser EU:s utrikesministrar beslutade i december, och som ju upprepades vid toppmötet mellan EU och Ukraina alldeles nyligen.

I Haag finns alltid mycket att göra, och jag kommer att passa på att besöka såväl Europol för att tala om det viktiga samarbetet mot organiserad brottslighet som FN-tribunalen för f d Jugoslavien ICTY.

Den senares olika domslut har ju varit föremål för en del diskussion under de senaste månaderna.

På fredag är jag så tillbaka i Stockholm igen för ytterligare en fullmatad dag med bl a EU-nämnd, EU-ländernas ambassadörer i Stockholm och samtal med Georgiens utrikesminister.

Men till allt detta kommer självfallet olika utvecklingar i världen som vi har anledning att följa mycket noggrant.

Och främst bland dessa skulle jag just nu vilja nämna morgondagens mycket viktiga val i Kenya.

Valet 2007 kom ju att kantas av ett betydande våld, och det var främst genom Kofi Annans ansträngningar som landet kunde börja gå framåt igen.

Inte minst mot den bakgrunden är både genomförande och utgång av morgondagens val så viktigt. Ett stort antal internationella observatörer kommer ju också att vara på plats.

2 Responses to Först Thailand – och sedan mycket mer

 1. Per Fredö skriver:

  Kachina vill ha en kommentar från Carl vilken substans, som det kan finnas när Putin och Obama samtalade om hur kriget i Syrien skulle kunna lösas.

  Svaret är väl att det ligger hos de båda stormakternas ledare. Samtal har tidigare förts i en rad olika sammanhang, inte minst i FN:s säkerhetsråd och oenigheten har varit total.

  USA har ei likhet med många andra länder erkänt oppositionen, som landets legitima regering och därför krävt Assads avgång.
  Det senare har Ryssland i alla sammanhang avvisat, vilket tdliggör att Assad har varit Rysslands partner och tillåtit att Ryssland i denna region av Mellersta Östern fått geopolitiska fördelar.

  Dessa vill inte Ryssland bli av med så läng det finns skuggan av en chans.

  Assad har också fått sin rikliga belöning och den har också kommit från Iran.

  I övrigt visar den unika intervju, som Assad beviljade Sunday Times att han står fast vid allt han tidigare deklarerat
  Det viktiaste är att hans avgång är utesluten samt att han anser att rebellerna är terrorister.

  Det nya är att han skarpt kritiserat alla de länder, som han anser på olika sätt stöder oppositionen.

  Våra insatser sker ju främst via EU och FN och är inriktade på konfliktlösning via fredsavtal.
  Vidare har vårt land vidgat det humanitärt stöd till främst den miljon flyktingar, som nu lever under vidriga omständigheter.

  I övrigt har naturligtvis våra länders diplomatiska kontakter och samarbete avsevärt försämrats.
  Det och Carls olika insatser och uttalanden framgårvidare om man tittar lite närmare på utrikesdepartementets
  blogg.
  Klicka på den Kachina.

 2. Per Fredö skriver:

  http://www.regeringen.se/sb/d/107/a/136/action/search/type/simple?query=Syrien&x=12&y=7

  Tipset till Kachina.

  För alla de som tror att vi har ett utrikesdepartement, som inte
  följer utvecklingen i olika länder och tar en rad initiativ.

%d bloggare gillar detta: