Om European Global Strategy

BRYSSEL: Solig morgon – sådant är värt att notera – i den belgiska huvudstaden.

Och alldeles strax skall jag iväg till Europaparlamentets utrikesutskott möte om vårt arbete för en global strategi för EU.

Av utrikesministrar är det Radek Sikorski och jag som inbjudits men dessutom kommer företrädare för utrikesutskotten i de olika nationella parlamenten, och det har sin särskilda betydelse.

Tanken är ju att de fyra tankesmedjor i Sverige, Polen, Italien och Spanien som vi gett uppdraget mot slutet av sommaren skall presentera sina tankar kring en sådan strategi.

Och på den grunden, och med vägledning av också den diskussion vi hoppas att detta leder till, skall vi se hur vi skall föra arbetet vidare.

Vi kommer ju under detta år också att göra en översyn över hur arbetet fungerat med vår gemensamma utrikestjänst EAS, och syftet med det är att åstadkomma ytterligare förbättringar inför den kommande ”mandatperioden” efter valen 2014.

Och det finns självfallet ett visst samband mellan detta mer institutionellt inriktade arbete för ett starkare Europa och detta arbete som ju mer handlar om det politiska innehållet.

Jag ser fram mot spännande diskussioner under dagen.

Och efter dem återvänder jag hem till Stockholm igen för lite olika aktiviteter under fredagen.

3 Responses to Om European Global Strategy

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Europa utmanar Världen!
  Intressant öppning med 4 tankesmedjor från 4 länder med långa traditioner, utan skrupler och utan prestige i ett stort ämne.
  Hur många sidor?
  Hur många punkter?
  Hur många särintressen?
  Hur mycket nytänk?
  Hur mycket mod?
  Här finns chanser att skapa nytt!
  Afrika och Arktis, syd och nord.
  Sibirien och över Atlanten, öst och väst.
  Hur mycket kraft kan sen läggas bakom orden?
  Intressant öppning.

 2. Stefan Johansson skriver:

  Det är fantastiskt att följa dina dagar som utrikesminister via din blogg. Det får mig som är en ganska enkel ock oinsatt medborgare att känna mig närmare och mer delaktig i vad som verkligen händer inom tex Eu. Tack för ditt otroliga engagemang och din tydlighet.
  Med vänlig hälsning,
  Stefan

 3. […] står Sverige tillsammans med Polen, Spanien och Italien. Idag var utrikesminister Carl Bildt (läs bloggen) och hans polske kollega Radoslaw Sikorski i Europaparlamentets utrikesutskott för att prata om […]

%d bloggare gillar detta: