Lite mer resande vecka

STOCKHOLM: Det var både trevligt och tankeväckande att vara med på Estival i Stockholm i går med mer än 600 ester från landets olika delar och med fokus på de bidrag som ester gjort till vårt lands utveckling under decennierna sedan främst 1944.

Alltför länge var de baltiska ländernas öde närmast tabu i den politiska diskussionen i Sverige, men kanske har vi gottgjort delar av detta genom det starka stöd vi försökt att ge dem sedan självständigheten åter blev möjlig.

Och i dag är de ju alla respekterade och viktiga medlemmar i såväl EU som Nato.

I går var också Litauens självständighetsdag, och speciellt viktigt var att också Polens president Komorowski deltog i högtidligheterna i Vilnius.

Goda och konstruktiva relationer mellan Polan och Litauen är av största betydelse.

Säkert kommer dessa och andra frågor att diskuteras när utrikesministrar från de åtta nordisk-baltiska och de fyra centraleuropeiska länderna i den s k Visegrad-gruppen träffas i Gdansk i Polen på onsdag.

Mötet är ett gemensamt initiativ av Sverige som ordförande i det s k NB8-samarbetet och Polen i motsvarande funktion i Visegrad-samarbetet.

I många viktiga utrikespolitiska frågor, inte minst inom EU, har våra länder likartade perspektiv. Till detta kommer vikten av att utveckla de ekonomiska förbindelserna i olika avseenden. Också det är ett bidrag till Europas framtida stabilitet.

Innan dess kommer jag tillsammans med min brittiske kollega William Hague och min polske dito Radek Sikorski att under tisdagen ha besökt Moldaviens huvudstad Chişinău.

Avsikten är att ge stöd till landets europeiska reformprocess, men vi anländer nu mitt i en situation med rätt påtagliga inrikespolitiska problem.

Dit kommer jag direkt från mötet i Bryssel om den s k nordliga dimensionen med bl a Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och Cathy Ashton.

Och det mötet följer omedelbart på det möte med EU:s Foreign Affairs Council som ju tar sin början i Bryssel i morgon förmiddag.

Under dagen har jag förfärats av nya sekteristiska terrorattacker såväl i Quetta i Pakistan som i Baghdad i Irak, och i morgon står situationen i Irak för första gången på mycket länge på vår dagordning.

Den allt mer besvärliga situationen där har hamnat lite i skuggan av tragedin i Irak, och förvärras dessutom av denna.

I en tid av tilltagande motsättningar i den samlade regionen finns det tyvärr en uppenbar risk för att Iraks utveckling kommer att äventyras på ett allvarligt sätt.

Dagens bomb-attack, liksom tidigare oroligheter inte minst i Anbar-provinsen, visar med stor tydlighet på riskerna.

Men också Syrien står alldeles självklart på vår dagordning. Tyvärr hade Lakhdar Brahimi inte möjlighet att komma. Det hade annars varit viktigt att alla kunde få hans bedömning också efter de samtal han ju fört i Cairo under de senaste dagarna.

Viktigt är att vi fortsätter vårt starka stöd för den politiska process som han, hitintills utan större framgång, försöker att skapa förutsättningar för.

Varje alternativ ser i dag betydligt mycket mera dystert ut.

Det blir en vecka med visst resande fram och tillbaka, för efter det viktiga mötet i Gdansk återvänder jag till Bryssel för ett seminarium där under torsdagen med EU-parlamentets utrikesutskott.

Där skall vi diskutera inte minst arbetet med en European Global Strategy.

Från Bryssel bär det dock sedan hem, men tiden här blir relativt kort innan det är dags att bege sig till Warszawa för lördagen.

Och därifrån bär det på söndag om en vecka iväg till Perth i västra Australien.

One Response to Lite mer resande vecka

 1. stig2entreprenoren skriver:

  På tal om tabu..

  Satsa på ett modernt högteknologiskt försvar av yppersta klass.
  Gör detta på ett sätt som tydligt visar för alla att vi menar allvar.
  Sverige har ett antal mycket starka kort med JAS Gripen i den absoluta toppen. Bra är därför att bygga vidare på detta.
  Det finns inget vapen som är mer flexibelt än ett modernt flygvapen.
  Satsa därför på minst en fördubbling av det moderniserade JAS-systemets storlek. Vi får på detta sätt en god marginal och med mindre känslighet. Ingen behöver då tveka på Sveriges vilja och förmåga att försvara Sverige, Norden och Europa.
  Vi får dessutom en kraftigt utökad marginal för att vara med på allehanda internationella operationer. När vi är med aktivt i sådana sammanhang ökar Sveriges inflytande samt också attraktiviteten av JAS för presumtiva köpare.
  Har vi ett överskott på startklara JAS-plan kan vi även ha en buffert för att sälja en del av dessa med kort varsel.
  Det är affärsmässigt och strategiskt rätt att satsa på högteknologiska produkter med högt förädlingsvärde i Sverige. Flygplan och rymdteknologi kan ge god spin-off till stöd för andra högtekniska företag på den civila sidan.
  Det finns med säkerhet liknande tankar i andra högteknologiska länder med högt kostnadsläge såsom Schweiz och Japan. I Japan finns tabeller och ”tumregler” för ingenjörer att tänka i ”förädlingsvärde per kilo”. Detta ger en förståelse för alla inblandade att tänka i nya banor och proportioner.
  Att hitta goda samarbetspartners i dessa länder kan ge goda synergier för framtiden.

  I debatten om hästköttet gäller det också att få rätt proportioner.
  Eftersom det finns överskott på viltkött i Sverige och att det behövs en marknad som kan hantera regler och hygien så kunde en industriell hantering inom detta område bli en näringskälla för export från Sverige. Viltkött av bästa kvalitet är exklusivt i världen.
  Vi har en kulinarisk expertis i Sverige som rätt kombinerat skulle kunna ge möjligheter till en ny förstärkt näringsgren.
  Högkvalitativa färdigrätter i gourmetsegmentet till konkurrenskraftigt pris är ett exempel.
  Tänk bara björn- och renlasagne, älgbullar, hästkorv, viltburgare av yppersta klass som skulle slå MAX, McD och BK med stor marginal.

%d bloggare gillar detta: