Arktis i fokus

STOCKHOLM: En dag som inleddes med regeringssammanträde och allmän beredning och avslutades med informell middag med riksdagens utrikesutskott.

Efter regeringens beredning samlades ett antal statsråd för vad som blev två timmars diskussion med vår ambassadör Lars Fredén om utvecklingen i Kina och våra relationer med detta snabbt växande land.

Vi har omfattande och goda relationer med Kina, och besöken i bägge riktningarna är omfattande.

Och det var mot den bakgrunden det fanns ett intresse i regeringskretsen för en lite djupare diskussion om Kinas utveckling och vad den kan komma att betyda.

Lars Fredén är eminent kunnig kring detta, och det blev en betydande del av statsrådskretsen som satte av några timmar för denna diskussion. Och det var konstruktivt att på detta sätt kunna se på bredden av en relation som ju kommer att bli allt viktigare i framtiden.

På agendan i dag stod också en timme med företrädare för tankesmedjor i Ryssland om landets utveckling. De är i Stockholm i samband med ett seminarium för att diskutera olika scenarior för Rysslands utveckling under de kommande decennierna.

I morgon kommer dessutom Rysslands vice utrikesminister Titov att vara här för regelbundna konsultationer, och jag hoppas kunna ha möjlighet att träffa honom för några olika diskussioner.

Dagen avslutades med informell middag med riksdagens utrikesutskott.

Något lite blev det självfallet diskussion som uppföljning till gårdagens utrikesdebatt i riksdagen, men annars var det frågeställningar i anslutning till utvecklingen i Arktis som stod i centrum för denna middag.

Jag gav vår bild av den utveckling vi tror oss se under de närmaste decennierna, och underströk behovet av en utrikespolitik på framkant i den meningen att vi nu sätter upp strukturer och etablerar principer för utmaningar som vi ser komma längre fram.

Det är konstruktiv utrikespolitik när den är som bäst.

Inför ministermötet med Arktiska Rådet i Kiruna i maj står vi inför en rad utmaningar, och det var viktigt att öppet och informellt kunna diskutera dem även med riksdagens olika partier.

I morgon randas så en ny dag, och den inleds för min del med sammanträde med riksdagens EU-nämnd för att gå igenom de olika frågorna inför mötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel på måndag.

2 Responses to Arktis i fokus

 1. Per Fredö skriver:

  Carl tar upp utvecklingen i Kina närmaste åren.

  Vad gäller den för 2013 har The Economist i sitt årsnummer närmare tittat på vad som kommer att hända inom det kommunistiska ledarskapet, och med den ekonomiska utvecklingen.

  Den nye ordföranden Xi har det inte lätt såtillvida att hans makt är kringskuren via en rad statsägda företag och strategiska industrier, som finanser och telekommunikationer.

  Han är vidare skyldig respektera gällande 12-årsplan. Vidare är hans dilemma den traditionella, växande städer med inslag av medel-och överklass samt en landsbygd präglad av fattigdom, rigorös politisk kontroll över jordbruksbefolkningen, inom vilken missnöjet bara gror.

  Inom ledarskapet råder det som vanligt inom kommunismen en betydande rivalitet mellan olika ledaraspiranter, deras anhängare. allt som måste behandlas med yttersta försiktighet.
  Annars så är Xi.s dagar räknade, som det blev med Bos och dennes hustrus.

  Dessa ledare står alla utanför lagen och omfattande korruption är legaliserat.

  Vad som utrikespolitisk kan vara intressant är att Kina nu har ett för dem gynnsamt gränsavtal, vilket ska ge Kina suveränitet över Kashmir och Ladakh, vilket naturligtvis inte Indien gillar.
  Så i detta fall kan man räkna med konfrontationer

  Vad gäller den ekonomiska tillväxten så kommer den gradvis att avta och på lite sikt närma sig andra industriländers nivåer.

  Den så imponerande tillväxten har inte bara skett från låga nivåer utan den har även varit nästintill helt beroende av inhemska investeringar och en inhemsk konsumtion.
  Endast en blygsam andel har bestått av netto. exportinkomster.

  Det är en förklaring till att kineserna nu försöker satsa på förvärv av utländska företag samt investeringar i länder där Kina också kan få ett politiskt inflytande.

  Om detta också kommer att resultera i at förmöget folk placerar sia tillgångar i t ex Schweiziska banker är trolig.

  Vad gäller Volvos etablering i Kina så bedöms den som något riskabel.
  Volvo kommer att ses som en lyxbil, som förmöget folk och politiska ledare kommer att åka i.

  Så våra politiska kontakter med Kina i nära samarbete med näringslivet kan sannolikt öppna en del nu stängda dörrar.

 2. Per Fredö skriver:

  Som komplement
  Avtalet var med Pakistan och i det fallet har visst amerikanarna med dem en hel del gurgel

  Vad Pakistan får i gengäld står det inget om i artikeln.

%d bloggare gillar detta: