Utrikesdeklarationens dag

STOCKHOLM: I dag är det så dags för regeringens årliga s k utrikespolitiska deklaration och åtföljande debatt i riksdagen.

Jag kommer att redovisa riktlinjerna för den utrikespolitik som ju också nyligen fått nya internationella erkännanden, medan oppositionen i dess varierande inkarnationer förväntas säga att den är svag, missriktad och i största allmänhet misslyckad.

Så brukar det ju vara.

I sak brukar skillnaderna dock vara mindre markanta, men om det är annorlunda i år återstår att se.

När debatten börjar kommer också utrikesdeklarationen att finnas tillgänglig, och jag skall se till att så sker också via twitter i kolumnen här till höger.

Den digitala diplomatin blir en allt viktigare del av vår verksamhet.

4 Responses to Utrikesdeklarationens dag

 1. […] Har Sverige en utrikespolitik? Det beror på vilka förväntningar frågeställaren har. För den som är nöjd med en resande utrikesminster som frotterar sig med folk och fä torde svaret vara ja. För oss som kräver att utrikespolitiken finns i ett sammanhang är svaret nej. Utrikespolitiken måste hänga ihop med försvars-, säkerhets och utrikeshandelspolitik. Sverige har idag ingen utrikespolitik, vi har Bildts resebyrå. […]

 2. Kachina skriver:

  I matchen Regeringen vs. Oppositionen dominerar två aktörer, två motsatser, två ytterligheter.i sakfrågor och saklig kritik. Bildt (M) och Linde (V)

  Utrikesdeklarationen är enligt min åsikt, klart godkänd. Bra att Bildt markerade klar ståndpunkt i frågor som Arktis, Det Nordiska Samarbetet, EU och EU/USA samarbetet i handelsfrågor.

  Bra var även Lindes sakliga kritik, som Sverige och Regeringen bör ta till sig och agera efter.

  Vi skall inte ge bistånd till länder som håller svenska medborgare i fängelse, på oklara grunder. Vi skall inte ge bistånd till multinationella företag till deras pengatvätt och plundring av de länder där de verkar,………….och (SD), naturligtvis skall Palestina ha en ambassad i Sverige och naturligtvis skall vi stötta VästSahara på alla sätt.

 3. metusalem skriver:

  Särintresse är tydligen modeordet för dagen. Man kan ju fundera på vad som menas. Ett intresse bland många – extremintresse, spännvidden kan bli stor. Man kan möjligen rekommendera regeringschefen att undvika det ordval som föranleder så mycket indignation.

  För övrigt var det en bra utrikespolitisk presentation som vi daglediga kunde följa i realtid. Den indignerade revolutionären Linde hade naturligtvis rätt i att den rika världen måste prestera regelsystem som försvårar utplundring. Att påstå att Sverige inte gör något för steg mot rättvisa är givetvis nonsens.

 4. claudius49 skriver:

  Å, vad jag hade önskat att Utrikesministern hade sagt just det om de israeliska ”bosättningarna” på OPT (Occupied Palestinian Territories) som sades av Socialdemokraternas Urban Ahlin! Dvs att Sverige bör följa Danmark och UK och kräva korrekt ursprungsmärkning av produkter som framställs på OPT. Så att vi konsumenter själva kan välja att undvika att köpa produkter framställda på OPT.

  Plus att Sverige i EU verkar för att detta krav om ursprungsmärkning av produkter som framställs på OPT blir ett krav som hela EU gör till sitt.

  Och helst också: Att Sverige, och EU, officiellt ansluter sig till bojkotten av produkter och varor som framställs på OPT!

  Om/när detta sker, då kan vi svenskar, inom och utom regeringen, slå oss för bröstet och säga, att nu har vi minsann gjort åtminstone något litet för att bistå och hjälpa palestinierna.

  Och sedan finns det åtskilligt mycket mera att göra, varför inte börja med att försöka få bort den olagliga och anskrämliga Muren.

%d bloggare gillar detta: