Brett spektrum av utmaningar

MÜNCHEN: Andra dagen här har bjudit på fortsatta diskussioner över ett mycket brett spektrum av olika frågor och utmaningar.

Dagen började med frukost med Lakhdar Brahimi för att fortsätta samtalen om möjliga vägar ut ur kriget i Syrien.

Även om svårigheterna är mycket stora är det vår absoluta skyldighet att pröva varje möjlighet att få igång en process mot en politisk lösning och övergång.

Och frågan om Syrien fanns självfallet med när först USA:s vicepresident Joe Biden och därefter Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov talade inför konferensen.

Den senare ville ha ett nytt möte med den s k Syria Action Group, och det kan förvisso vara en möjlighet att gå framåt även om ett sådant möte ju knappast bör sammankallas innan man faktiskt vet att det kommer att leverera ett resultat.

Men såväl Sergey Lavrov som Joe Biden hade senare samtal med ledaren för den syriska oppositionskoalitionen al-Khatib.

Vicepresident Bidens anförande innehöll knappast några nyheter, och det var heller knappast väntat eftersom president Obamas State of the Union-tal kommer nästa vecka och John Kerry nu tillträder som ny utrikesminister.

Hans anförande var i stället en stark argumentering för nödvändigheten av att USA och Europa arbetar än närmare tillsammans i olika frågor.

Och det var ett budskap som förvisso inte var främmande för denna församling.

Men många andra har också haft möjlighet att framträda. En session ägnades Kina, Indien, Brasilien och Singapore, och bland mina många bilaterala möten har också funnits ett viktigt sådant med den indiske nationella säkerhetsrådgivaren Shivshankar Menon.

Lunchen ägnade en mindre krets åt en diskussion om vad som kan göras för att få ny kraft i arbetet med att reducera antalet kärnvapen i världen.

Misstron i olika frågor mellan USA och Ryssland är visserligen betydande just nu, men detta borde inte få hindra en ny omgång av reduktioner.

Och från vår utgångspunkt är det självfallet av särskild betydelse att de också omfattar den fortfarande stora mängd av taktiska kärnvapen som fortfarande finns, och då inte minst i vårt eget närområde.

Men det finns också en andra viktiga frågor när det gäller rustningskontroll som har legat i träda alldeles för länge. Hindren för att åter få ett system för konventionell rustningskontroll i Europa är dock fortfarande betydande.

I kväll blir det sedvanlig ståtlig middag i slottet här i München på inbjudan av den bajerske ministerpresidenten Horst Seehofer.

Sedan avslutas dagen med en kvällssession om diplomati från Talleyrand till Twitter i denna digitala tid, och där jag tillhör dem som förväntas inleda diskussionen.

3 Responses to Brett spektrum av utmaningar

 1. […] —- 2013-02-02 (under ”Brett spektrum av utmaningar”) […]

 2. Per Fredö skriver:

  Kachina
  Varför ska folk ha olika inkomst! Varför får de och har olika förmögenheter? Vilka konsekvenser får detta i olika avseenden?
  Vad görs inom familjer,skolor, yrkesliv,företagsamhet, internationellt i en rad olika avseenden, inte bara vad gäller det ekonomiska ?

  Ja, många frågor kan ställas.

  De svar vi ger på dem skiftar från person till person.
  De har också att göra med vår uppväxt och i vilka länder vi bor?
  Hur vi ser på olika politiska frågor, partiernas uppfattningar, ideologier och liknande.

  Vad nu Carl skrivit om i dag handlar om en rad olika länder.

  De du attackerar med betydande frenesi är länder som vårt, huvudsaklien demokratier när det är fråga om jämlikhetsfrågor.

  Hur ser det nu ut i andra länder vid en jämförelse?

  Svaren är inte så enkla alltd.

  Kategoriska fördömanden förefaller vara det.
  Inte så unikt faktiskt.
  Där det är möjligt en annan sak.

 3. claudius49 skriver:

  Haaretz har idag en artikel där Turkiets utrikesminister Davutoglu ställer en fråga till Israel: ”Why didn’t Assad even throw a pebble when Israeli jets were flying over his palace?”

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkey-s-fm-denounces-syria-s-assad-for-not-responding-to-alleged-israeli-strike-1.500963

  Detta med anledning av Israels flygangrepp på syriska mål häromdagen.

%d bloggare gillar detta: