Säkerhet i München

MÜNCHEN: Den årliga säkerhetskonferensen här förefaller att bli större och större för varje år som går.

Det är kanske logiskt. För några decennier sedan handlade säkerhetsfrågor i all väsentligt om försvarsfrågor i hjärtat av Europa. Och denna konferens gav mycket av det intellektuella kittet i den central säkerhetsrelationen mellan dåvarande Västtyskland och USA.

Men nu är utmaningarna långt bredare.

Det handlar om Afghanistan, Mali och Syrien. Och om nödvändigheten av komplexa och långsiktiga internationella insatser i områden av världen där vi kanske inte alltid känner oss alldeles hemma.

Och därmed blir det också långt fler företrädare och intressen som samlas här i München till detta möte som ju blivit något av en internationell institution.

För min del blir dagarna här här blandning av att lyssna på diskussioner, formella bilaterala samtal och informella kontakter av de mest varierande slag.

Syrien kommer förvisso att var i fokus, och i morgon har jag med mina nordiska kollegor frukost med Lakhdar Brahimi för att diskutera de möjligheter till en politisk lösning för att få ett slut på dödandet som kan finnas.

Vi hade ju ett större internt möte om detta i Stockholm för några veckor sedan, och några av de idéer som där diskuterades börjar nu få lite mer av vingar och möjligheter.

Och de vägar han angav i sitt anförande för FN:s säkerhetsråd i New York häromdagen har vi all blekning att ge vårt stöd. Det finns förvisso ingen garanti för framgång, men alternativen innebär det ännu mycket mindre.

Men diskussionerna här i dag började med Europas ekonomiska situation och frågan om Euro-krisen eller över eller inte.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble underströk förvisso att det inte är ansvarsfullt att säga att krisen är över, men sade samtidigt att man nu är på god väg och att det finns all anledning till tillförsikt.

Och SPD:s gruppledare Frank Walter Steinmeier erinrade om att det tar tid innan reformer får fullt effekt. För ett decennium sedan talade man om Tyskland som Europas sjuke man, men tuffa reformer vände på några års sikt utvecklingen.

Samma sak kunde förvisso sägas om Sverige för två decennier sedan.

Samtliga strök dock under behovet av fortsatta reformer i Europa för att förbättra tillväxt- och konkurrenskraft under kommande år. Och det gäller alldeles oavsett om vi råkar ha några akuta ekonomiska problem just nu eller inte.

En prognos från Deutsche Bank underströk detta med stor tydlighet. Man tror att under det kommande decenniet kommer Asien att växa ekonomiskt med 124%, USA med 33% och Europa bara med 17%.

Men bestämda ekonomiska reformer skulle förvisso kunna få den siffran för Europa att se i alla fall lite bättre ut.

Så fortsatte diskussionerna här.

Skiffergasrevolutionen med dess olika möjligheter och varierande konsekvenser penetrerades och diskuterades.

Inte minst när det gäller Rysslands kommande ekonomiska utveckling är det en högst relevant fråga.

Och sent på kvällen riktade vi fokus också på Syrien och Mali och utmaningarna där.

Men till de frågorna har jag förvisso för avsikt att återkomma.

3 Responses to Säkerhet i München

 1. Per Fredö skriver:

  http://www.economist.com/news/special-report/21570840-nordic-countries-are-reinventing-their-model-capitalism-says-adrian

  Veckans The Economist har som sitt huvudtema de nordiska länderna, som man ser som den nya supermodellen.

  Särskilt belåten är The Economist med alla reformer, som genomförts i vårt land sedan alliansen tog över regeringsansvaret 2006.

  Men smolk finns som alltid i glädjebägaren.

  Skatterna är fortfarande så höga att de har resulterat i att entreprenörer har flyttat utomlands och i London vimlar det av begåvade unga svenskar.

 2. Kachina skriver:

  ”Men bestämda ekonomiska reformer skulle förvisso kunna få den siffran för Europa att se i alla fall lite bättre ut.”

  Säg det som det är, Carl och Per. Med bestämda ekonomiska reformerna menas att ett fåtal rika får mer. på bekostnad av den stora massan.

  USA, Ryssland, Tyskland, Sverige,………jobbar politiskt med att rädda bankkartellerna och folket får lida.

 3. […] —- 2013-02-02 (under ”Säkerhet i München”) […]

%d bloggare gillar detta: