Framsteg för Arktiska Rådet

TROMSÖ: Strax lyfter vi härifrån efter att ha tagit avgörande steg för att öppna Arktiska Rådets permanenta sekretariat här och framgångsrika samtal i olika arktiska frågor.

Den stora konferensen Arctic Frontiers samlar både politiker, diplomater och vetenskapsmän för breda bedömningar av utvecklingen i Arkis.

Men här fanns också ledande företrädare för det norska försvaret som konstaterade ett gott klimat också för militärt samarbete i regionen. Och från norsk utgångspunkt handlar det först och främst om Ryssland.

Vi gick också lunch och en tur med den norska kustvaktens imponerande fartyg Svalbard. Och utnyttjade den också till föredragningar om olika rön i polarforskningen.

Klimatfrågan och dess effekter här uppe i Arktis har självfallet varit i fokus, men också den ekonomiska utvecklingen. Det handlar om eneriresurser, mineraler och inte minst fisk.

Och jag sade att jag skulle tro att vi kommer att se en mycket dynamisk utveckling inte minst vad gäller utvinning av mineraler. Just nu påbörjas och diskuteras ju mycket stora projekt i norra Canada och på Grönland.

Viktigt också i det avseendet är att fullt ut ta tillvara på ursprungsbefolkningarnas rättigheter.

Efter en konstruktiv dag med konstruktiva samtal med min norske kollega Espen Bart Eide också i andra frågor återvänder jag nu till Stockholm.

5 Responses to Framsteg för Arktiska Rådet

 1. halsen skriver:

  Hej Carl,

  Bloomberg News Opinion sida publicerade en bra artikel förra veckan om oljeborrning i Arktis. De tittade på Shell´s senaste försök, och hur mycket som gått fel. Om en läcka som BP´s i Mexikanska golfen skulle hända i Arktis så skulle följderna vara ännu värre, då det inte finns någon utrussning eller några människor redo att hjälpa till. Det är en läsvärd artikel.

  http://www.bloomberg.com/news/2013-01-17/why-we-now-oppose-drilling-in-the-arctic.html

  Frågan är, vad ställer ni som regeringar för krav på företag som vill utveckla Arktis? BP la undan 20 miljarder dollar för kostnader i Mexikanska golfen. BP hade de pengarna. Kostnaden för en liknande läcka i Arktis skulle dock vara högre på grund av logistiken som krävs. För ett företag med mindre kapital än BP kan det innebära att de inte klarar av kostnaden att städa upp efter sig. Vad händer då? Kliver regeringar (och därmed skattebetalare) in och täcker kostnaden? Det logiska vore istället krav på att företag ska ha försäkringar för att kunna täcka kostnaderna i ett ”worst case scenario”. Försäkringsbolaget kommer då också att ha en del i att projektet går rätt, då de inte vill betala ut en enorm summa. Kostnaden för företaget skulle gå upp, men det är bara logiskt då riskerna för naturen i Arktis är höga.

  Tack för en bra blogg.

  Mvh

 2. Bo W. Höglund skriver:

  Visst är det intressant att se vad som ministern lägger sin tid på (komplimenter för besöket i Knäred) men vill dock varna för att utbyta Davos mot Santiago!
  Vill erinra om ett nyttigt begrepp som nog ännu inte helt försvunnit – ”Nära Utland”!
  Och även – förhoppningsvis i onödan – varna för Palmesyndromet; utlandet är intressantare ju längre bort det ligger, OCH hur ointressantare för Sverige det är! :)

 3. spanaren skriver:

  Har det kalla kriget bara tagit slut i Sverige?
  Finska Hufvudstadsbladet skrev när Ryssland
  offentliggjorde nyheten om de nya Topol-missilerna
  ”Kalla kriget tog aldrig slut. Det gjorde ett uppehåll
  på grund av tillfällig rysk penningbrist”.
  Den norske försvarsministern ser måhända inte så
  positivt på läget i Arktis som Carl Bildt låter påskina.
  Med Sveriges ”enveckasförsvar” finns det självklart
  inte plats för några tvivel om att ”den eviga freden”
  brutit ut i vårt närområde…..
  Länkar till den välinformerade källan ”Barents Observer”
  som har flera artiklar om säkerhetspolitiken i Arktis
  bla Rogozins varning till Norge om USAs missilförsvar.

  http://barentsobserver.com/en/security/2013/01/cold-war-rhetoric-worries-norwegian-foreign-minister-10-01

 4. Per Fredö skriver:

  http://www.stratfor.com/weekly/united-kingdom-moves-away-european-project?utm_source=freelist-f&utm_medium=email&utm_campaign=20130122&utm_term=gweekly&utm_content=readmore&elq=ff3485496e744b8cba3b160c1936c0ff

  Han har det inte lätt, David Cameron.

  Ska det bli brittiskt utanförskap?
  Eller kanske kan Camerion få gehör för vad britterna tämligen enigt ändå vill ha- en särställning inoma EU?

  Något för övrigbt inte är helt unikt inom ett flertal viktia områden.

%d bloggare gillar detta: