Arctic Frontiers 2013

TROMSÖ: Efter dagens mycket givande diskussion med inte minst Uffe Elleman Jensen i bygdegården i Knäred – om freden, Europa och framtiden – har jag nu landat här uppe i nordligaste Norge.

Här i Norge dominerar självfallet terrordramat i Algeriet, och utrikesminister Espen Bart Eide har av lätt insedda skäl inte möjlighet att komma till kvällens middag som planerat.

I morgon hoppas han dock kunna vara på plats.

Då blir det stor diskussion om de olika utmaningar som Arktis och det arktiska samarbetet står inför.

Och på eftermiddagen tar vi viktiga steg för att etablera det permanenta sekretariat som Arktiska Rådet kommer att få här i Tromsö.

Att etablera detta har varit en av de viktiga uppgifterna för det svenska ordförandeskap som ju kommer att pågå fram till det stora ministermötet i Kiruna i maj.

Då är det Canada som övertar stafettpinnen.

Konferensen här blir en bred genomgång med medverkan av såväl politiska företrädare som forskare, näringsliv och olika intresseorganisationer.

Miljöfrågor kommer självfallet att vara viktiga, men också ekonomisk utveckling och ursrungsfolkens rättigheter i detta och i andra avseenden.

Inte minst dessa frågor betonas ju starkt av det inkommande canadeniska ordförandeskapet.

Efter morgondagen här återvänder jag så sent hem till Stockholm.

Och resten av den kommande veckan?

Ja, detta år kommer jag inte att finnas på World Economic Forum i Davos på det sätt som ofta varit fallet.

I stället styr jag onsdag eftermiddag iväg mot Santiago de Chile för att närvara vid toppmötet där mellan EU:s länder och de latinamerikanska och karibiska länderna.

Kontrasten mellan vintern i Tromsö och sommaren i Santiago kommer sannolikt att vara betydande.

Men nu är det vackra Tromsö som gäller!

One Response to Arctic Frontiers 2013

  1. metusalem skriver:

    Det är glädjande att EU odlar goda kontakter med andra länder och världsdelar. Att Carl Bildt detta år hoppar över sammankomsten i Davos innebär dessutom att han slipper skäll för att han umgås med fel personer. Hoppas ändå någon från det svenska samhällslivet deltar, det är enormt värdefullt att veta hur världens ekonomiska beslutsfattare ser på nutiden.

%d bloggare gillar detta: