Osäkerhet om tragedin

STOCKHOLM: I skrivande stund vet vi ännu ingenting om utgången av striderna kring gasanläggningen i Algeriet och ödet för alla dem som terroristerna hade tagit som gisslan vid sin attack tidigt i går.

Men det hemska som inträffat har än tydligare understrukit den långsiktiga utmaning som vi står inför i hela detta område.

Vid EU:s ministermöte i Bryssel i dag beslutades formellt om träningsmissionen i Mali, men diskuterades också de vidare och sammansatta utmaningarna i regionen.

Under tiden hade vi möte här i Stockholm mellan Sveriges och Finlands utrikes- och försvarsministrar.

Och där stod vårt fortsatta pragmatiska samarbete i relevanta frågor i centrum för diskussionen.

I morgon skulle Storbritanniens premiärminister David Cameron ha hållit sitt anförande om sin EU-politik, men händelserna i Algeriet har nu gjort att detta fått skjutas på framtiden.

Och lika bra var kanske det. I detta läge hade det hur som helst knappast varit passande.

4 Responses to Osäkerhet om tragedin

 1. pairis skriver:

  Jag har följt med intresse Sveriges och Finlands diskussioner om fördjupat samarbete vad gäller försvar. Därför blev jag ganska förvånad när jag såg din kommentar på finska TV efter ert möte i Stockholm. Var det så pyttigt som du och Enström föreslog i en debattartikel att du var förvånad att den ens artikeln kom med! Det här med samarbete runt materiel blev ju lite pinsamt då Finland satsat så stort på stridflygplan och beställt Hornet från USA samtidigt som Sverige nu skaffar 60 inhemska plan. Var det det som välte det framtida samarbetet vad gäller materiel?
  Finland har ju väntat på samarbete från svenskt håll enda från Vinterkrigets dagar. Sverige har en märklig hållning i Europa. Det är som eleven i klassen som låtsas att han inte syns. Detta kom upp i morgonsoffan i morse när Schlaug bl a debatterade Sveriges behov av försvar. Vi kan tydligen stå utanför och bara satsa på civilförsvar. För Ryska björnen finns inte och att det var länge sedan de använde tanks. Mot Sverige ja! Skall Sverige stå utanför Nato också om Finland väljer att gå med? Då är Sverige omringand av natomedlemmar och kan sova gott. Vi får alltid hjälp som Schlaug säger. Vi kan använda pengarna till något annat. Vilken osolidarisk inställning! Det var bara för Finska försvars- och utrikesministern att knäppa ihop kavajen och åka hem med tom portfölj. Som vanligt.

 2. pairis skriver:

  Mitt namn föll bort: Päivi Rissanen Nilsson

 3. Per Fredö skriver:

  Det kanske inte skulle vara så dumt att ha en kvalificerad antiterroriststyrka som finns i beredskap för att verkligen snabbt kan ta itu med islamistisk terrorattacker som nu den i Mali.

  En brandkår så att säga, som också har förebyggande funktioner.

  Inte bara länder i Afrika och i Mellersta Östern utan också Nato samt EU-länder som vårt skulle kunna medverka vad gäller denna typ av terroristbekämpning.
  I Algeriet, där väst har betydande intressen är man nu helt beroende av den insatsstyrka, som det auktoritärt styrda Algeriet använder sig av.
  Och dn följer sina egna lagar.

  Alla berörda länder klagar över att de inte fått några förvarningar, att kommunikationen med den algeriska regeringen är bristfällig och att
  att de bara har att vänta och se vad slutresultatet blir.
  Och det kan bli ödesdigergt.

  Visst bra med utbildning av det slag som vårt land ska hjälpa till med, men sådant tar lång tid.
  Det saknas därtill rimliga garantier att all hälp kommer att ge önskvärt resultat.
  Vi har ju tlll och med avsevärda problem med vår egen försvarsmakt.

 4. Från vad jag har lyssnat mig till via rapporteringen på Sveriges Radio P1 så verkar kidnapparna komma från Libyen och det verkar vara en grupp som fått stöd från västmakterna för att störta Khadaffi förra året. Alltså kan man misstänka att vapnen de använder faktiskt kommer delvis från väst, och delvis från Khadaffis vapenlager, som plundrades efter att Khadaffi mördades. När allt kommer omkring kanske det inte var en så bra idé att beväpna islamister för att störta Khadaffi… Nu kommer baksmällan.

%d bloggare gillar detta: