Utomordentligt allvarligt

STOCKHOLM: En dag som till att börja med såg relativt väl ordnad ut men som kom att få ett något annorlunda förlopp.

De första timmarna tillbringade jag i kammaren i riksdagen i samband med årets första partiledardebatt.

Och det hade sitt intresse.

Oppositionen lyckades inte riktigt reda ut hur förslag på massiva skattehöjningar på ca 30 miljarder kronor skulle förbättra tillväxt och sysselsättning i Sverige.

Sanningen är ju att de skulle försämra situationen.

På eftermiddagen hade jag så överläggningar med Turkiets Europa-minister Egemen Bagis, och som vanligt hade vi öppna och konstruktiva samtal också om frågor som är påtagligt krävande.

De samtalen fortsatte så under mer informella former under kvällens middag med också några av de ledande företrädarna i utrikesfrågor för riksdagen.

Men situationen i och kring Mali har krävt allt mer av min uppmärksamhet.

Sent på eftermiddagen informerade jag först riksdagens utrikesutskott och sedan dess EU-nämnd om läget i landet och förberedelserna för det extraordinära mötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel i morgon.

Och med undantag för Sverigedemokraterna, som är mot så gott som allt som har med omvärlden att göra, var det tydligt stöd för EU:s planerade utbildningsmission för Malis säkerhetsstyrkor och Sveriges medverkan i denna.

Vi diskuterade också den franska insatsen och vårt uttalade stöd för denna.

Samtidigt är vi medvetna om komplexiteten i den samlade situationen i landet. EU:s Sahel-strategi från mars 2011 kommer att kräva vårt engagemang och våra insatser under betydande tid framöver.

Nyheten om terrorattacken mot BP:s och Statoil:s gasanläggning i Algeriet kom så under eftermiddagen, och underströk ytterligare det stora allvaret i den samlade situationen i området.

Jag var omedelbart i kontakt med min norske kollega Espen Bart Eide, uttryckte vår solidaritet och vår fulla beredskap att ge den hjälp som vi möjligen kan ge i denna svåra situation inte minst för de norska medborgare som nu tagits gisslan.

Tidigare hade jag understrukit för utrikesutskott och EU-nämnd att de terroristiska islamister som nu attackerat i Mali, och mött motstånd, inte ser sina aktiviteter bara inom Mali:s gränser.

Det är en utomordentligt allvarlig situation vi står inför.

Och alldeles säkert kommer dessa frågor att uppta en betydande del av också min morgondag.

Anledningen till att jag inte kommer att kunna vara i Bryssel i morgon är att jag och Karin Enström får besök av Finlands utrikes- och försvarsministrar Erkki Tuomioja och Carl Haglund.

Vi hade en informell middagsdiskussion i Helsingfors i höstas, och kom överens om att fortsätta i Stockholm.

Då var det vår gemensamma medverkan tillsammans med Norge i luftövervakningsövning i Island som stod i centrum, och fullföljandet av den frågan kommer vi med all säkerhet att diskutera även i morgon.

Men säkert kommer diskussionen också att spänna sig över vidare fält.

Innan vi kommer att välkomna dem till Stockholm har vi dock regerinssammanträde, där den aktuella utrikespolitiska situationen inte minst i ljuset av utvecklingen i Mali och Algeriet kommer upp, och därefter en interpellationsdebatt i riksdagen om situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran.

Så det kommer nog inte att bli många lediga sekunder i morgon heller…

9 Responses to Utomordentligt allvarligt

 1. Per Fredö skriver:

  Det verkar som om nya rutiner har börjat användas i denna blogg innebärande att sedan Carl lämnat sin dagliga kommentar så tillåts sedan inga ytterliga kommentar från oss bloggare vad gäller de dagsrapporter, som ännu finns att tga del av..

  Resultatet kan man nu se. Ytterst få inlägg kommer fram. En diskussion i olika ämnen inte bara begränsas, den uteblir.

  Det blir en form av censur, som inte hör hemma i den öppna debatt, som hör en demokrati till.

  Däremot ska naturligtvis kommentarer tas bort som icke följer gängse debattregler.

  Det krävs besked om vad som gäller.

 2. Kachina skriver:

  Du har helt rätt Carl Bildt. Det är utomordentligt allvarligt om politiker och Riksbank tror att man kan ta sig ur recessionen genom att höja skatten rakt av och amortera på fasta värden. Detta minskar köpkraften i den stora massan och driver oss in i en depression.

  De som bör beskattas hårdare är de privata aktörerna inom sjukvård, äldrevård, skola och apotek. Dessa gör megamiljonvinster ur våra skattepengar och flyttar sedan vinsen till skatteparadis. Det anser jag vara förskingring av våra skattemedel.

 3. spanaren skriver:

  Per Fredö,

  I nyordningen ingår tydligen även att kommentatorer med
  icke-PK åsikter blockeras helt och att andra kommentatorers
  inlägg alltid censureras f’låt ”granskas före publicering”.

  Även undetecknad efterlyser från Bloggägaren en förklaring av
  vad som gäller från och med 2013.

  Patron ur!

 4. Kachina skriver:

  Jag instämmer med Per Fredö och undrar om Bildt har för avsikt att ta död på bloggen innan den når 10 miljoner besökare? Denna censur kväver bloggen totalt. Det går att radera de inlägg som kan göra Bildt juridiskt ansvarig. Det går fortare att radera, det tar en sekund, än att granska en gång per dygn.

 5. metusalem skriver:

  Per Fredö efterlyser besked om vad som numera gäller på denna blogg. Det gäller givetvis de kommentarer som lämnas. Ofta har det tidigare varit ett intensivt pajkastande, särskilt när följetongen Israel versus Palestina varit på tapeten.

  De hatbetonade inlägg som tyvärr varit vanliga är väl en återspegling av tillståndet på nätet i allmänhet. Vi förfaller tyvärr till en olustigt frispråkig stil när vi agerar under pseudonym. Men det var onekligen trevligare när kommenterandet kunde vara livligare.

  Jag tror att det vore värdefullt om CB ville ägna ett inlägg åt att lägga fast de regler som bör gälla. Kan man tänka sig en uppdelning så att de som debatterar utan ärekränkningar od kunde få en frifil med sitt alias. Vid överträdelse överförs man till den grupp som behöver granskas. Jag tänker mig något i stil med de skräpfilsfilter man har på sin epostleverantör.

 6. pointcircle skriver:

  Avseende konflikten i Mali och Algeria blir det ytterst bra att EU ska deltaga i lösandet av konflikten speciellt avseende vår skyldighet att agera enligt R2P. Samtidigt kommer vi att förmå att göra detta endast om vi respekterar två saker:
  1. Tuareg-folket, och
  2. Konflikten kan endast få en lösning som blir långvarig om lösningen stöds av grannländerna.

 7. bestofmankind skriver:

  ”Oppositionen lyckades inte riktigt reda ut hur förslag på massiva skattehöjningar på ca 30 miljarder kronor skulle förbättra tillväxt och sysselsättning i Sverige.”

  Ingen av er i regeringsställning kunde förklara hur kan det vara bra att låna de ca 30 miljarderna för att kunna ha råd med dubbelt så mycket sänkning på bolagsskatter.

  F.ö är din argument mycket missvisande och lögnaktigt. Du kan inte kalla en Moderats önskan av skattsänkningar för skattehöjningar när oppositionen är inte med på notan.

  (Får se om moderator av denna blogg tår kritik, och släpper igenom kommentaren.)

 8. Per Fredö skriver:

  Tack för alla instämmanden.

  Måh’ända enfaldigt tror jag ändå att det inte är Carl Bildts vilja med denna dagscensur.

  Han bör nog ta sin personlige granskare i kragen.

  Denna förefaller vara för slö eller har annat roligare rför sig än att sköta denna blogg på ett anständigt stätt.

  Återgå till tidigare rutiner!

 9. Kachina skriver:

  Vi skall komma ihåg att Carl Bildt är i tjänst dygnet runt. Därför finns inget att klaga på om man använder någon anställd vid UD att övervaka inläggen i realtid, alltså att de olämpliga inläggen raderas inom en timme. Så många inlägg är det inte att det tar orimlig tid från det ordinarie arbetet.

%d bloggare gillar detta: