Mali, Nato, Norden, Turkiet och Syrien…

STOCKHOLM: Situationen i och kring Mali har lett till en del samtal under helgen, men i huvudsak har det varit möjligt att koncentrera sig på de mer långsiktiga uppgifterna.

Säkerhetspolitiken i allmänhet och Norden i synnerhet kommer att tillhöra de frågor som är i fokus under den kommande veckan.

I morgon besöker Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen Sverige för att först besöka Folk och Försvars konferens i Sälen och därefter ha överläggningar i Stockholm med bl a statsministern och mig.

Sverige är ju, vilket inte minst var tydligt på Nato:s toppmöte i Chicago förra året, en viktig partnernation till Nato i olika avseenden, och vi har bägge ett intresse av detta samarbete i en rad olika avseenden.

Till morgondagens samtalsämnen kommer alldeles säkert situationen i Afghanistan att höra.

USA har ju signalerat en relativ snabb neddragning av sina styrkor i landet, men den viktiga uppgift vi står inför är ju att diskutera vilka bidrag vi kan ge efter det att ISAF:s uppgift avslutats under 2013.

Den diskussionen sker mellan Afghanistan och Nato, men det säger sig självt att vi har ett intresse av denna inte minst som underlag för de egna ställningstaganden vi står inför.

Till hösten skall riksdagen ta ställning till sista steget i vårt eget avslutande av ISAF-uppdraget i Afghanistan, och då borde vi också ha ett tillräckligt underlag för att ta ställning till vad som kan komma därefter när det gäller hjälp till landets säkerhet.

Men sannolikt kommer vi också att diskutera en del kring det utvidgade försvarssamarbete i Norden som försvarsminister Karin Enström och jag skrev om på DN Debatt i dag.

Och det kommer att bli ytterligare samtal i den frågan under veckan.

Vårt deltagande tillsammans med Norge och Finland på Island i början av nästa år är ju en viktig del av detta.

Och vi kommer att redovisa detta samarbete mer utförligt i en särskild skrivelse till riksdagen under de kommande månaderna.

Till veckans besökare i Stockholm hör också Turkiets EU-minister Egemen Bagis som kommer hit för olika samtal och diskussioner under främst onsdagen.

Jag har ju tidigare – efter mina helgdiskussioner i Izmir – skrivit här om betydelsen av detta år för Turkiet och dess europeiska möjligheter.

Så det kommer att finnas mycket att tala om på onsdag.

Förutom situationen i Mali kommer situationen i Syrien och i den vidare regionen att stå på min agenda under den kommande veckan.

På tisdag samlar vi en del experter för att mer i detalj diskutera olika möjligheter och risker när det gäller Syrien och den vidare regionen.

Om detta varit en lugnare helg hemma kommer detta dock inte att gälla den kommande.

Då blir det på lördag först trevligt besök i Bratislava i Slovakien, och på söndag firande av att det är 400 år sedan freden i Knäred 1613 mellan Danmark och Sverige.

Firandet blir självfallet i samband med ett fredssymposium i just Knäred – och kommer alldeles säkert att ge anledning till olika reflektioner över utvecklingen i vår del av världen i det lite längre perspektivet.

Men redan på söndagskvällen kommer jag att vara i Tromsö i de nordligare delarna av Norge för ett större möte där om de olika arktiska utmaningarna framöver.

4 Responses to Mali, Nato, Norden, Turkiet och Syrien…

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Nordiskt försvarssamarbete är viktigt, inte minst som ett föredöme för andra länders militärer, där många gamla stela strukturer ännu lever sig kvar. Det hade varit mycket intressant att ”i detta ljus” höra en intervju med Turkiets EU-minister angående den turkiska militären.

 2. Hej!
  Det är dax att gå med i Nato, det finns en färdig plattform och Sverige slipper en del byråkrati när det gäller deltagande i verksamheter. Finland kommer då att ansöka om medlemskap. Sedan kommer det nordiska militära samarbetet att bli lättare att organisera.

  Sven-Erik Meyerson

 3. Per Fredö skriver:

  Partnernerskapet är inte längre det säkra skydd för vårt oberoende, som det än gång varit.
  Nu är det av inrikespolitiska skäl, som ens en utredning av ett medlemskap, förhindras.
  För den blockeringen svarar både socialdemokraterna och moderaterna.

  Doktrinen om alliansfrihet i fred, syftande till en neutralitet i krig, är inte längre en realitet.
  Den tror möjligen en majoritet av det svenska folket på, men de som bär ansvar för vår säkerhetspolitik borde veta bättra.

  Politisk ledarskap krävs. Det imponerar i längden.

 4. florimond77 skriver:

  Två misslyckade krig, dvs Afghanistan och Irak, ger väl erfarenheten att krig inte längre är tidsenligt.

%d bloggare gillar detta: