Trilateral också i Efesus

IZMIR: Efter både bilaterala och trilaterala överläggningar talade Brasiliens Antonio Patriota och jag i dag inför Turkiets ambassadörer, och på det följde sedan en inte ointressant stund också med frågor.

Vad jag hade förberett att säga finns tillgängligt för den intresserade på UD:s hemsida.

Det var i New York vi tre utrikesministrar träffades på detta sätt första gången.

Sverige har ju redan utmärkta och viktiga förbindelser med både Turkiet och Brasilien, med också politiska dialoger av betydande värde.

Men vi har funnit att diskussioner i detta format har ett betydande mervärde.

Det var därför vi i New York beslöt att träffas här i Izmir, och här har vi diskuterat hur vår dialog skall byggas vidare.

Inriktningen är nu att vi träffas nästa gång i Brasilien, men innan dess skall vi ha en möjlighet till möten också på andra nivåer för att vidareutveckla dialogen.

I dag diskuterade vi såväl utvecklingen i Latinamerika som den i nästan varje avseende oroande situationen i Mellersta Östern.

På eftermiddagen gjorde vi så utflykt först till en f d grekisk by och sedan till de imponerande ruinerna efter anrika Efesus strax söder om Izmir.

Ruinerna efter denna stad från antiken – ursprungligen grekisk, men sedan under sin blomstring sannolikt det romerska rikets nästa största stad – sträcker sig över ett stort område.

Ändå är det bara knappt en fjärdedel av det gamla stadsområdet som man hitintills haft möjlighet att gräva ut.

Antonio Patriota har nu efter sitt något längre besök i Turkiet inlett sin återresa till Brasilien.

Vi kommer att träffas relativt snart igen i samband med toppmötet i Santiago de Chile mellan EU och Latinamerika mot slutet av denna månad.

Och för min del blir det en del ytterligare diskussioner här innan det i morgon är dags att återvända till Stockholm.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: