Trilateral med potential

ISMIR: Efter en dag med besök i olika delar av denna ekonomiskt dynamiska och historiskt fascinerande stad har vi så i kväll inlett de mer politiska samtalen.

Brasiliens Antonio Patriota anlände efter sina dygn med olika frågor i Istanbul och Ahmet Davutoglu anlände tillsammans med ett hundratal turkiska ambassadörer från när och fjärran.

Vi strålade samman i det historiska guvernörshuset här och började med en gemensam längre TV-intervju som fokuserade på varför våra tre länder har en så bra dialog.

Jo, vi kommer förvisso till detta med olika bakgrund och ibland olika perspektiv, men finner det lätt att tala med varandra och finna positioner som är gemensamma.

Och i den andan fortsatte vi tre utrikesministrar med en gemensam mycket informell middag.

Ofrånkomligt i denna del av världen – och kanske speciellt med Ahmet Davutoglu och mig själv – var en diskussion om den mångfasetterade historien från Sarajevo och Skopje över Thessalonki och Izmir/Smyrna till än mer komplicerade regioner.

Innan dess hanns det dock med en bilateral överläggning med Antonio Patriota om såväl det goda samarbetet mellan Sverige och Brasilien som förberedelserna för toppmötet mellan EU och Latinamerika i Santiago de Chile om några veckor.

I morgon börjar vi med att gemensamt tala inför och diskutera med Turkiets ambassadörer från olika delar av världen.

Och därefter blir det gemensamt besök vid historiska Efesus.

6 Responses to Trilateral med potential

 1. Detta är fantastiskt intressant att läsa varje dag! Vet inte varför jag började långt tidigare med detta, tack för en bra blogg!

 2. lion0808 skriver:

  Carl Bildt: Din skrivning andas en viss tillförsikt. Visst finns det många komplikationer i dagens värld, men det känns ändå hoppfullt att ni inför turkiska ambassadörer med koppling till olika länder, samlas med olika utgångspunkter. Där kan ändå möjliget ges till att ventilera aktuella internationella problem och tillfällen bjuds till att bygga vänskapliga relationer, där möjliga lösningar på konflikter alt. framsteg kan komma fram. God fortsättning på det nya året. Den som lever får se, vad som väntar runt hörnet!

 3. Kerstin Broste skriver:

  Det känns lite otäckt att läsa bloggen. Jag håller med om att ”käftas på nätet” är tröttsamt och tar stor plats. Efter att ha följt bloggen under en lång tid, har jag märkt att den förändras eller också har jag blivit lite klokare. Att Sverige ska resa runt med Brasiliens ledarskap utan att åtminstone någon som repr en stormakt deltar är ej troligt. Brasiliens röst för att kunna lösa Syrienproblemet är ovärderligt.

  Eftersom detta kontrolleras är det intressant att veta var taket börjar.

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Chile är nog det land i Sydamerika som ”spottats” upp sig allra starkast. Snart som Europa. Många Chilesvenskar som återvänt hem har säkert ett finger med. Ofrånkomligt att grannarna ser att allt verkar fungera (VA-nät, vägar, trafik, elsystem, sjukvård, skolor, shoppingcenters, you name it) och försöker ta efter.
  Singapore är ledstjärnan i sydostasien och Malaysia tar efter och försöker göra ännu bättre.
  Föredömets makt!
  ”Små länder” dvs de som ej är för stora för att se på andra och försöka lära och diskutera, typ Brasilien och Turkiet är säkert mycket glada över att ha ett genuint hederligt och hårt arbetande land som Sverige att kunna tala allvarliga saker med.
  Detta är verklig utrikespolitik!

 5. metusalem skriver:

  Det är en aning hoppfullt att 3 länder utan alltför rigida bindningar kan göra försök att hitta en gemensam hållning till svåra problem. Både Brasilien och Turkiet vinnlägger sig i nuläget för att finna en tredje väg. Att Sverige kan ansluta sig till denna strävan är värdefullt.
  Om Turkiet dessutom kan jobba med större kraft på sina interna befolkningsproblem kan man knyta ännu större tilltro till Turkiets eventuella roll som brygga till den muslimska världen.

  Man vill även gratulera alla som får uppleva underbara Efesos.

 6. florimond77 skriver:

  God Fortsättning på det nya året Carl Bildt och tack än en gång för din blogg!
  Det är intressant att få små inblickar bakom kulisserna i den politiska världen, och att själv få framföra egna reflektioner. Bra att du stängde av komentarerna under helgen. Hoppas folk lär sig att debattera utan personliga påhopp framöver..

%d bloggare gillar detta: