Till Izmir och Smyrna

STOCKHOLM: I alla fall en liten försiktig början på året i dag med några timmar vid Gustaf Adolfs torg för att gå igenom ärenden, tala med en del kollegor och planera en del verksamhet framöver.

Men att säga att det var hög aktivitet i det svenska regeringskansliet denna dag vore att våldföra sig en aning på sanningen.

Det är först i nästa vecka som helglugnet upphör mer på allvar.

Jag hade i alla fall möjlighet till bra samtal med mina kollegor i Tallinn och Riga och gå igenom olika frågor vi gemensamt står inför under den närmaste tiden.

Nästa vecka kommer jag ju att vara på besök i olika sammanhang i först Tallinn i samband med ett eget planeringsmöte som vi utlokaliserat till vår närmaste andra huvudstad och sedan i Vilnius i samband med traditionella Snow Summit i Trakai.

Och jag hade också möjlighet att med Stefan Füle gå igenom olika aktuella gemensamma frågor.

Vi har ju haft anledning att ha kontakt under helgerna också om den olyckliga utvecklingen i Skopje och dess konsekvenser.

I morgon eftermiddag bär det så av till Izmir i Turkiet för ett par dagar där med olika överläggningar.

Historiskt kanske mer känd som Smyrna är det ju en stad med en rik, fascinerande och delvis också djupt tragisk historia.

En gång en mångkulturell levantisk handelsstad att jämföra med Alexandria och Beirut är den efter tragedin 1922 i dag en starkt expansiv industristad i den starkt expanderande turkiska ekonomin.

Dit anländer jag i morgon kväll och lämnar sedan någon gång under förmiddagen på söndagen.

Och det är åtskilligt som skall hinnas med under den tiden.

2 Responses to Till Izmir och Smyrna

  1. Kerstin Broste skriver:

    Nu när Sverige har begåvats med en FM som har stort inflytande skulle kanske en liten mellanlandning i Ungern inte skada.

  2. vassleprotein skriver:

    God fortsättning!
    Vi får hoppas på att det blir uppvaknande i förhandlingsvilja och att det därmed läggs grunder till en uppbyggande framtid med fruktsamheten framför sig.

%d bloggare gillar detta: