Ett år med Raoul Wallenberg som inspirerar

STOCKHOLM: I morgon onsdag avslutar vi den mer officiella delen av detta år till Raoul Wallenbergs minne med en stor konferens i riksdagshuset.

Vi hade planerat mycket för detta år, men vi kan nu konstatera att det blivit mycket mer.

Och det har skett därför att så många inom och inte minst utom vårt land inspirerats till egna initiativ och aktiviteter.

Därför har året nog snarast blivit en ansats för kommande år.

Vårt syfte var ju att fokusera mer på Raoul Wallenbergs gärning än på hans öde.

Hans öde förblir en öppen och viktig fråga allt framgent, och jag kommer att tala om också den saken i morgon.

Men hans gärning är ju det som i både bildlig och bokstavlig bemärkelse lever vidare som inspiration för alla och envar.

Och det är den inspirationen som jag hoppas att vi med de olika aktiviteterna detta år kunnat ge ny kraft för framtiden.

I morgon kväll blir det så ytterligare en julmiddag.

Jag och Anna Maria har bjudit några av mina kollegor med sina respektive till Stockholm på en informell julmiddag.

Vi ses ju mycket ofta i andra sammanhang, och det kan kännas trevligt att kunna avsluta detta arbetsår inom EU-kretsen på detta sätt.

15 Responses to Ett år med Raoul Wallenberg som inspirerar

 1. lion0808 skriver:

  Carl Bildt: Visst är det fint med middagar bland kollegor och vänner.
  Raoul Wallenberg sägs ha tyckt om god mat och fina viner. Men det är inte det som vi kommer att minnas honom för.

  Raoul var en riktig människa med en alldeles egen förträfflig moralisk kompass, då han utmanade såväl Adolf Eichmann som ungerska högerextremister, Pilkorsare, i samband med att många ungerska judar försågs med svenska skyddspass, vilka räddades undan Förintelsen. Och detta utan att fråga svenska UD!

  Tyvärr så visar antisemitismen åter upp sitt fula tryne i dagens Ungern, men nu förefaller dess folk att vara mera på sin vakt!
  Är Du också på din vakt?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Raoul_Wallenberg#Utm.C3.A4rkelser_och_minnesm.C3.A4rken_i_urval

 2. lion0808 skriver:

  Carl Bildt m.fl.
  Minnesmärken över Raoul Wallenberg:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Minnesm%C3%A4rken_%C3%B6ver_Raoul_Wallenberg

  P.S. Det går bara att infoga en länk åt gången på denna blogg! D.S.

 3. florimond77 skriver:

  Vi borde också hedra minnet av Folke Bernadotte. En annan svensk fredsivrare som också blev mördad.

 4. lion0808 skriver:

  florimond77: Visst gjorde Folke Bernadotte en fin insats i krigets slutskede då Hitler var borta. Minnesvärda insatser har också många andra gjort som har mördats, t.ex. Dr Martin Luther King, Anwar Sadat (fredsavtal med Israel) och Yitzhak Rabin (Nobels fredspris efter Osloavlalet med Yassir Arafat) för att nämna några. Olof Palme och Anna Lind inte att förglömma!

  Men i denna tråd så gäller det Raoul Wallenberg, som mitt under brinnande krig (2ndWW) visar sig vara ”Rättfärdig bland folken” !!!

 5. lion0808 skriver:

  florimond77: Jag får väl lägga till att såväl Raoul Wallenberg som Folke Bernadotte är mina släktingar på långt håll. Raoul är en Bureättling (Ångermanland/Västerbotten) och Folke är en Stewartättling (Scotland/England).

 6. florimond77 skriver:

  lion Om dessa dina anfädrar visade mod och kraft att stödja människor i medmänsklighetens och fredens anda, hur kommer det sig att du idag stöder en regim som leder en ockupation av det råaste slaget?

 7. kris08 skriver:

  Ett politiskt attentat kan vara svårt att förhindra, men hur de skyldiga hanteras säger mycket om rättsläget i landet:

  Ingen blev dömd eller anklagad för mordet på Folke Bernadotte.

  Mördaren betraktades sedermera som hjälte i Israel och fungerade som inofficiell livvakt åt den pensionerade David Ben Gurion.

  Ledare för de ansvariga (Sternligan) var Yitzhak Yzernitsky, som senare ledde säkerhetstjänsten Mossad och under 1970-talet blev utrikesminister och så småningom premiärminister under namnet Yitzhak Shamir.

  Noterar för övrigt att även Yitzhak Rabin (och ev. Yassir Arafat) mördades av israeler…

 8. Rulle skriver:

  Sverige kommer inte att få tillåtelse att exportera snuset till andra länder. Det uppger SVT att de har fått reda på i förväg.
  Däremot kommer vårt undantagstillstånd att finnas kvar, som ger oss tillåtelse att köpa och konsumera snus inom Sverige.

  Här vill EU bara visa vem som bestämmer. Det är ett ynkligt agerande. Det borde nu vara tillräckligt med idioti från det hållet för att Sverige skall begära utträde ur EU. Att Carl Bildt även privat och på egen bekostnad beblandar sig med EU potentater är skamligt och borde beivras. Bildt måste åtminstone ta upp saken över middagen!

 9. Rulle skriver:

  Egot lyser igenom!
  ”Jag och Anna Maria har bjudit …” när det borde stavas: Anna Maria och jag har bjudit .. .

 10. claudius49 skriver:

  Den Israeliska statsattentatsagenturen har åtskilligt flera mord på sin meritlista än vad kris08 anger ovan. Med raketanfall med attackhelikopter, giftmord med agentgäng etc etc.

  En sak att notera är att, såvitt jag vet, det svenska kungaparet, ej heller Kronprinsessan, ICKE har besökt Israel. Kanske beror det på Israels mord på familjemedlemmen Greve Folke Bernadotte. I så fall har kungafamiljen min särskilda högaktning.

 11. Leo Occam skriver:

  Ibland kan jag tycka att det blir lite väl mycket RW. Heder och minne åt honom men, så många hederliga, goda och fridsamma människor mördades av Röda Armen. Men de skall vi glömma, ja inte ens en endaste gång ha nämnt. Tragiskt och orättvist. Men sådan är politiken. Finns inget skäl att vänta sig något, alls.

 12. mrmhalland01 skriver:

  Rulle,
  Detta är början på en överstatlig federation.

  F.n är det nog omöjligt att få en sådan på plats eftersom EU är helt ”rättslöst”.

  Det finns mängder av regler och fördrag gällande alla medlemmar, men, i verkligheten ser det annorlunda ut.

  Antingen har oliktänkande ett undantag eller struntar de helt enkelt i att följa fördragen.

  Det som för många år sedan skulle bli en stark gemenskap med delvis gemensamma regler, som man skulle kunna räkna med gällde under lång tid, ignoreras alltså, vilket innebär att EU är en väldigt svag och skör union, med värdelösa fördrag.

  Inte lär det bli bättre när vi införlivar länder som Turkiet, Balkan-länderna och f.d Sovjet-stater som alla har en helt annan syn än centraleuropeiska länder.

 13. flyktingar skriver:

  Kan inte undgå att noterar hur Carl Bildt hyllar Raul Wallenbergs gärningar men inte med ett ord nämner vilka gärningara var, dvs att det var judar Raul Wallenberg räddade. Är det för de problem de omedgörliga levande judarna fortsatt orsakar utrikesministern? Jämför med den medgörlighet de mördade judarna visade upp.

  De överlevande judarnas misstro mot europeisk och speciellt svensk utrikespolitik har sin bakgrund i etablisemangets medlöperi med Nazityskland under 2:a världskriget. Speciellt var därför svenska UD helt renons på trovärdighet 1947-1948, när man tog på sig att lösa den judisk-arabiska konflikten genom att peka med hela handen.

  EU fick Nobels fredspris 67 år efter mördandet av 6 miljoner judar och utrotandet av den europeiska judenheten. Detta dåds moraliska och mänskliga hål fylls i dag med flyktingar, främst från Mellanöstern. I Europa ersätter nya arabiska rötter de gamla uppdragna judiska. Grattis EU till det fina priset! En ättling till en spillra av Europas judar, som ofint nog överlevde den slutgiltiga lösningen hälsar er.

 14. foxbill skriver:

  Med det resonemanget hoppas jag att du inte innehar några vapen.

  När tålamodet tar slut tar alltså Cromagnon över. Dina kommentarer kan, och kanske bör leda till en utredning om hot/förtal av religiös grupp.
  Kanske bör Carl Bildt bli föremål i den utredningen då detta görs på hans blogg och han tycker tydligen att detta inte är något som bör stoppas.

  Åsiktsmotståndare bör bemötas med respekt och förnuftiga repliker som inte grundas i affektion.

 15. flyktingar skriver:

  foxbill

  Tack för ditt inlägg. Jag hoppas du har rätt vad Bildts passivitet anbelangar.

  Här kommer ett julklappstips: Biobiljett.

  Själv såg jag 1:a Bilbofilmen efter J.R.R. Tolkiens bok för ett par dagar sedan.

  Dvärgarna är kroknästa, hetlevrade, arbetsamma.

  En gång levde de i Moria där de grävde ut sina rikedomar, förälskade som de är i guld och ädla stenar som de utvecklat teknologier för att kunna komma åt, förädla och slipa.

  Draken Smaug åtrår guld om möjligt i ännu högre utsträckning än dvärgarna. Han stjäl dvärgarnas rikedomar och tvingar de kroknästa på flykt.

  Nu har några dvärgar föresatt sig att återerövra Moria berg och deras rikedomar.

  Mellan dem och deras mål står horder av hatfyllda och destruktiva orcher.

  Om jag förstått det hela rätt så är det in alles tre filmer, så fortsättning följer.

  (Moria berg är ett namn på tempelberget i Jerusalem)

  God Jul!

%d bloggare gillar detta: