Julbordens vecka randas

STOCKHOLM: Efter Washington, Beijing, Bryssel och södra Kaukasus under de senaste veckorna stundar nu en vecka före jul hemma i Stockholm.

Det skadar förvisso inte.

På onsdag avslutar och summerar vi årets olika aktiviteter centrerade kring Raoul Wallenbergs gärning med en konferens här i Stockholm. Det handlar om att på olika sätt föra vidare det som han i sin gärning kom att representera.

Men i övrigt blir detta till betydande del jullunchernas och julmiddagarnas förlovade vecka.

Och det har sin charm och sitt värde.

Kvittojournalistiken kommer väl sannolikt att få sitt, men nu är det faktiskt så Sverige fungerar, oavsett om vi talar om julborden eller om journalistiken.

ITU:s stora konferens i Dubai slutade i allt väsentligt i ett misslyckande, men Sverige tillhörde med självklarhet de som tydligt stod mot försöken från vissa regimers sida att skapa öppningar för att begränsa och kontrollera Internet.

Vi kommer att ha anledning att diskutera vidare vad som hände i Dubai, och de slutsatser vi måste dra för vårt fortsatta arbete med dessa frågor.

Och under veckan kommer vi självfallet också att ha anledning att diskutera resultaten framför allt från toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer i slutet av förra veckan.

Det handlar ju om frågor av stor betydelse också för Sveriges framtida möjligheter i Europa.

Längre fram avtecknar sig vägval som kommer att bli av mycket stor betydelse.

På andra sidan Atlanten kommer den kommande veckan sannolikt att ge klarhet om vem som kommer att efterträda Hillary Clinton som USA:s utrikesminister, och det har självfallet sin betydelse.

Också vad gäller ny försvarsminister kommer vi sannolikt att få besked.

Och till detta kommer den betydelse också för den globala ekonomin som framgång eller misslyckande för budgetförhandlingarna mellan president och kongress i Washington har.

Så vi kommer att ha extra anledning att rikta blickarna i den riktningen under veckan.

På EU-horisonten handlar den kommande veckan inte minst om toppmötet mellan EU och Ryssland i Bryssel på fredag.

Det är ofrånkomligt att frågan om den politiska utvecklingen i Ryssland kommer upp i dess diskussioner.

Och till detta kommer alldeles självklart den fortsatta tragedin i Syrien.

10 Responses to Julbordens vecka randas

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Hillary är taktisk? Lämnar på topp för att kunna återkomma i en ny roll vid nästa val? Tuff tjej denna där.

 2. Leo Occam skriver:

  Ännu ingen rättelse av Bildt på twitter. Märkligt att Bildt fann det så viktigt att desinformera sina nära 200 000 internationella följare om en av våra mest kära traditioner,

  och att han valde, som svensk folkvald minister, att fjantifiera denna tradition. Vi väntar ännu på svaret.

  Medan Bildt funderar och kanske läser om traditionen på wikipedia, så kan vi andra läsa dagens spalt i Svd av Alice Teodoresco, klokt skriven om Luciatåg och om de andra som förlöjligar våra traditioner.

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/luciatag-in-i-det-svenska-samhallet_7758736.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20121216

  Vi skall nog inte släppa detta så lätt. Vi borde kunna begära att våra politiker stödjer oss och inte sänker oss.

  Jag återkommer i frågan.

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Olika former av vidskepelse finns inflätad i våra traditioner, i hela världen faktiskt!
  Vi lär oss mer hela tiden men ändå tar det flera generationer innan det klarnar, i bästa fall. I USA tror fortfande en stor del av befolkningen att evolutionsläran är ett påhitt, trots att de flesta går i skolan i många år? Folkbildning är svårt.
  Man kan kanske inte begära att alla skall kunna förstå tillräckligt med fysik för att hänga med i alla svängar, men om t ex BigBang teorin har belönats med två Nobelpris hittills så är det ändå ett starkt indicium på något viktigt.

 4. metusalem skriver:

  Men snälla Leo O. tycker du verkligen att du kan tvinga någon på sin egen blogg att skriva så det passar dig. Du får väl introducera en egen välbesökt blogg där enbart godkända åsikter tolereras. Traditioner är förvisso trevligt och bör vårdas, men låt oss alla ha vår egen tillämpning.

 5. Leo Occam skriver:

  Här tvingas ingen till något, inte ens att läsa skräpet från gräsrötterna. Men här är den folkvalde utrikesministerns blogg, där han låter oss kommentera frikostigt och fritt tycker jag. All heder åt Carl för detta.

  När det gäller makthavare så är det intressant att läsa mellan raderna för att tolka vad de egentligen tycker och därmed försöka förstå deras outtalade mål. Bildts våta dröm där Turkiet så fort som bara tänkas kan skall inlemmas i EU är tex. något som för de flesta är helt obegripligt. Om vi bättre får veta hur Bildt ser på värdet av vår kultur vs troliga effekter på denna efter en tid med länder som Turkiet och kanske Egypten i EU så klarnar bilden. Är vi något värt att bevara ? Skall vi finnas kvar eller bytas ut ?

  Absolut anser jag att vi kan ställa krav på ministrars offentliga uppträdande och att de skall stödja oss och inte förminska oss i något grumligt syfte.

  Jag är helt övertygad om att Carl själv har haft stor glädje av våra traditioner under sin uppväxt. Nu kanske han personligen inte behöver dem längre, men det gör många andra.

 6. Per Fredö skriver:

  Toppmötet mellan EU och Ryssland har ju långtgående mål, som partner-och handelsavtal samt Rysslands anslutning till WTO.

  Det råder dock oenighet parterna emellan på en rad områden.

  Putin har uttryckt detta klarast, vi vill inte ha någon undervisning om vad demokrati är.
  Den ryska varianten bestämmer Putin själv över.

  Därför fortsäter också kränkningar av mänsklia fri-och rättigheter,vilka EU bara kan konstatera att de finns där.

  Likaså kan EU bara be Ryssland om att inte tillämpa den utpräglade intressepolitik, som nu sker främst gentemot Vitryssland och Ukraina.

 7. metusalem skriver:

  Leo O. skriver ”Här tvingas ingen till något, inte ens att läsa skräpet från gräsrötterna.” Det är till att ha en liten släng av hybris. För inte inräknas Leo:s briljanta inlägg till skräpet från gräsrötterna?

  En god portion ödmjukhet underlättar naturligtvis för oss från folkets röst när vi får beblanda oss med de intellektuella resarna.

 8. florimond77 skriver:

  Det vore bra med en ickeproisrael någon gång i USAs politik. Någon som inte var rädd för lobbarna, för av allt att döma är man det. Något annat kan inte förklara USAs sömngångar lojalitet gentemot just detta land. För att inte nämna alla pengar man slösar bort på dem. Obama firar Hannukka och bär kalott. När skulle Nethanjahu fira jul eller visa någon annan form av heder för USA? Israel skickar spioner på USA. Gör USA likadant? Får vi förstås inte veta, men nu råkade Israels spion åka fast,.Nej. jag tycker inte Israel visar sig vara någon bra kompis för USA.

 9. mrmhalland01 skriver:

  florimond77,

  Du pratar religiösa förtecken.
  Är det inte just dessa vi måste bli av med för att få fred i området ?

  Är det inte religion i ”stats-skala” vi måste bli av med ?

  Hela världens stater måste bli sekulariserade för att vi ens ska kunna drömma om fred.

  Därför är delresultatet av ”den Arabiska våren” ett formellt misslyckande.

 10. Leo Occam skriver:

  Givetvis inkluderade jag mig själv bland gräsrötterna och kunde inte drömma om att någon kunde tro annat.

  Men vad bra, metusalem att du i alla fall fokuserade på det väsentliga i mitt inlägg :-)

%d bloggare gillar detta: