Weibo och Västsahara

BEIJING: Just nu förefaller det faktiskt att fungera att uppdatera också bloggen direkt härifrån, och jag har också lyckats komma igenom på Twitter.

En intensiv dag sedan planet landade här på förmiddagen.

Det blev ett samtal på utrikesministeriet betydligt mycket längre än vad som planerats, och det visar ju på det behov av dialog som finns.

Och det alldeles oavsett om det handlar om frågor där vi har likartade bedömningar och intressen eller dem där så ju inte är fallet.

Vid samtalet handlade det utförligt om bägge dessa kategorier av frågor.

Sedan lade jag in i programmet ett snabbt besök på utställningen på det enorma nationella historiemuseet om landets utveckling sedan opiumkriget.

Och det var framför allt intressant att se hur man vill att historien skall framställas. Inte minst i nyare tid var gapen rätt påfallande, t ex när det gällde kulturrevolutionen och dess elände.

Frågestunden på Weibo var påtagligt intressant och bredden på frågor var betydande. Även politiskt känsliga frågeställningar berördes. Jag skulle tro att detta nådde ut till ett mycket stort antal individer.

I morgon fortsätter programmet här bl a med möte med representanter för det svenska näringslivet, men också med olika kinesiska företrädare.

Hemma fortsätter förberedelserna för utrikesministermötet i Bryssel på onsdag.

Och i riksdagen gick socialdemokraterna ihop med Sverigedemokraterna om synpunkten att Sverige skulle erkänna Västsahara som självständig stat.

Men så enkelt är det knappast.

Bakgrunden är ju att den socialdemokratiska partistyrelsen – som på mycket goda grunder ansåg att det var en felaktig idé – på partikongressen för något år sedan förlorade en votering i frågan.

Men inte ens det räcker väl som förklaring till att man nu skrivit sig samman med Sverigedemokraterna i frågan.

Det hela leder till en skrivelse från riksdagen till regeringen, och sedan kommer vi att bereda frågan och redovisa vår bedömning.

Men jag tror att det är viktigt att Sverige står fast vid de principer för erkännandepolitiken som också tidigare regeringar har fört.

Annars skulle vi gå på tvärs med hela EU och dessutom riskera att underminera FN:s ansträngningar att lösa frågan.

Det vill möjligen Sverigedemokraterna. Men riktigt så kan vi knappast hantera vår utrikespolitik.

4 Responses to Weibo och Västsahara

 1. adriansvens skriver:

  Ja, bör se saker långt och inte snabbt …

 2. bestofmankind skriver:

  ”Och i riksdagen gick socialdemokraterna ihop med Sverigedemokraterna om synpunkten att Sverige skulle erkänna Västsahara som självständig stat.”

  Det betyder ingenting. Du, Carl Bildt som utrikesminister gör som du vill iaf.

  Och apropå Sverigedemokraterna, de röstade med er om läxhjälpen. Att statligt subventionera ökande skillnaden för elevernas möjligheter att få bättre skolresultat.

 3. Sahara Marockan skriver:

  Ett paradigm för tomtarna på vänsterkanten

  ”If you announce a big enough lie and will repeat it, then people at the end will believe it.

  ” A. Hitler Mein Kampf

  Det var med blandade känslor som jag gick på Emmaus och Western Sahara Resource Watch seminarium om Västsaharakonflikten (Ockuperade Tomater) för att se om debatten nyanserats på sistone. Till min stora sorg men inte så mycket förvåning har inte mycket hänt på denna front. Frågan i sig har helt kidnappats av det Vänsterextremister blocket som har totalt tolkningsföreträde. De liberaler jag träffat som engagerat sig är iofs inte jätteövertygade men inte heller jätteinsatta. Man blir därmed vänsterns nyttiga idioter. Man vill väl men handlar ont så att säga. Att Vänsterextremister stödjer totalitära organisationer ligger i deras natur och inget som förvånar mig längre. Liberaler borde dock veta bättre. Det enda som kan råda bot på detta är ett större spektra av information. Nåväl, tillbaka till rapporteringen från seminariet:

  Seminariet arrangerades av Emmaus PR-konsulter Agenda PR.

  Medverkande var:

  Urban Ahlin (S) , Ulrik Nilsson (M), Hans Linde (V) och Erik Hagen Western Sahara Resource Watch

  Moderator: Tobias Smedberg – Agenda PR.

  När det gäller Västsaharakonflikten verkar alla normala krav på saklighet och ärlig debatt flyga ut genom fönstret. Samma osanningar upprepas gång på gång tills det blivit ett etablerat faktum i svensk debatt.

  Ofta beskylls Marocko för de förhållanden som råder i de Algeriska flyktinglägren som styrs enväldigt av Polisario.

  Marocko har ingen som helst makt över dessa flyktingläger. Polisario håller med Algeriets goda minne dessa flyktingar som gisslan av ekonomiska och politiska skäl. Lidandet har blivit en industri i sig.

  Sedan kommer jag fram till definitionen av vem som är Västsaharas folk. Är det folket som hålls gisslan av Polisario under Algeriets beskydd eller de som bor i Västsahara. I detta läge där Polisario och Algeriet inte ens tillåter FN att räkna folket i flyktinglägren och Polisario styr med järnhand är det lönlöst att ens ställa denna fråga. Däremot går det att fråga folket i Västsahara. Hur ska man då ställa denna fråga? Via allmänna val eller folkomröstning? I en representativ demokrati löses såna frågor av parlamentet, vilket detta också görs. Också här applicerar vi en ohållbar dubbelmoral på Marocko och Västsahara.

  Jag kunde inte annat än le åt det lönlösa besvär som man gått igenom för att se till att hålla katten borta från hermelinerna. Som grädde på moset så bad jag givetvis om ordet mot slutet för att ställa några artiga frågor men jag visste från början att jag kommer inte och ställa dem, men det var värt ett försök.

  Måste säga att jag börjar gilla denna katt och råttalek. Dels håller den mig på tå och dels sprider den ett löjets skimmer över de Rättrogna själva. Med de enorma resurser som de har tillhands för att oemotsagda sprida sin propaganda så kan väl inte lilla jag göra så stor skada, eller?

  Jag sa även att denna debatt liknade ett väckelsemöte där alla hade samma åsikt och att det var tråkigt att man inte bjudit in någon från den andra sidan.

  En slutsats är också att allt inte är så vitt och svart som man kanske tänker.

  Misären är både målet OCH medlet för vissa vänsteranhängare.

 4. Per Fredö skriver:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/s-gor-upp-med-sd-om-forsvarspolitiken_7730866.svd

  De röd-gröna med socialdemokraterna i frontlinjen har nu gjort upp med sverigedemokraterna om försvarspolitiken med dess negativa konsekvenser.

  Nobelpristagaren i litteratur kinesen Mo Yan hade svårt värja sig vid en presskonferens i går.

  Han bedyrade sitt oberoende, men framstod ändå som en försvarare av den kommunistiska regimen.

  En censur är nödvändig menade han, en sådan finns väl i alla länder och motivet var att skydda människor.
  Så nu vet vi det.

  Han ville inte heller uttala sig om att fredspristagaren Liu Xiaobo nu sitter i husarrest.
  Min ståndpunkt där finns redovisad på twitter, hette det.

  Vi får ändå hoppas att hans böcker är av god kvalité Om översättningarna är det ju också ett kiv.

%d bloggare gillar detta: