Sverige röstar ja

WASHINGTON: Vid eftermiddagens omröstning i FN:s generalförsamling i New York om Palestina kommer Sverige att rösta ja till den resolution som tydligt stöder en tvåstatslösning och som ger Palestina status som observatörsstat utan medlemskap.

Det är ett intensivt diplomatiskt arbete som lett fram till dagens omröstning.

Vår inriktning har hela tiden varit att eftersträva enighet inom EU on vår inställning, men att rösta ja om en sådan inte visade sig möjlig att uppnå.

Men har varit viktigt att hålla öppet utåt om vår avsikt för att ge utrymme för samtal om förbättringar i texten eller klargöranden på andra sätt.

Resolutionens text ligger ju nu i avgörande avseenden väl i linje med den politik som EU med viktig svensk medverkan formulerat under de senaste åren.

Och därmed är det också mycket naturligt att rösta ja.

Vid en interpellationsdebatt i riksdagen i förra veckan redovisade jag såväl i svaret som i den efterföljande debatten vår inställning i erkännandefrågan.

Vår votering i dag ändrar ingenting i det jag hade att säga då.

För ett år sedan tillhörde Sverige de länder som röstade nej till fullt medlemskap för Palestina i FN-organisationen UNESCO.

Dagens votering är på sitt sätt en logisk följd av detta. I dag handlar det ju om att Palestina skall ges samma ställning i FN som Vatikanstaten i dag har.

Det innebär en viktig uppgradering.

Det skall ses som ett tydligt stöd för en tvåstatslösning och för ansträngningarna att få igång konkreta förhandlingar för en sådan.

Däremot innebär den inte det fulla medlemskap som ju förutsätter ett beslut i FN:s säkerhetsråd.

I ett uttalande inför voteringen har EU genom Catherine Ashton också att klargjort vår förväntan att den palestinska ledningen nu är beredd till omedelbara och direkta fredsförhandlingar.

Och samma förväntan har vi alldeles självklart på Israel.

Om de i stället skulle försöka straffa den palestinska myndigheten för dagens omröstning genom olika åtgärder vore detta självfallet någonting vi skulle ha anledning att kritisera skarpt.

Om den palestinska ledningen efter dagens omröstning är redo till direkta och omedelbara förhandlingar på det sätt som Israel efterlyst måste detta nu självfallet välkomnas.

37 Responses to Sverige röstar ja

 1. andersmoberg676 skriver:

  Intressant. Det behövs fredsförhandlingar och ökad stabilitet i regionen.

 2. […] “Vid eftermiddagens omröstning i FN:s generalförsamling i New York om Palestina kommer Sverige att rösta ja till den resolution som tydligt stöder en tvåstatslösning och som ger Palestina status som observatörsstat utan medlemskap” skriver Bildt. […]

 3. […] ”Vid eftermiddagens omröstning i FN:s generalförsamling i New York om Palestina kommer Sverige att rösta ja till den resolution som tydligt stöder en tvåstatslösning och som ger Palestina status som observatörsstat utan medlemskap” skriver Bildt. […]

 4. Parre skriver:

  Känns som en never ending story med Israel och Palestina konflikten. Känns inte som man vill lösa konflikten helhjärtat och det är alltid 1 steg fram och 2-3 steg bak. Vill minnas att så länge jag har levt så har det varit krig, oroligheter och diverse konflikter i dessa två länder. Tråkigt, men det verkar inte finnas en tillräcklig stark vilja att komma fram till en lösning som alla är nöjda med. Det finns helt enkelt mest pengar att tjäna om det fortsätter såhär.

 5. Hej namne,
  Jag är mäkta imponerad. För att det är DU och för att du är moderat.
  1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
  1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
  1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
  1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
  1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
  1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
  1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
  1927: Nej till folkskolereform.
  1931: Nej till sjukkassan.
  1933: Nej till beredskapsarbete.
  1934: Nej till a–kassa.
  1935: Nej till höjda folkpensioner.
  1938: Nej till två veckors semester.
  1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
  1946: Nej till fria skolmåltider.
  1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
  1947: Nej till allmänna barnbidrag.
  1951: Nej till tre veckors semester.
  1953: Nej till fri sjukvård.
  1959: Nej till ATP.
  1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
  1963: Nej till fyra veckors semester.
  1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
  1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
  1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18 graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.
  1976: Nej till femte semesterveckan.
  1983: Nej till löntagarfonderna.
  1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.
  1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU. EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.
  2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom just moderaterna.
  2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning.
  2006: Nej till gröna jobb.
  2006: Nej till sex timmars arbetsdag.
  2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.
  2006: Nej till höjd a- kassa.
  2006: Ja till sänkt a-kassa.
  2006: Nej till höjd sjukersättning.
  2007: Ja till sänkt sjukersättning.
  2008: Ja till FRA-lagen
  2009: Ja till IPRED-lagen

 6. Rulle skriver:

  Om man inte tar tillfället i akt och kräver att såväl PLO och Hamas som Hizbollah reviderar sina (policy) stadgar till att uttrycka en önskan om att judar skall kunna leva som grannar i ett fritt Israel så är hela spektaklet ett gigantiskt misslyckande.
  Min skam över den rasistiska inställning som UD visar är oerhört stor. Det är tydliga att ungerska Jobbik har sina tentakler även i Sverige. Går vi mot en ny Kristallnatt? Jag kommer att sälja mig, liksom Raoul Wallenberg, dyrt för att rådda judar.

 7. un2here skriver:

  – förhandlingar på det sätt som Israel efterlyst

  .. är förhandlingar medan bosättningar byggs ut och försvårar – ja till och med omöjliggör? – syftet med förhandlingarna. Det är inget eftersträvansvärd.

 8. claudius49 skriver:

  Tack, Carl Bildt (och alla andra som har medverkat till detta beslut). Så har nu även Sverige ställt sig på rätt sida i Historien.

 9. Thony Glans skriver:

  det var på tiden! Nu är nästa steg att få till en bojkott av apartheid-staten Israel!

 10. Jonas Gustavsson skriver:

  Man skäms att Sverige låter terrorister styra agendan. Palestinierna kunde haft en stat för 70 år sedan men tackade nej. Det är dags att avgå Carl Bildt, Sverige behöver en utrikesminister med ryggrad och sunt förnuft!

 11. Sverige belönar år av terror och lögner. Inse att detta är ett delmål för Hamas på väg mot Israels och det judiska folkets utplåning. Jag skäms för mitt svenska medborgarskap idag.

 12. Petrus, det är stor skillnad mellan Palestinska myndigheten och Hamas, dom är rivaler och har ingenting med varandras agenda att göra. Det omröstningen handlar om är att ge Palestinska myndigheten observatörstatus, inte Hamas. Hamas är fortfarande terroristklassat och kommer inte tas bort från listan förrän dom slutar med våldet. Du kanske borde läsa på lite innan du skäms över ditt medborgarskap, det finns säkert folk som skulle döda för att få medborgarskap i ett så fint land som vårt.

 13. claudius49 skriver:

  Tidigare har jag sett att det finns de som betecknar Israel som ”USA:s klientstat” i Mellanöstern. Men frågan är om inte det i stället är USA som i realiteten fungerar som Israels klientstat på Västra hemisfären. Vi får väl se hur dagens votering utfaller.

 14. […] Vid en interpellationsdebatt i riksdagen i förra veckan redovisade jag såväl i svaret som i den e… […]

 15. foxbill skriver:

  Jag undrar bara vad du menar med Sverige röstar ja?
  Du menar att du och andra antisemiter vill minska chanserna för fred?

 16. un2here skriver:

  foxbill,

  Ja, detta omöjliggör den fortsatta plundringen av Palestina

 17. Lars Wärn skriver:

  Kommer även västsaharierna att få observatörstatus i FN trots Marockos ockupation?

 18. flyktingar skriver:

  Enligt Carl Bildt, så borde Israel rösta för Palestinas uppgradering i FN. Undrar någon hur Abbas skulle välkomnas i Gaza om hans utspel lovordades av Israel?

  Fred och 2-statslösning med framförhandlade gränser på grundval av 4 juni 1967 års gränser + gemensam administration av gamla stan och tempelberget. Judisk kontroll av klagomuren och muslimsk kontroll av Al Aqsa och Omar moskén som byggdes direkt på de judiska helgedomen år 638 efter Jesu födelse. Precis som idag således.

  Vad skulle hända om Israel välkomnade denna 2-statslösning? Är det någon här som INTE tror att det vore dödsstöten för Abbas initiativ?

 19. un2here skriver:

  flyktingar,

  Många kyrkor här är sedan gammal tid byggda direkt på äldre helgedomar också – och vilken religion palestinierna valde för tusentals år sedan är väl inget nån annan ska lägga sig i, tycker du verkligen det?

 20. […] utrikesminister Carl Bildt skrev för några timmar sedan på sin blogg om Sveriges ställningstagande så här: ”Vår inriktning har hela tiden varit att eftersträva […]

 21. flyktingar skriver:

  un2here

  Den lojalitet palestinier av idag känner inför den religion som tvingades på dem för 1474 år sedan är deras egen ensak, så länge de inte försöker pracka den på någon annan.

 22. flyktingar skriver:

  hm tusentals år sedan var visst bara 1374 år…

 23. […] gav Sverige tillsammans med 137 andra länder Palestina status som ickemedlem i FN, eller Observatörsstat. Det betyder bland annat, om jag fattat det rätt, att […]

 24. un2here skriver:

  flyktingar,

  Bara vi är överens! Att palestinierna överlämnade kristendomen då är deras sak – likaväl som att utvecklingen innan från Judendom mot Kristendom också var deras sak. I synnerhet är det inget argument för att fördriva dom nu eller att konfiskera deras ägor.

 25. olleliden skriver:

  Två nationer Israel och USA säger nej. Har Hamas, Hisbolah ändrat
  sin ”noexistense”syn betr Israel? Varför då rösta ja?

 26. andersmoberg676 skriver:

  Det är en mycket svår och lurig situation, med få vinnare och många förlorare. Våld föder våld

 27. FN erkänner Palestina! Då blir det förhoppningsvis svårare för världen att blunda för brotten mot MR som begås varje dag. Visserligen får Palestina nu samma status som Vatikanstaten, men Vatikanstatens medlemskap har väl inte förhindrat att prästerskapet förgriper sig på barn i någon större utsträckning, så jag vet inte. FN är väl ganska tandlöst ändå…

 28. flyktingar skriver:

  Sveriges deltagande i pajkastningen mot Israel, som ledde till ett Ja i FN, har lagt ytterligare hinder i vägen till dialog mellan parterna. Efter bl.a. Sveriges ställningstagande signalerar man godkännande till unilatterala aktioner. Israels svar blir att skapa ”facts on the ground”. Sveriges Ja är beklagligt för Sverige självt, som cemmenterat biståndet på 1 miljard kr per år till Gaza och Västbanken och intecknat svensk utrikespolitik för lång tid framöver.

 29. un2here skriver:

  Nakban var väl den förste och fortfarande mest problematiska av alla Israels unilaterala aktioner? Om man bortser från det unilaterala beslutet att bilda sin stat i nån annans land

 30. rootlesroot skriver:

  un2here

  I vilkens annan stat bildades Israel?

 31. un2here skriver:

  En till Nakbaförnekare?? …

 32. rootlesroot skriver:

  un2here

  Det var inte svar på frågan.

 33. flyktingar skriver:

  Vilket är det egentliga målet med Sveriges Israelpolitik? Sverige avsätter en miljard kronor per år till Palestina men det verkar som man gör allt för att palestinamiljarden ska hamna i Malmö..

  Palestinierna har alltid valt att tro på de rådgivare som tutar i dem att de har mer att vinna på krig än på fred och se vart det fört dem. Fast det förstås, advents- och luciafirande i Skåne vänjer man sig gärna vid.

 34. un2here skriver:

  rootlesroot,

  Jo det var. Jag dömer ut Israels rätt att etniskt rensa Palestina. Brott har begåtts och görs fortfarande, dagligen.

 35. rootlesroot skriver:

  un2here

  Slingra dig inte. Svara på frågan. I vilken annan stat bildades Israel?

 36. dennisnlundkvist skriver:

  Det finns redan en tvåstatslösning att förhålla sig till. I den lösningen ingick Judéen och Samarien (västbanken) redan från början men det området ockuperade araberna i Jordanien i kriget 1948.

  Vad har förändrats i PLO:s och de omkringliggande arabstaternas inställning (Arab League) till Israels existens, du vet den där liknelsen med havet och vilka som bör skickas ut i det? Nä, just det, ingenting. Det finns alltså ingen som helst logik i att rösta som Sverige gör. Försök säga det till Regeringen i Prag. Ingen behöver heller ha några som helst förväntningar på Israel avseende vilja till förhandlingar. Israel är alltid den part som uppmananar till förhandlingar, försök inte jämställa parterna i den här konflikten enligt nån slags kålsuparteori. Sånt får möjligen förankring hos muffare och andra historielösa unga. Så ta ett principresonemang med Tjeckien istället, så kanske Sveriges regering får lite guidning i hur de skall kalibrera sin politisk-moraliska kompass.

  Det är en synnerligen smutsig hantering världssamfundet och svenska regeringen håller på med. Lyssna på PLO:s ambassadör Areikat hur han vill etniskt rensa de områden som lyder under palestinsk jurisdiktion (artikel i USA Today – ”PLO ambassador says Palestinian state should be free of Jews”, därför att det nog ligger i båda parters intressen. Vilken fullblodsgalning. Historien vill upprepa sig och Sveriges konservativa regering har ingenting emot att liera sig med anti-semiterna i världen för att se till att så sker.Tvi vale! Du är en skam Carl Bildt, konservativ som du är.

  Hade du Bildt haft minsta lilla moralisk ryggrad så vågade dom kanske snegla på Regeringen i Prag (de enda som röstade med Israel i europa. De enda som verkar fatta vad som är på gång). Men du som alla andra döljer sig bakom fredsargumenten, alla ska vara snälla, oproportionerligt våld mm. Klassiskt undflyende för en aggressiv bråkstake och mobbare som alla är rädda för egentligen.

  Tjeckoslovakien har stått upp för Israel tidigare också, var var Sverige då? Det var1948 och då var Tjeckien dessutom det enda land som i princip räddade kvar Israels existens 1948 genom att sända hjälp och vapen till Israelerna, bland annat mausergevär (fullstämplade med swastikor). De förstod vad som pågick och höll på att hända ÅTERIGEN 1948. Denna erfarenhet sjönk in hos israelerna och den 7 april 1967 så fick de sina farhågor besannade (http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/History/67_War.html).

  Världssamfundet är en hoper med cocktailsugande, terroristkramande ynkryggar, så mycket kan man konstatera. Jag skäms för att vara svensk när jag tar måste ta del av sånt här och behöva erkänna att mitt lands regering låter sig duperas av skrikande terroristkramamre och anti-semiter och är medskyldigt till försök till folkmord. Dags att söka Tjeckiskt medborgarskap!?

  //Politiker är som blöjor, man måste byta båda av exakt samma anledningar.

%d bloggare gillar detta: