Mellanlandning i snöblandat regn

NEW YORK: Landat på Newark-flygplatsen här i snöblandat regn och ett väder som faktiskt får det jag lämnade i Stockholm att framstå i ett förklarat skimmer.

Men snart bär det vidare till Washington och diskussionerna där.

Diplomatin kring Mellersta Östern går nu på högvarv, och mycket handlar om den sannolika omröstningen i FN:s generalförsamling på torsdag om Palestinas status i organisationen.

Och vi deltar självfallet i de aktiva försöken i Bryssel att finna en linje som enar så många av EU:s stater som möjligt.

EU:s kraft i fredsansträngningar är ju till betydande del en funktion av den politiska enighet man kan uppnå.

Men jag har också nära kontakt med mina nordiska kollegor och de överväganden som sker i deras respektive huvudstäder.

I morgon hoppas jag att bilden skall klarna ytterligare i alla dessa avseenden. Då börjar väl också den möjliga resolutionen att få sin slutgiltiga utformning.

Ett nytt utkast kom i natt, men om det var det slutgiltiga vet vi ännu inte.

8 Responses to Mellanlandning i snöblandat regn

 1. flyktingar skriver:

  Om Israel inte röstar för, så är palestinska utspelet i bästa fall ett slag i luften. Troligast dock är att det motverkar en fredsuppgörelse och istället kommer att provocera Israel till en likaledes unilateral aktion. ”We are damned if we do and damned if we don’t.” Med stor sannolikhet får EU:s bror duktig åter tillfälle att fördöma oss pga Abbas spel för galleriet. Stort nöje.

 2. claudius49 skriver:

  Så då kanske Israel röstar FÖR, när allt kommer omkring?

 3. flyktingar skriver:

  Beror på om palestinaraberna och deras vänner är beredda att släppa israelhatet. Ni, un2here, claudius49, Hamas, Hizballah, Fattah, iranmullorna jämställer Israel med Hitler samtidigt som ni skyltar med antisemitiska boktitlar, som förnekar förintelsen.

  Hittills har sådant beteende belönats, så varför skulle ni ändra strategi? Ert israelhat är ett vinnande koncept. Det styr FN:s generalförsamling. Det styr svenska UD. Där tänker man att om hatet belönades så kanske ni skulle komma att hata Israel mindre och det kunde bli fred. Min erfarenhet säger mig dock att ni älskar israelhatet över allt annat och att ni aldrig kommer att överge det.

  Er kärlek till israelhatet är en avgudadyrkan, som ligger i vägen för konfliktens lösande. För er är observatörsstatus för Palestina ett delmål på den väg som leder till Israels förintande. Tror du att detta påverka Israel i riktning att rösta för Palestina eller emot?

 4. karrman skriver:

  flyktingar

  Hur tror du det kommer att gå i det Israeliska valet den 22 januari?

  Kan Netanyahu vara säker på att bli återvald? Opinionsutsökningarna pekar på detta, men hur säkra är de?

  Det förefaller som Likud rör sig till höger och alltmer domineras av personer som stödjer den omtvistade bosättningspolitiken.
  Pekar det på små chanser för återupptagna fredssamtal med palestinierna?

  Vad tror du om Tzipi Livnis nybildade parti?
  Kan hon bli en samlande gestalt för en mitten-vänster koalition som kan utmana Netanyahu?

 5. Rulle skriver:

  Danmark kommer, enligt utrikesministern Villy Sövndalatt att rösta ja till palestinsk observatörsstatus i FN vid en omröstning på torsdag. Kan inte fatta hur regeringen i ett nordiskt land kan vara infernaliskt dumma att man röstar för en grupp terrorister som i sina stadgar säger att man syftar till att utrota alla judar och förinta deras land Israel. Någon måste väl ändå nyktra till i detta halvfjerds procentdiska land. Man vill tydligen permanenta stridigheterna.

 6. karrman skriver:

  Rulle

  Du kan se det så här:

  Jämför med britternas förhandlingar med IRA.

  En förutsättning för att de kunde äga rum var att IRA gick med på att sluta med sina väpnade aktioner. Om Hamas inte slutar med att skicka raketer mot civila mål i Israel så är de inte en trovärdiga och samtal fruktlösa. Om Hamas däremot skulle gå med på detta krav så innebär det i praktiken att det öppnar vägen för förhandlingar och Hamas – om inte i ord men i praktiken – erkänner Israels rätt att existera.

  Hur sannolikt är detta scenario? Omöjligt för en utomstående att svara på. Bollen ligger hos Hamas och deras allierade ( Egypten, Turkiet och Qatar ). Finns säkert starka krafter som inte vill att detta scenario ska realiseras.

  Hur skulle Israel svara om detta – ja, jag vet rent spekulativa – optimistiska scenario realiseras?

 7. Kachina skriver:

  ”Er kärlek till israelhatet är en avgudadyrkan, ……….

  Rent genialiskt ordval, flyktingar. Men, tro inte att några få skribenter här representerar svenska folket. Israelhatet är begränsat till en liten enklav i Malmö. Vi andra hatar inte, men tar oss rätten att kritisera de övergrepp som görs. Ibland ger de effekt. Ta bara kritiken mot dödsskjutningarna på Ship to Gaza . Vid bordningen av Ship to Gaza 2, användes enbart elpistoler. Det visar att Israel både kan ta och tåla kritik.

 8. claudius49 skriver:

  Anledningen till att det sannolikt positiva utfallet av FN:s kommande omröstning om Palestinas förändrade status ses med sådan illvilja — och oro — av Israel förklaras t ex idag av SVT:s Bo Inge Andersson, det handlar helt enkelt om att det ger palestinierna vissa juridiska möjligheter i sina mellanhavanden med ockupationsmakten, möjligheter som de hittills har saknat.

%d bloggare gillar detta: