STOCKHOLM: Bland det som denna dag innehöll var bland mycket annat ett möte med vårt s k strategiska råd för att diskutera internationellt samarbete när det gäller nätfriheten.
Det strategiska rådets syfte är att skapa ett forum för samverkan och diskussion mellan olika främst svenska aktörer i frågor med lite längre och bredare perspektiv än det vanliga.
Vi har ju en rad olika institutioner och andra som arbetar med frågor kring olika delar av den internationella utvecklingen, och då och då skadar det inte att samlas för lite bredare diskussioner.
Denna gång hade vi i just detta ämne också hjälp av den expertis som finns på den gemensamma utrikestjänsten EAS i Bryssel.
Vi har ju ägnat betydande kraft, också i samarbete med andra, åt nätfrihetsfrågorna, och kommer förvisso att fortsätta med detta.
Samtidigt växer nätsäkerhetsfrågorna snabbt i betydelse.
Dels finns det självfallet ett intresse av att utveckla ett väl fungerande samarbete kring dessa. Hotas nätsäkerheten så hotas i grunden vi alla.
Men dels finns det ett tydligt intresse av att se till att detta inte kommer i konflikt med nätfriheten.
I den internationella debatten finns det ju aktörer som talar nätsäkerhet i strävan inte minst att komma åt nätfriheten.
Just nu fokuseras mycket på det kommande stora ITU-mötet i Dubai, men på radarskärmen i dessa frågor finns också arbetet inför OSCE:s ministermöte i Dublin.
Och det är viktigt att vi och övriga EU-länder på dessa och andra möten har en klar linje tydligt förankrad såväl i våra värderingar som i våra intressen.
Sverige är och skall vara en nation på framkanten i dessa frågor, och det skall också gälla i den internationella dialogen.
Efter några inledande möten i morgon bär det för min del därefter iväg till Washington och några dagar av diskussioner och överläggningar där.
Och till dem får jag säkert anledning att återkomma.
Varför förvägras COMHEMs svenska kunder genom EU:s åtgärder
möjligheten att se iranska TV-kanaler?
”Iranska tv-kanalerna IRINN och IRIB 1 utgår
2012-10-16
EU införde 2012-10-16 ytterligare sanktioner mot Iran på grund av oroligheterna runt Irans atomenergiprogram. Som en konsekvens av detta har det europeiska satellit-tv-bolaget Eutelsat med omdelbar verkan tagit bort flera iranska tv-kanaler ur sitt utbud. Två av de kanaler som inte längre vidaresänds av Eutelsat är IRINN och IRIB1 som tidigare funnits i Com Hems utbud.
Dessa två kanaler utgår därmed omedelbart ur Com Hems utbud.
Kunder som har någon av dessa kanaler i sitt utbud kommer att få pengarna tillbaka för eventuella förbetalda månader. Pengarna kommer att dras av på decemberfakturan.”
Syriska nyhetsbyrån SANA utsätts för västliga DoS-angrepp och är svår att koppla upp i Sverige.
Varför deltar Sverige som alliansfri stat i västmakternas
telekrigföring mot Syrien och Iran?
Varför skickar Sverige en delegation på 43 personer till Doha när det är EU som företräder Europa? Visserligen skönt med lite semester i värmen men varför skall skattebetalarna bekosta detta
Om man har ett så urbota tråkigt och meningslöst jobb som dessa är man väl förtjänt av lite semester på en plats dit man i princip MÅSTE flyga – förutom att ha ett för tillfället gott samvete slipper man ju att själv betala div utpressningsavgifter som alla PK-typer måste – jfr. gårdagens avsnitt av Solsidan!
Det verkar inte som att alla i EU är lika intresserade av säkerheten.
Så här skriver Computer Sweden idag :
”EU-kommissionen höjde under gårdagen sin budget för cyberbrott med endast 14 procent. Under perioden 2007 till 2013 öronmärktes 350 miljoner euro för att bekämpa cyberbrott. Under perioden 2013 till 2020 ökades budgeten med endast 50 miljoner euro. ”
Jag har nu läst mycket om nätfrihet. För vem. Ibland blir det lite löjligt. EU kan stänga ner TV-kanaler. För mig verkar det vara en fråga om vilka åsikter som framförs. Var är då friheten eller kanske man ska ställa frågan. Vem bestämmer?. Det är alltid någon som bestämmer.
Enligt RT kommer Frankrike att erkänna Palestinierna i FN på torsdag. Har Du bestämt Dig. Den svenska utrikespolitiken har blivit mycket otydlig. I mina ögon verkar CB få bestämma. Med tanke på att CB är god vän med bl a Carl Rowe m fl så måste detta betyda att Sverige inte längre har en oberoende utrikespolitik. Sverige röstade för något år sedan för att inte ”göra nazismen” till något som är det allra värsta vi har varit med om. Var detta ett stratestiskt val för att göra Baltstaterna glada.
spanaren:
DDOS-attackerna mot SANA påverkar bara DNS. SANA ligger
på ett DDOS-skyddat nät så det går (som vanligt) alltid att komma
fram via IP-numret:
http://208.43.232.81/index_eng.html