Till stor del over there

STOCKHOLM: En med de mått som gäller i min värld relativt lugn helg håller på att gå mot sitt slut, och en ny vecka väntar alldeles strax.

Utvecklingen i Mellersta Östern kommer sannolikt att fortsätta att dominera under de kommande dagarna.

I Egypten har president Morsi genom dekret skaffat sig mycket vittgående maktbefogenheter på ett sätt som inte kan undgå att oroa och som ju dessutom påtagligt skärpt de politiska motsättningarna i landet.

Inre konfrontation av den art vi nu ser är nog det som Egypten behöver minst i ett läge då man dels borde sträva efter bred överenskommelse om en ny författning och dels politisk stabilitet för att kunna ta itu med de ekonomiska utmaningarna.

Utrikespolitiskt har president Morsi utan tvekan stärkt sin och Egyptens ställning under den senaste veckan, men om inrikespolitiken rämnar kommer det att vara föga tröst.

Hur saker och ting kommer att utveckla sig i FN:s generalförsamling under veckan kring Palestina återstår att se.

Att detta senaste Gaza-krig stärkt Hamas bland palestinierna och i arabvärlden är nog dessvärre en slutsats som är svår att undvika.

Vad en omröstning i FN skulle komma att leda till är föremål för betydande diskussioner just nu. På sina håll verkar det finnas en risk för att reaktionerna inte blir rationella.

Inte minst vi från de olika EU-länderna har nog anledning att försöka att fokusera politiken på vad som händer efter en sådan omröstning.

Varje möjlighet att föra situationen närmare förhandlingar och en fredlig lösning måste självfallet utnyttjas till fullo.

Och varje försök att underminera eller försvaga den palestinska myndigheten riskerar att spela de redan stärkta extrema krafterna än mer i händerna.

Efter en morgondag hemma kommer huvuddelen av veckan att tillbringas på andra sidan av Atlanten i Washington för olika informella och formella diskussioner.

Alldeles säkert kommer de till betydande debatt handla också om situationen i Mellersta Östern.

Det har sin betydelse att vara där när den nya Obama-administrationen börjar att ta form. Det är viktigt att de europeiska perspektiven finns med i de diskussionerna.

Och vi har ju också anledning att se på de olika sätt som vi kan förstärka förbindelserna ytterligare på.

På svenska ambassaden blir det också sedvanlig mottagning och middag för de amerikanska Nobel-pristagare som dessförinnan tas emot av president Obama och som ju lite senare tar sig till Stockholm för att ta emot sina pris.

Och jag hoppas kunna vara med också om delar av detta.

På den europeiska hemmaplanen innebär veckan slutkampanjer inför såväl det parlamentsval som jag hoppas skall ge politisk stabilitet i Rumänien som den avgörande andra omgången i presidentvalet i Slovenien.

Var och en på sitt sätt blir dessa valresultat viktiga.

Kring den kommande helgen kommer jag så att vara tillbaka här igen.

14 Responses to Till stor del over there

 1. Cinda Falasteen skriver:

  Snälla Carl Bildt, rösta FÖR ett erkännande av Palestina! Det är en otroligt viktig markering för rättvisa och fred och det skulle betyda oerhört mycket för många palestinier att få Sveriges stöd.

 2. claudius49 skriver:

  Det är dags nu: JA till Palestina!

 3. Rulle skriver:

  Säg ett klart nej till terrorister!

 4. Bo W. Höglund skriver:

  De tre kommentarerna här ger väl en klar indikation om vad som skulle vara den bästa framkomliga vägen för ett svenskt ställningstagande.

  VILKET Palestina vill vi ha i FN??

 5. Peter Collvin skriver:

  Ett ja hade förvagat stödet för Hamas, och stärkt alla krafter i regionen som vill verka för fred.

 6. florimond77 skriver:

  Ett ja betyder nej till våld som kampmedel. Under tiden fortsätter Israel sina våldshandlingar. Ett hundratal arresteringar på diffusa grunder plus mord på minst två unga obeväpnade män.
  I Syrien fortsätter våldet mot barn och civila på det mest barbariska sättet. Liksom Israel bombar man flyktingläger.

 7. Jag (och fler med mig) i SvK delar inte Kyrkomötets alla beslutspunkter angående staten Israel eller det totalt okritiska läsandet av Kairos-Palestina-dokumentet. Jag delar heller inte Kyrkomötets beslut om att påverka regering och utrikesminister i riktning mot en röst för fullt FN-medlemskap för Palestina i dagsläget. Känns som total inkompetens på flera plan bland rätt många kyrkomötesmedlemmar.

 8. Per Fredö skriver:

  Vad gäller over there så är naturligtvis frågan vilken den nya utrikesminister blir efter mrs Clinton.

  D
  et verkar bli en rejäl fight mellan FN-amassadören Rice och fd
  presidentkandidaten John Kerry, som sedan länge vill smaka på maktens sötma,

  Jag anar dock att Obama vill hålla den senare på behörigt avstånd.

  Och Carl får nog också lättare att ha och
  göra med en amerikansk utrikesminister, som är en slipad diplomat.

  Rice vet ju också hur man ska tamas med främst ryssarna, men också kineserna.

  Det kan inte minst behövas när läget i Syrien kommet in i en ny fas kännetecknad av betydande strategiska framgångar för rebellerna.

  Det borde rimligen också öppna möjligheterna att ge rebellarna det militära stöd de så länge begärt.

  Förhoppningvis minskar det också el-Assad möjligheter få militär hjälp av Iran och Ryssland.

 9. claudius49 skriver:

  Ett förtydligande: Sverige bör rösta JA till Palestinas diplomater, och NEJ till Israels statliga terrorister.

 10. Per Fredö skriver:

  Vänd på caudius49 krav så blir det alldeles rätt.

 11. The Golani Snowman skriver:

  Det krävs ett folk, som du vet har Abbas stoppat tillträde för alla arabiska flyktingar till ett framtida mytologiskt palestina, http://tinyurl.com/5sl6sbo Ytterligt renodlad apartheid.

  Minns Fatahs konstitution, som

  Article (12) Complete liberation of Palestine, and eradication of Zionist economic, political, military and cultural existence.

  vilket Bildt ger otroliga summor för att uppfylla.

  Varför nämner inte Bildt obamas försök att installera amerikanska soldater i Sinai för att stoppa vapenflödet till Gaza, eller ligger det inte i hans intresse? Och Egyptens nej till det, Hoppas Obama inser att han tvingas använda kassakistan att övertyga islamisterna.

 12. flyktingar skriver:

  Det är absurt att organisationer som har ett lands förintelse på programmet ska

 13. flyktingar skriver:

  Det är absurt att organisationer som har ett lands förintande på programmet ska representeras i FN. Vad hoppas Sverige åstadkomma genom att gå med på detta? Fred i mellanöstern? Varför inte rösta in Kurdistan i FN samtidigt? Nej, detta har i vanlig ordning inget med konflikten att skaffa, utan är ett rent inrikespolitiskt utspel. Palestinaretoriken har segrat i Sverige. Grattis alla israelhatare. Ni har vunnit svenska valet 2014.

 14. Per Fredö skriver:

  Zambia är ett av världens rikaste länder på naturtillgångar. Det gäller främst på koppar och det i särklass största kopparföretaget är i utländsk ägo.

  På grund av en utbredd inhemsk korruption och en urusel skattelagstiftning får Zambia endast 2,3 procent av sina BNP inkomster från detta kopparföretag.

  Inom det förekommer också en omfattande ekobrottslighet.
  och

  Den särklassigt störste ekobrottslingen i detta bolag var amerikan
  För att inte bli gripen i USA och där få ett långt fängelsestraff flydde han till Schweiz, som vägrade lämna ut om.

  Han tog då kontakt med dåvarande presidenten Bill Clinton, skänkte demokraterna ett högst betydande belopp och resultatet lät inte vänta på sig.

  Bill Clinton benådade honom och hans nästa steg blev att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap.

  Den advokat som företrädde målsägarna var stark demokrat och har har aldrig blivit så besviken på någon amerikansk president.

  Allt detta framgick av ett dokumentärprogram, som sändes i går och har gått i repris i dag.

  Namnet på ekobrottslingen har jag tyvärr glömt.

%d bloggare gillar detta: