Steg mot vapenvila

STOCKHOLM: Arbetsdag i Stockholm som gav möjligheter till samtal inte minst med kollegor i regeringen och regeringskansliet om olika frågor som står på dagordningen.

Mycket händer ju också denna vecka.

Italiens finansminister var här för samtal och lunch med Anders Borg innan han gav sig iväg till Eurogruppens finansministermöte för att diskutera främst situationen i Grekland.

I Bryssel har Birgitta Ohlsson suttit i överläggningar dom förberedelse till mötet med EU:s stats- och regeringschefer som inleds på torsdag och som kommer att fokusera på EU:s budget för de kommande sju åren.

Det kommer att bli ett både viktigt och svårt möte, och förberedelserna för det dominerar just nu Fredrik Reinfeldts tid.

På extra regeringssammanträde i anslutning till lunch i dag fattade vi också beslut med anledning av att arbetet med det viktiga sparprogrammet för SAS ju kunde föras i hamn.

Att detta kunde ske var självfallet djupt tillfredsställande.

Ett tag såg det påtagligt mörkt ut, men kanske var blicken ner i avgrunden nödvändig för att alla skulle inse vad som krävdes.

Och alldeles självklart har jag följt de omfattande diplomatiska ansträngningarna att åstadkomma ett slut på striderna kring Gaza. 

Tecknen tyder på att en överenskommelse borde ligga relativt nära. 

Egyptens ansträngningar är viktiga, har under dagen fått stöd på plats av FN:s Ban Ki-moln och får det nu också av Hillary Clinton.

Till dagens besökare hörde också vår f d ÖB Håkan Syrén som ju nyss lämnat tjänsten som chef för EU:s militära stab i Bryssel.

Det var spännande att höra hans erfarenheter, och vi diskuterade också de synpunkter han ju nu fört fram också offentligt om hur Europas försvarsansträngningar skulle kunna göras mer relevanta och bättre.

Att det finns mycket att göra är uppenbart – liksom att Sverige tillhör de länder som ligger på framkant i den stora omställningen.

I riksdagen besvarade jag på eftermiddagen interpellationer om Palestina, Syrien och vad vi gör för Dawitt Isaak.

Och det blev rätt bra diskussioner på alla dessa områden. 

Morgondagen börjar åter som arbetsdag i Stockholm, men på eftermiddagen bär det av till Paris för middag och diskussioner om arbetet med en ny europeisk global strategi och med ett fördjupat säkerhetspolitiskt samarbete inom EU.

13 Responses to Steg mot vapenvila

 1. msester skriver:

  Oroväckande bara angående Israel Palestinakonflikten att Israel siktar in sig på hus man vet att media håller till:

  ”Tre journalister har dödats och en rad byggnader där journalister finns har utsatts för angrepp. Något som har fått BBC:s byråchef Paul Danahar att twittra: ”Jag tror aldrig att jag har varit i ett konfliktområde där så många mediebyggnader medvetet har anfallits av en regering.”

  Tre gånger har dessa mediahus bombats, inkl tv stationer, BBC med flera, och det är flera skadade journalister och ändå säger Hillary Clinton att Israel får försvara sig så som de behöver….

  Just nu kl 01.34 hörde jag en rapport live från Gaza hospital kommer det hela tiden in fler och fler skadade och brända barn som pga av brännskadorna är svåra att idenfiera. Just nu är antalet skadade 850 och över 90 st är rapporterade döda hitills i Gaza…

 2. florimond77 skriver:

  Ingen kan förbli oberörd när man ser barnen som nyss levde och som mördats av Israel. Israels högteknologiska krigsmaskin kan mycket väl urskilja vad man bombar.
  När Sverige röstar i FN ska vi rösta för Palestina och för dess barns framtid. Palestina uppfyller alla krav inklusive den med säkerheten. Med tanke på Palestinas situation fungerar säkerheten bra. Palestina ska ha rätt att stämma Israel för de brott de begått.
  Det är vår skyldighet att göra detta.

 3. msester skriver:

  BBC rapporterar också just nu via twitter att den turkiska premiär ministern nu anklagar Israel för etnisk rensning i Gaza.
  ”Turkey’s Prime Minister Recep Tayyip Erdogan has accused Israel of ”ethnic cleansing” in Gaza. He said air raids could not be deemed self-defence and Western countrues were aiding a ”terrorist state”, AFP reports.”

 4. msester skriver:

  Sverige erkänner Palestina i riksdagen + diskussioner o vad man mer kan göra:
  http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H01049&doctype=ip

 5. spanaren skriver:

  Det är kanske av intresse att även ta del av Israels syn
  på de pågående förhandlingarna och eventuella vapenvilan.

  http://www.debka.com/article/22546/For-Israel-a-truce-is-the-worst-of-all-worlds-Tied-hands-Hamas-unbowed

  NB. Debkafile står ryktesvis MOSSAD nära.

 6. florimond77 skriver:

  The world sees a new Hitler but noone to stop him. The palestinian children may be the victims but Israel is the looser.
  With all the money spent on this massacre it could have helped building a better life for bort Palestine and Israel.
  Nethanjahu is bringing death and destruction but are not aware of the consequenses. He is making a fool of Obama.

 7. florimond77 skriver:

  Ockupationen av Gaza måste upphöra! Den är illegal. USA borde kräva detta om man vill av fred.

 8. Per Fredö skriver:

  Det kan inte bli ¨någon vapenvila med mindre än att Hamas slutar med sina ständigt återkommande raketbeskjutningar mot Israel.

  Dessa har också påtagligt skärpts, eftersom Hamas nu har tillgång till raketer som de fått av israelfientliga Iran, vilka kan nå fram ända till Jerusalem och Tel Aviv.

  Det säger sig självt att Israel i en sådan situation har rätt till självförsvar.
  Det erkänns inte bara av demokratiska länder, av EU mEN
  också av FN:s generalsekretera, som intar en medlarroll. och manar till besinning.

  De fredssamtal
  , som nu pågår, kan inte heller resultera i en hållbart fredsavtal
  om inte Hamas ställer som villkor ställer att vapenvilan ska vara tillfällig.
  Det blir då inget annat än bluff och Hamas och övriga terroristorganisationer i Gaza kommer att fortsätta med sina raketattacker.

  Målsättningen är ju dessvärre att förinta staten Israel.
  ig.

  Vi får se under dagen om det blir en eskalering av denna konflikt, vilken skulle föra med sig ödesdigra konsekvenser med sig för båda parter.

  Nu verkar det vara lite av katten och råttan.

 9. claudius49 skriver:

  Den amerikanske statsvetaren professor Stephen M. Walt driver en blog på Foreign Policy. Nu ger han en hänvisning till en artikel som han postade i januari 2009, med anledning av det då aktuella Gaza-kriget ”Cast Lead” (i vilket Israel uppnådde ca 1400 dödsoffer på fiendesidan, varav ca 300 var barn). Artikeln heter ”The Myth of Israel’s Strategic Genius”. se http://walt.foreignpolicy.com/posts/2009/01/17/the_myth_of_israels_strategic_genius

  Stephen Walts blog är läsvärd, han är mycket välinformerad. Han är den ene av de båda författarna till ”The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy” (2007), som har förargat mängder av AIPAC-trogna i USA och annorstädes. Den andre författaren är hans kollega professor John J. Mearsheimer.

  Stephen Walt är naturligtvis mycket kritisk till Israels nu aktuella förehavanden i Gaza, liksom han fördömde ”Cast Lead”. Dagens korta post avslutar han med följande kommentar till Israels senaste schackdrag i kampen om herraväldet i Mellanöstern:

  ”But it’s part of a long pattern rather than an isolated incident. And one obvious lesson is that U.S. leaders shouldn’t allow U.S. Middle East policy to be overly influenced by an ally whose strategic judgment is often even worse than our own.”

 10. florimond77 skriver:

  Obamas real saying: YES WE KILL!

 11. spanaren skriver:

  STRATFOR har nu en kommentar till vapenvilan.

  En större symbolisk seger för Hamas……..

  http://app.response.stratfor.com/e/es?s=1483&e=613334&elq=5f9bca8930a643e297ad53cb9b2352c1

%d bloggare gillar detta: