Krav på vapenvila i och kring Gaza

ABU DHABI: Sent på kvällen lämnar jag nu Abu Dhabi mer destination först Frankfurt och sedan Bryssel för EU:s utrikesministermöte i morgon.

Och många av de frågor som dominerat mina dagar i Kairo och Abu Dhabi kommer att stå på agendan för diskussionerna där.

Min franske kollega Laurent Fabius har i dag varit i regionen och försökt driva på för en vapenvila kring Gaza, och jag hoppas att vi kommer att kunna sända ett starkt budskap i denna fråga i morgon.

Alldeles oavsett hur allt detta började är det svårt att se annat än att en fortsatt konflikt kommer att spela Hamas i händerna och underminera den mer moderata palestinska ledningen.

Och någon renodlat militär lösning på säkerhetsproblemen i och kring Gaza finns ju inte.

Men också situationen i Syrien står på dagordningen i morgon.

Också där kommer det att finnas mycket att säga.

Att jag följer dramat kring SAS säger sig självt – och hoppas intensivt att de olika fackliga organisationerna skall inse vad det är som står på spel för såväl deras medlemmar som för oss alla.

24 Responses to Krav på vapenvila i och kring Gaza

 1. mrmhalland01 skriver:

  SAS är en organisation som inte ligger i tiden.
  Staten har varit en oskicklig ägare.
  Vi skattebetalare har pumpat in åtskilliga miljarder i ett misskött statligt bolag genom åren.
  Ta nu lärdom av att staten inte klarar av att driva stora företag på marknadsmässiga villkor !
  Det gäller i alla affärsområden, det saknas kompetens.

 2. florimond77 skriver:

  Nej någon militär lösning på den här konflikten finns inte, men det är ju vad Nethanjahu är i färd med.
  Som vanligt är undfallenheten stor och Obama tycks ju fullständigt ha lessnat på alltihop och lämnar gäspande Nethanjahu att göra vad f-n han vill.
  Underligt med tanke på sina misslyckade krigsinsatser i sitt ärvda krig i Afghanistan eller kanske just därför. Han lär ju förstå att Nethanjahu inte kan lyckas. Men i och med detta lämnar han även barnen ryggen och det är svårt att förstå.
  Ultimatum ställs att raketattackerna ska sluta så slutar Israel, men det är ett klent ultimatum. Israel har hittinfills brutit de flesta vapenvilor utan att någon krävt av dem att stå till svars.
  Man kan inte bara kräva av den ena sidan bara för att det är Hamas.
  Man kan heller inte påstå att motståndsrörelsen är skyldiga till de barn som alldeles nyss levde men som mördades av Israel.

  Man kan tycka att Hamas mfl omedelbart skulle sluta med raketer och lägga sig platt – för barnens skull- det skulle jag göra – men man kan inte ta ifrån skulden från Israel som kallblodigt och urskillningslöst mördat dessa barn.
  Israel visar ingen hänsyn i sina desperata handlingar. Man bombar allt. Bostadshus,.ambulanser, flyktinläger och framför allt – att bomba ett tätbebyggt område där människor inte kan söka skydd – det är inte försvarbart ur någon synvinkel och fullständigt kontraproduktivt.
  Därför borde EU och USA och hela världen kraftigt fördöma Israel!

 3. florimond77 skriver:

  Efter att ha följt de senaste bombmassakerna i natt där Israel skjuter både från havet och luften rätt in i bostadshus och dödar de människor som finns där har detta fullständigt förlorat alla proportioner. De är nu ute efter att rakt av döda så mycket människor som möljligt. Om bilderna på döda barn sade en israelisk militär. ”Bra jobbat Israel” Detta är statsterrorism i sin grövsta form och ingenting annat. Och de som vänder ryggen till är lika medskyldiga. Nu måste detta vansinne uppmärkammas. Ska konflikten kunna lösas måste man kunna se klart och grundligt analysera varför. Det är viktigt hur det började och varför man handlar som man gör. I den processen blir det omöjligt att hålla Israel om ryggen.

 4. spanaren skriver:

  I väntan på vad som händer med SAS är det måhända av
  intresse att läsa STRATFORs analys av krisen i Gazaområdet.

  http://app.response.stratfor.com/e/es?s=1483&e=611328&elq=af6ec6d6bae44da7833a0f09a364f25a

 5. oppti skriver:

  Kopplingen mellan Syrien Iran och Hamas har fått en krönikör i SVD att påpeka att Iran vill flytta fokus från Syrien till Gaza, därav de ökande raketanfallen mot Israel.
  På så sätt kan omvärlden luras att sympatisera med dem.
  Ett Cyniskt spel där media är en av medspelarna?

 6. Rulle skriver:

  ”Jag hoppas att vi kommer att kunna sända ett starkt budskap i denna fråga i morgon.” skriver Carl Bildt. Eftersom EU är en av de ledande institutionerna, som manat till upprustning av Hamas har jag stora farhågor om att Carl Bildt ännu en gång kommer hetsa till fortsatt raketbeskjutning av Israel genom att försöka kräva begränsning i landets självförsvar.
  Det vore egentligen ganska enkelt att få stopp på raketerna och inrikta resurserna på att skaffa medicin och andra förnödenheter för palestinierna.
  Kravet på alla palestinier skall vara att aldrig mer skjuta mot Israel. Tills detta krav uppfylls får inga ekonomiska transaktioner till Gaza göras.
  Efter en vecka utan krutrök bör samma krav ställas på Israel. Den som sedan bryter mot dessa regler startar en total blockad av varor och tjänster mot de egna.
  De länder som utifrån försöker infiltrera genom att smuggla in vapen och pengar till Gaza utesluter sig själva ur FN och kan för 10 år inte räkna med att göra några som helst affärer med USA eller EU.

 7. un2here skriver:

  oppti,

  De ökande raketanfallen är ett resultat av Israels rutinmässiga truppinterveneringer varje vecka i Gaza, med kulmen Torsdagen den 8:de då en 13 årig pojke dödades.

  Iran kan inte ha planerat detta. SvD desinformerar.

 8. metusalem skriver:

  885 raketer har skickats från Gaza de senaste veckorna. (uppgift från BBC) Det tycks inte råda brist på betalningsförmåga. Bidragsländerna verkar inte sätta några krav på att bidrag skall användas till att utveckla regionen.

  Med detta omfattande inflöde av vapen kan man förstå att Israel är rätt petiga med att släppa fram leveranser. Finns det någon som kan ange ett konstruktivt sätt att få slut på denna rätt hopplösa situation.

  Hamas godkänner inte att staten Israel finns, Israel tänker inte upphöra med sin bosättningspolitik på Västbanken. Ett helt låst läge som förutsätter att världen hjälper till med en lösning som måste godkännas av parterna. Ingen av parterna verkar vilja ge upp någonting, och diverse supporter hejar på den oförsonliga inställningen.

 9. un2here skriver:

  Bosättningspolitiken utesluter seriöst Israel som statsbildning. Knesset är en rövarkula, IDF en högteknologisk terrororganisation.

 10. kris08 skriver:

  Räkna antalet dödade istället för raketer! Det är inget som har börjat just nu, utan palestinier dödas ju regelbundet.
  Utveckla regionen? För att få den sönderbombad inför nästa israeliska val eller inför arméns budgetförhandlingar?

  Det kommer naturligtvis aldrig bli varaktig fred om Israel tillåts fortsätta kriget med andra medel, dvs expanderar med hjälp av dagliga trakasserier, bulldozers och rasistisk byråkrati (enbart judiska ansökningar godkänns).

  Omvärlden måste få Israel att fatta att det inte finns någon militär lösning förutom utrotning och ingen fredlig lösning utan stora eftergifter, som kan ge Gazas hopträngda flyktingar något annat att tänka på än rättmätigt hat mot Israel.

 11. un2here skriver:

  Skicka hem ”israelerna” till Ryssland – enkelbiljett, tack!

 12. mrmhalland01 skriver:

  Palestinierna verkar ha många ”vänner” i området, varför erbjuder inga av dem en fristad i deras länder ?
  Israelerna kunde ju flytta till USA eller någon annan ”vänstat”.
  Sedan kunde hela området bebos av flyktingar från hela arabvärlden.

 13. un2here skriver:

  … av samma anledning vi inte erbjuder danskerna en fristad i Skåne – för vem ska då erbjuda skåningerna en fristad?

 14. metusalem skriver:

  Att försöka placera sig i mitten och lyssna till argument från båda sidor resulterar regelmässigt att man blir sparkad från båda sidor. Det får man tåla, det är människorna i regionen som lider av den helt fastlåsta situationen.

  Kan man tex. få höra proisraelerna utveckla sin sin syn på bosättningspolitiken. Som jag ser det är denna en helt omöjlig komponent i att bygga förutsättningar för en lösning.

  Eller hur får man Palestinierna att tala med en tunga. En fraktion snackar- och tar emot bidrag. En annan fraktion skickar raketer- och tar emot bidrag. Man efterlyser statsmannaegenskaper både hos Israel och Palestina.

 15. […] ”Att jag följer dramat kring SAS säger sig självt – och hoppas intensivt att de olika fackliga organisationerna skall inse vad det är som står på spel för såväl deras medlemmar som för oss alla.” Alla dessa dagar […]

 16. florimond77 skriver:

  Fattar inte varför Obama gör mer.
  Obanana what are you doin when your not doin? Dancin somewhere in Bali or Burma or whatever…
  Läget i Gaza påminner om Syrien. Bombningar av hus och civila. Bara det att Assad ger sjutton i alla fördömanden medan Israel däremot är bra myckert känsligare. Lite flygförbud skulle vara en god ide.Så res på er i bastu-spa- röken och säg ifrån!

 17. mrmhalland01 skriver:

  När inte ens Svenska medborgare kan se denna konflikt från båda sidors argument, finns det knappast anledning att begära att de direkt inblandade ska klara det.

 18. spanaren skriver:

  Stora ansträngningar görs nu av bla EU för att åstadkomma
  en vad som kanske kommer att visa sig vara en högst
  tillfällig vapenvila i proxykriget mellan Israel och Iran i Gaza.

  Egypten planerar troligen för något helt annat när Hamas
  ombeväpnats med ännu kraftigare iranska Fajr-5 missiler
  nu på väg från Iran (se nästa inlägg).

  Ett israeliskt avbrytande av fientligheterna först kan tolkas som
  en seger för Hamas.

  Ett alternativ är en israelisk återockupation av Gaza och total
  avväpning av Hamas med allierade eller att Egypten återfår
  området och internationellt tar ansvaret för administrationen
  som före juni 1967.

  http://app.response.stratfor.com/e/es?s=1483&e=611795&elq=755ca862d10f4597ae579db686c9e19a

  STRATFOR publicerar nu flera avgiftsfria artiklar om krisen.
  ”ALERT RED” råder.

 19. claudius49 skriver:

  florimond77, det som nu utspelas i Gaza är AIPAC in action. Den organisationen gör också en del för att strypa opinionen i media.

 20. spanaren skriver:

  Enligt Debkafile är förstärkningar på väg till Hamas
  från Iran.

  Nu är allt som står i tidningen inte sant – men tänk om…..

  http://www.debka.com/article/22541/Iranian-arms-ship-carries-fresh-improved-Fajar-supplies-for-Gaza

 21. florimond77 skriver:

  AIPAC -vilket pack. Kan inte Obanana sparka dem därback

 22. un2here skriver:

  spanaren,

  Det är kriget mot palestinierna som är det verkliga. Det är palestinierna som har den mark israelerna behöver för sitt land. Iran är och alltid varit endast en avledningsmanöver.

 23. spanaren skriver:

  un2here

  Det har under hela det moderna Israels historia funnits
  tankar på att upprätta ”Eretz Israel” i en tolkning allt
  land ”mellan floderna” dvs Nilen och Eufrat och i en annan
  tolkning det gammaltestamentliga av Gud givna landet.
  GOOGLA: Eretz Israel.

  I den reella verkligheten torde konflikten mellan palestinaaraber
  och israeliter vara en del av det kaos som upplösningen av det
  Ottomanska Imperiet och de konstlade stater som UK och Frankrike
  skapade i området. Stater som liksom Jugoslavien på Balkan bara
  kan hållas samman under diktaturstyre.
  Den senast skapade staten är dagens Israel är Väst brohuvud i Levanten och är idag en del i kampen om kontrollen över västra
  Asien mellan världens stormakter och lokala större makter
  Israel är naturligtvis en västdemokrati -för majoritetsbefolkningen.

  Iran och Egypten är däremot länder med en egen mångtusenårig
  historia även om de tidvis varit underställda Väst de senaste två
  seklerna.
  Israel som stat försvann på Romarrikets tid och återskapades 1948.

  Den bästa lösningen, om det nu hade varit möjligt att göra, vore
  kanske att skapa en mångkulturell, mångetnisk, mångreligiös
  stat i vad som idag är Israel/Palestina.
  Det fungerade i århundraden under både Ottomanerna och
  deras föregångare.

  Även Spanaren hemfaller ibland åt verklighetsfrämmande drömmerier….

 24. un2here skriver:

  spanaren.

  Med tanke på att Palestina slaktades i -48 opponerar jag mot uttrycket ”återskapades”. men men …

  Hur det kommer att bli får vi se, vissa vill se en förändring bort från etnocentrerat teokrati, mot en västlig demokrati. De är inte många dock, fast jag tror de är fler än sextio;

%d bloggare gillar detta: