Allvarlig upptrappning kring Gaza

KAIRO: Det är helgdag här med anledning av muslimskt nyår, och det hade ju inte minst det med sig att trafiken i den myllrande mångmiljonstaden flöt lite lättare.

Situationen i och kring Gaza, som jag ju kommenterat tidigare här, har under det senaste dygnet skärpts avsevärt.

Allt fler raketer har avlossats mot Israel, och Israel har inlett en betydande militär operation för att ”återställa tilltron till sin vedergällningsförmåga”.

Det är så målet för den nu pågående operationen beskrivs.

Det har sagts förut.

När kriget 2008-2009 snabbt eskalerade – det började ju kring Gaza och spreds snabbt till Libanon – beskrevs det ju av den israeliska regeringen på exakt samma sätt.

Men det kriget blev ju från israelisk utgångspunkt i allt väsentligt ett misslyckande, även om situationen i södra Libanon inte minst tack vare en förstärkt närvaro av FN sedan dess varit lugnare.

Vad som mer i detalj ligger bakom den upptrappning vi nu ser, och som ju förefaller att ha initierats genom upptrappad raketbeskjutning från Gaza, är just nu svårt att bedöma.

Det är möjligt att det skall ses i det bredare regionala perspektivet, och alldeles klart är att det riskerar att få konsekvenser i detta.

I grunden handlar det dock om frånvaron av en fredsprocess värd namn i området under de senaste åren, och det samtidigt som den israeliska bosättningspolitiken allt mer undergrävt möjligheterna till den tvåstatslösning alla säger sig sträva efter.

Vår politik – från Sveriges och EU:s sida – måste nu inriktas på dels att få ett slut på våldet från och mot Gaza och dels på att försöka skapa förutsättningarna för en bredare fredsprocess.

Och dessa frågor kommer att stå i centrum för mig under de närmaste dygnen.

Här kommer jag inom kort att träffa såväl Syrien-medlaren Lakhdar Brahimi som Arabförbundets generalsekreterare Nabil El Araby för samtal i dessa frågor.

Därtill blir det ytterligare samtal med arabiska företrädare också i denna fråga.

Och i morgon bär det av till Abu Dhabi för samtal i en bredare krets om dessa frågor innan jag kommer till EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndag där dessa frågor med all sannolikhet kommer att stå i centrum.

43 Responses to Allvarlig upptrappning kring Gaza

 1. Jonas Gustavsson skriver:

  ”är just nu svårt att bedöma.” Räcker inte över 800 raketer, över 100 raketer senaste dygnen från palestinierna i Gaza för att Israel ska få försvara sin befolkning?!

  Vill ni få fred i regionen så måste ni ställa krav även på palestinierna. Men det lär väl inte hända…

 2. spanaren skriver:

  Israel tänker tydligen enligt Debkafile(Mossad?) inte som
  vid de senaste tillfällena falla undan för internationella
  ”medlingsförsök” och avbryta pågående krigsoperationer
  i förtid innan uppsatta krigsmål nåtts.

  http://www.debka.com/article/22528/IDF-digs-in-for-long-haul-after-sustained-rocket-fire-kills-three-Israelis

  Risken finns att Iran och Hisbollah ingriper på Hamas sida.

  Egyptisk media meddelar att egyptiska 2:a armen förbereder
  sig för en eventuell insats i Sinai vid gränsen mot Gaza/Israel.

  Hamas förfogar över iranska Fajr5 missiler som kan nå både
  Tel Aviv och kärnanläggningen Dimona från Gaza……

 3. florimond77 skriver:

  Och varför skulle inte palestinierna ha en rätt att försvara sina barn som Israel krigar mot med illegala vapen.?

 4. florimond77 skriver:

  Alltid före val väljer man att döda barn. Vilken låg inställning till mänskligheten och helt desperat. Obama måste sätta stop den här gången för ”operation skampåle” innan ett storkrig bryter ut.

 5. Rulle skriver:

  ”Vår politik – måste nu inriktas på dels att få ett slut på våldet från och mot Gaza”. Där brister Cal Bildt i sitt omdöme. Så länge man försöker att vara politiskt korrekt och kräver att båda sidor slutar med våld både från och mot Gasa så kommer våldet naturligtvis att eskalera i enlighet med utrikesministerns önskan. Det enda som man behöver kräva är att terroristerna slutar att beskjuta Israel. Så länge man kräver saker från BÅDA sidor av konflikten så tar Hamas det som en uppmuntran att fortsätta. Det var samma sak undre Irak-kriget då man ville att båda sidor skulle sluta skjuta, vilket av Saddam tolkades som att man vann gehör för sin kamp.

  Nej, allt som terroristerna nu behöver göra är att sluta skjuta! Skulle man dessutom vara så förnuftig att man hissade vit flagg för att markera att man inte vill spilla mer blod, i varje fall den närmaste tiden, så skulle hundratals liv kunna räddas. All berättigad vedergällning skulle då vara onödig och skulle upphöra. Efter en tid skulle förhandlingar kunna inledas under FN flagg. Nu försöker dock Carl Bildt med sina uttalanden att få fler människor dödade. Hoppas att det bara är dumhet i stället för judehat och ondska som styr hans agerande.

 6. florimond77 skriver:

  Det finns faktiskt människor i israel som ger ett budskap till regeringen : Försvara mig inte – inte så här! (haaretz) men det är ju ingenting den hårdmagade Nethanjahu kan begripa från sin låga horisont

 7. claudius49 skriver:

  Dagens program i Sveriges Radio, Studio Ett kl 16, hade idag sammanfört sin egen korre i Mellanöstern Cecilia Uddén, Anna Wester från Palestinagrupperna och Lisa Abramovicz från Svensk Israelinformation.

  Uddén och Wester beskrev dagens situation i Gaza, medan Abramovicz försökte sprida den vanliga Mossadpropagandan. Häri ingick bl a att påstå, att av de mellan 1200 och 1400 människooffren på den palestinska sidan under ”Cast Lead-kriget” för snart fyra år sedan, varav ca 300 var barn, siffran för dödade barn mycket väl skulle ha kunnat vara dubbelt så hög, om inte IDF hade varit så ”försiktiga” och ”hänsynsfulla” som de i verkligheten var.

  Abramovicz, Svensk Israelinformation och Mossad har förvisso lärt av sin store föregångare och Mästare. Nu har de mer än väl nått Joseph Goebbels’ nivå.

  Jag instämmer i allt väsentligt med florimond77. Sverige och EU måste nu agera med kraft och tydlighet i Fallet Israel. Förhoppningsvis kommer FNs säkerhetsråd fram till något vettigt, vilket inte alls är utan betydelse även om USA, som så många gånger tidigare, saboterar med sitt veto.

 8. Rulle skriver:

  Israel och USA i stora gemensamma militära övningar
  ”Make no mistake. The US is 100 per cent committed to the security of Israel. That commitment drives this exercise.”
  US air force Lt Gen Craig Franklin

  Den största gemensamma amerikansk-israeliska militära övningen ”Austere Challenge 12″pågår i 3 veckor sedan 26/10-12.
  1000 amerikanska soldater i Israel samt 2500 soldater från NATO-baser i Europa, övar gemensamma operationer samt förmåga att effektivt utveckla och hantera missilförsvar på flera fronter. Amerikansk ÖB: ”Det är en ära att besöka ett (Iron Dome) förband som försvarar staten Israel”

  Det militära samarbetet mellan Israel och USA är större än någonsin. Även Europa, via NATO, fortsätter att öka de vänskapliga militära banden med staten Israel. Detta utan minsta hänsyn till Sveriges besatthet med apelsiner och avokado från Israel.

 9. florimond77 skriver:

  Det är märkligt hur media genomstrålas av en falsk bild av händelserna. Kvällstidningarna rapporterar genom en ridå av entydighet att bara Hamas slutar skjuta raketer så stoppas allt när det är precis tvärtom. Om Israel upphörde med sin mördarmaskin skulle allt annat upphöra. Palestinierna hade redan gått med på eldupphör men Israel bröt det. Det är uppenbart att detta är en väl planerad operation av israelerna för att imponera på israeliska hjärntvättade väljare. Nethanjahu använder palestinskt blod och israeliskt för sitt kommande val.
  Det skulle inte förvåna mig om nedslaget mot Tel Aviv tilläts falla för att skrämma israeler för stöd till Likpartiet. Palestinierna kämpar otroligt bra och det är beundransvärt vad de får utstå.
  Det finns ingen anledning för dem att sluta så länge israelerna anfaller kan man tycka men samtidigt går de kanske i fällan eftersom Israel vill ha krig och anledning att gå hårt fram i sitt avskyvärda hat.
  Egypten har sagt att man går in om det blir en markoperation. Vill Israel det? Just nu har markoperation börjat och de senaste nyheterna var om en palestinsk familj som misshandlas av israeler.
  Hur kan Sverige stå tyst? Hur kan någon stå tyst inför dessa brott mot mänskligheten?
  Israel krigar mot barn. Mer än hälften av Gaza infvånare är under 18 år. 19 människor har hittils mördats däribland många små barn på ohyggligt sätt. Detta krig är så fult och barbariskt. Israel gör ingen skillnad på stora och små. Under förra blodbadet sköt man avsiktligt på barn och lämnade barn att dö.
  Över 100 människor är skadade och just nu rapporterades om 5 till.
  Det verkar också just nu som om man håller på att rulla in i västbanken. Förstår ni nu vidden av denne galne man Nethanjahu?
  Det är helt riktigt att vad man än tycker så använder Israel fruktansvärt mycket övervåld. Det är olagligt det de gör. Om de inte stoppas nu kan de inom en snar framtid ha framkallat ett tredje världskrig genom sin vansinniga ondskefulla dumhet.
  Israel kallar detta ”självförsvar”. Man behöver inte vara särskillt intelligent för att inse att detta inte är självförsvar utan en ren och skär attack på en instängd civil befolkning för att utvidga sitt av högmod dränkta ambitioner på ett Storisrael,. Precis som Hitler!
  Wake up Obama! Follow your heart and sense!.

 10. Jonas Gustavsson skriver:

  Märkligt att alla andra utrikesministrar i Europa tycker att Israel har rätt att försvara sig mot raketerna förutom Carl B.

 11. Jonas Gustavsson skriver:

  florimond77:
  Du har rätt att medias bild är falsk, de målar upp Israel som den som attackerar när varje intelligent människa vet att det är de palestininska terroristerna som alltid sätter i gång allt med sin raketbeskjutning av Israeliska civila. Israel har rätten på sin sida som vanligt så det spelar ingen roll oavsett vilka lögner media och du själv ljuger ihop.

 12. oppti skriver:

  Och all förstörelse i Gaza betalar biståndsländerna igen.
  Kanske dax att skaffa försäkringar för byggnader och människorna.
  I Israel!
  Det måste finnas lite ekonomiska incitament så denna konflikt kan ta slut. Mina fördomar säger att detta skulle få krigsivrarna att tänka efter -på båda sidor!

 13. metusalem skriver:

  Jag tycker Rulle har en poäng när han säjer att uppmaningen måste vara att Palestinierna måste upphöra med sin raketbeskjutning. Det kan aldrig vara oviktigt vem som började. Hamas verkar vara beredda att ta en kalkylerad risk med att beskjuta Israel. Till slut, efter vedergällning, står ändå Israel med Svarte Petter.

 14. kris08 skriver:

  ”Det kan aldrig vara oviktigt vem som började.”

  Du har inte noterat att Gaza är belägrat? Att de kanske inte trängt ihop sig där av fri vilja? Eller att det ständigt utsätts för mordiska flygräder? Eller att det finns fler grupper än Hamas?

  ”Till slut, efter vedergällning, står ändå Israel med Svarte Petter.”

  Stackars Israel som tvingas utstå några bekymrade kommentarer från EU! Men handelsvillkoren (ens från illegala bosättningar!) berörs naturligtvis inte och de får ännu mer militärt stöd från USA!

 15. Kerstin Broste skriver:

  Enligt CNN hade Israel och den dödade Hamasledaren förhandlat fram en vapenvila. Hamasledaren skulle några timmar innan han blev mördad underteckna avtalet. Detta framkom vid en intervju med Israels FN-minister. Han varken erkände eller dementerade. Detta är inte första gången som Israel saboterar möjlig fred.

  Det är bara att hoppas att Carl Bildts besök i Egypten är en tillfällighet och inte ett sätt att Egypten håller sig på mattan.

 16. claudius49 skriver:

  Israels brutala och giriga framfart är, som alla vettiga människor anser/inser, helt förfärande och definitivt inte ”i tiden”.

  För en intressant analys av läget i Israel vs Palestina, se denna artikel på Al Jazeera av professor Mark LeVIne: http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/11/20121115114058876781.html

  Prof LeVine ser trots allt en ljusning däri, att med de senaste krigsinsatserna punkteras definitvt illusionen om en ”två-stats-lösning”, det är under denna (och USA:s godtrogna beskydd) som Israels expansion har kunnat ske in absurdum.

 17. Rulle skriver:

  Carl Bildt har varit i Kairo för att delta i ett möte mellan EU och Arabförbundet. Arabförbundet, alltså, vars stadga om mänskliga rättigheter har följande antisemitiska innehåll: ”alla former av rasism, sionism och utländsk ockupation och dominans utgör ett
  hinder för mänsklig värdighet och ett stort hinder för utövandet av folkens fundamentala rättigheter; all sådan verksamhet måste fördömas och åtgärder vidtas för deras eliminering”.

  Frågan är om Carl Bildt krävt att stadgan ändras.?? Att eliminera sionism är rasism och borde lika säkert även innehålla att eliminera alla araber, kineser eller italienare. Alla överenskommelser med Arabförbundet måste innehålla ett krav om att stadgarna ändras innan en överenskommelse kan accepteras eller ratificeras.

 18. […] obeboeligt. Vad gör Sverige åt saken? Nu har Carl Bildt sin chans att företräda sitt folk. Men läser man vad Bildt säger så verkar det som om det svenska folket skyller allt på Gazaborna, och israeler är de stora, […]

 19. metusalem skriver:

  Kerstin Broste har via CNN fått informationen att den dödade Hamasledaren skulle några timmar innan han blev mördad underteckna ett framförhandlat avtal. Man frågar sig vad som kom emellan. Han skulle alltså underteckna några timmar innan avrättningen. Om Israel dödat honom före hans undertecknande kommer saken i ett annat läge. Lösa spekulationer?

 20. Felix Wedjesjö skriver:

  Till alla er som talar om att palestinerna borde ”sluta”, eller att det ”aldrig kan vara oviktigt vem som började” – jo, det kan det. Israel och Palestina är inte två jämställda parter som slåss på lika villkor. Hamas attacker mot Israel försvarar jag inte, men de är ändock enskilda attacker – det faller inget bombregn över Israel 365 dagar om året. Den illegala ockupationen däremot, pågår ständigt, och visar inga tecken på att upphöra. Det förs ständigt ett krig mellan dessa två länder, i det tysta, och i detta krig har Israel alltid varit överlägsna och förtryckande. Att begära att Hamas ska ha vett att sluta skjuta raketer medan bosättningarna fortgår och blockaden är konstant är som att be dem att ge upp – utan något hopp om en annan typ av förändring så är våldet det medel de har för att försvara sig själva.

 21. Kerstin Broste skriver:

  Jag skrev fel i mitt förra inlägga. Det skulle vara senare. Hur kan det komma sig att UAE är inblandade i demokratibygge. Dessa länder har aldrig planerat att införa allmänna val. I Bahrein sitter en man fängslad på tvivelaktiga grunder. Denna man har svenskt medborgarskap.

 22. claudius49 skriver:

  Jag har just hittat ett annat lästips. Den amerikanske statsvetarprofessorn Stephen M. Walt har en blogg på Foreign Policy. Han diskuterar där hur det skulle ha varit om rollerna hade varit ombytta, ett svagt Israel i händerna på ett övermäktigt Palestina. Inlägget slutar med detta stycke:

  ”The issue is not about whether Israel has the right to defend itself. Of course it does. But what it doesn’t have is the right to use disproportionate force in order to maintain an unjustified and illegal occupation and the subjugation of millions of Palestinians, which is the taproot from which these events spring.”

  Något för härvarande zionister att ta del av.

 23. Rulle skriver:

  Eftersom palestiniernas skriftliga stadgar innefattar att eliminera alla sionister så gäller inte Mr. Walts teser. Inte heller kan man tala om oproportionell kraft när hotet om att elimineras föreligger. Så länge man inte överskrider gränsen för eliminering så måste alla medel i rättvisans namn vara tillåtna även för israel., eller hur.?

 24. […] sedan 12 års tid bombarderat södra Israel med raketer, något som vår utrikesminister Carl Bildt antyder på sin blogg. Sedan årsskiftet har mer än 1.000 missiler avfyrats mot israeliska städer och […]

 25. mrmhalland01 skriver:

  Jag lyssnade just på en (vad jag tyckte) trovärdig man från Diakonia, som på plats specialiserat sig på denna konflikt.

  Han menade att det utan tvekan var raketattacker från Gaza som utlöste denna upptrappning av konflikten.
  Dock menar han att det inte är Hamas som driver detta från Gaza, utan de har snarare försökt dämpa /stoppa det.
  Det finns mindre grupper islamister som på senare tid har kommit över mer avancerade vapen.

  Vidare säger han att Israels ”överdrivna” reaktioner beror på att det misskrediterar Palestinerna väldigt tydligt eftersom uppmärksamheten världen över blir enorm. Detta i sin tur gör naturligtvis Palestinas chanser att bli invalde i FN betydligt mindre, vilket självklart gynnar Israel.

  För en gång skull ett balanserat och trovärdigt resonemang.

 26. Kerstin Broste skriver:

  Rulle. Vad i hela friden menar Du med ”inte överskrider gränsen för eliminering”. För mig betyder eliminering döden. Är det möjligt i din värld att mera än döda. Palestinerna har skriftligt erkänt Israels rätt till existens inom 1967 års gränser. Israel är ett få länder som ej har någon definierad gräns. Sluta försvara Israel i alla lägen.

 27. Rulle skriver:

  Så länge man har stadgar som fastslår att Israel och dess innevånare skall elimineras måste alla otänkbart militära action vara tillåtet i försvaret av Israels barn. Har Du tagit del av Hamas stadgar?

 28. karrman skriver:

  Det man måste fråga sig är vem som ligger bakom att palestinierna sedan några veckor trappat upp missilbeskjutningen?

  Frågan om en fortsatt strategi att skjuta missiler mot civila i Israel är kompatibel med en allians med Egypten?

  Knappast. Det leder förr eller senare till en militär konflikt mellan Israel och Egypten. Morsi och brödraskapet har erkänt fredsavtalet med Israel och militären utbyter information om situationen på Sinaihalvön.

  Frågan är vilka som vill ha ett storskaligt krig mellan Israel och Egypten?

  Tror inte att varken Israel eller Egypten eftersträvar detta.
  Den enda stat som jag kan tänkas vilja detta är Iran.

 29. […] Det är så målet för den nu pågående operationen beskrivs.” skriver han i dagens blogginlägg, angående det som just nå pågår i Gaza och […]

 30. un2here skriver:

  karrman,

  Det är varje gång Israelerna går in Gaza som det blir bråk, särskilt när de dödar folk. Helt tokigt blir det när de har ihjäl barn, som Torsdagen den 8:de

 31. mrmhalland01 skriver:

  Aldrig förr har Palestiner kunnat beskjuta Tel aviv eller Jerusalem.

  Vem förser dem med nya vapen som har denna räckvidd ?
  Kan man förvänta sig att leverantörerna kommer att delta aktivt i kriget, eller är de verkligen så fega att de utnyttjar Hamas och andra grupper för att uppnå sina syften ?

 32. spanaren skriver:

  De Fajr-5 missiler som från Gaza avskjutits mot Tel Aviv
  och Jerusalem är av iranskt ursprung som även tilldelats
  Irans allierade Hesbollah i Libanon som även i sin arsenal
  har iranska Zelzal-missiler med räckvidd hela Israel från
  Libanon. Zelzal är ursprungligen sovjetiska FROG-7.
  Kan armeras med kärnstridsspetsar.

  Gaza kanske kan betraktas som ”sydvästfronten” vid ett
  framtida flerfrontsangrepp mot Israel från Iran och dess
  allierade i regionen.

  Vad gäller Egypten så varnade igår president Mursi Israel.

  ”Fiendens fiende är min vän” kanske även gäller relationen
  Iran-Egypten…..

  http://www.guardian.co.uk/world/2012/nov/16/fajr5-missile-gaza-israel-iran

 33. un2here skriver:

  spanaren,

  Iran är inte på väg att anfalla Israel, det är nys, och inte tvärtom heller för den delen. Israel behöver ha kvar sitt ”hot” för att dra bort uppmärksamheten från belägringen och vad som händer på WB.

 34. spanaren skriver:

  Vad händer om/när USA/Israel angriper Iran med hänvisning
  till den påstådda iranska kärnvapenforskningen?

  Är det inte troligt att den iranska statsledningen planerat för
  detta liksom för en USA/NATO-invasion av Syrien?

  Gaza och WB är bara mindre delar av en större helhet som
  Carl Bildt med hänvisning till en amerikansk analytiker skriver
  om i en annan tråd.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hezbollah_armed_strength

 35. Bane Simeon skriver:

  Har Carl Bildt som alla andra politiker i världen ”GLÖMT” att kommentera friandet av de kroatiska generalerna som gjorde en etnisk rensning av serber? EU å andra länder har inte sagt ett ljud om det. Är Haag domstolen verkligen så rättvis, för min del så verkar den mer politisk. Över 200 000 serber blev tvingade till att lämna Kroatien å mer än 1000 människor blev mördade. Inte en enda polis eller soldat från Kroatien har blivit dömd för ett enda brott mot serber. Detta är ju värre än Hitlerpolitik. Å sen har ni mage att pressa Serbien till allt möjligt. Serbien ska tvingas försonas med alla medans de andra ska få lyckas med allt. Ingen som talar om att Serbien har störst antal flyktingar i Europa som inte får återvända till Kroatien. Medans Kroatien snart är klara för att gå med i EU å ingen säger ett ljud. Våga säga något Carl! Eller är det ”En svensk tiger” som kommit tillbaks?

 36. mrmhalland01 skriver:

  Bane Simeon ,
  När det gäller konflikterna på Balkan finns det inga ”oskyldiga barn”.
  Alla inblandade gjorde sig skyldiga till etniska rensningar efter bästa förmåga.
  Det var det värsta som hänt sedan 2:a världskriget.

  En fruktansvärd samling människor som urskiljningslöst mördade så många grannar de kunde så länge de hade kulor till sina vapen.

  Nu ska dessa människor belönas genom tillhörighet i EU och åtnjuta fri rörlighet till bl.a vårt land.

 37. un2here skriver:

  spanaren,

  Syrien är bulten som håller ihop kartan över MÖ som vi är vana att se den. Så länge det är teoretiskt möjligt att starta en motoffensiv mot Israel från Syrien, kommer USA och Israel inte att starta ett krig mot Iran. Därför kommer Ryssland (och kanske Kina? som inte heller gärna ser total Västlig dominans i MÖ) att hålla Assad under armerna tills landet är utplånat och alla går runt på kryckor – det kan bli som i Afghanistan.

  Men vem vet, innan dess kanske israelerna tröttnar på sitt ledarskap och genomför en post-Sionistisk revolution som återställer alla människors lika rättigheter och avslutar det judiskt/palestinska kriget. Då blir läget ett annat.

 38. claudius49 skriver:

  florimond77, du skriver bl a: ”Det är märkligt hur media genomstrålas av en falsk bild av händelserna. Kvällstidningarna rapporterar genom en ridå av entydighet att bara Hamas slutar skjuta raketer så stoppas allt när det är precis tvärtom.”

  Nej, tyvärr är det inte märkligt. Med några notabla undantag utövar svenska ”fria” medier, under proklamerandet av vikten av vår svenska TFF, en självcensur. Den visar sig kanske som allra tydligast i sammanhang som detta, dvs rapporteringen och diskussionen om Israels framfart i Gaza, och på Västbanken.

  Det finns även i Sverige en motsvarighet till den i USA verksamma AIPAC. Här bedrivs verksamheten dock mera diskret, mer bakom kulisserna så att säga.

  Såvitt jag har kunna se använder Carl Bildts blogg inte någon censur, ”moderering” av postade inlägg. Och det är mycket tacknämligt, jag utgår från att det är Utrikesministern själv som har bestämt att han vill ha det så.

  Ett skräckexempel på det motsatta är Svenska Dagbladet. På svd.se hemsida inbjuder man så vänligt läsarna att komma med synpunkter på tidningens artiklar. Men man är mycket snabb med att ta bort inlägg som strider mot tidningens generellt starkt Israelvänliga linje. Mina inlägg, mycket artigt formulerade, inga skällsord etc, censureras därför att jag försöker informera övriga läsare om att AIPAC och den övriga Israeliska lobbyn i USA påverkar presidenten och USAs utrikespolitik i sådan grad att President Obama inte har lyckats genomföra egentligen någonting av det som han ställde i utsikt i talet i Kairo den 4 juni 2009 — det tal som då upplevdes som en stråle av hopp för de i generationer misshandlade palestinierna.

  Och det är faktiskt ännu värre. SvDs censur sköts inte av tidningens egna journalister, som man skulle kunna tro, utan av ett externt företag med det i sammanhanget överraskande namnet ”Interaktiv Säkerhet Norden AB” (!) Vilka direktiv detta företag kan ha från tidningens ledning är hemligt. Men jag har grundad anledning att tro att personalen har varit på kurs hos Mossad, eller rentav har hämtats från Mossads svenska avdelning.

  För en ingående kännedom om hur den Israeliska Lobbyn arbetar vill jag tipsa om ”The Israel Lobby and U.S: Foreign Policy” av statsvetarprofessorerna John Mearsheimer och Stephen Walt. Det är inte bara USA som har ”begåvats” med en Israellobby, men det finns all anledning att tro att det är i USA som de kan ståta med sina allra stiligaste framgångar. Kolla AIPACs hemsida, den säger rätt mycket.

 39. Bane Simeon skriver:

  Det handlar inte om rättvisa längre utan hur världssamfundets ledande politiker skall sko sig ekonomiskt. Rena rama fascistagerande och de dessutom skäms inte för sitt agerande.
  Bomba ett land å sen sug ut allt ekonomiskt och jobba för att få kontrakt till sina firmor. SKANDAL!

%d bloggare gillar detta: