Att hjälpa Egypten

KAIRO: I dag har dialogen mellan EU och Egypten – Task Force – gått in på din andra dag med högnivåpaneler på en rad områden.

På förmiddagen tog president Morsi mot oss kommissionären och ministrar samt ledande företagsrepresentanter i presidentpalatset i stadsdelen Heliopolis.

Han var tydlig om sin strävan att bygga ett öppet och demokratiskt samhälle, men sade också att det tar sin tid och att utmaningarna inte minst på det ekonomiska området är mycket betydande.

Just nu är det arbetet med att fullborda förlaget till ny författning som står i centrum. Betydande motsättningar finns, men förhoppningen är i alla fall att det skall finnas ett förslag som blir föremål för folkomröstning innan årsskiftet.

Och det kommer i så fall att bereda vägen för nya parlamentsval under de första månaderna nästa åt.

Därmed skulle Egyptens nya demokratiska institutioner vara på plats.

Då rycker de ekonomiska och social utmaningarna i förgrunden.

Inte minst gäller det ekonomin, där man siktar på en tillväxt kring 7% för att möta inte minst de krav dom ligger i den snabbt ökande befolkningen.

Där är man inte i dag. Tillväxten ligger strax över 2% med en dragning till över 3% under det kommande året och kanske högre därefter om det finns en tydlig reformpolitik.

På den punkten är utmaningarna betydande, vilket inte minst dagens diskussioner visat.

Den egyptiska statsbudgeten tyngs av enorma subventioner inte minst för bränsle. De motiveras ofta socialt, men 40% av dem kommer de rikaste 20% av befolkningen till del.

Och andra utgifter trängs ut. Subventionerna kostar mer än fyra gånger mer än sjukvården och nästan dubbelt så mycket som utbildningen i statsbudgeten.

Att detta är orimligt är uppenbart.

Men att skära i subventioner är inte enkelt. Utvecklingen i Jordanien dessa dagar visar detta.

Det kommer att krävas ett tydligt politiskt ledarskap. Och detta måste ha den legitimitet som demokratisk förankring ger.

Att vi i EU har ett mycket stort intresse av att detta lyckas är uppenbart. Och det är därför vi nu är här gör att diskutera vägar framåt.

Här finns kommissionär, ministrar, finansiella institutioner, parlamentariker och företrädare för frivilligorganisationer för att visa bredden på vårt engagemang.

Och det har varit mycket öppna och mycket bra diskussioner. Uppmärksamheten i media här i Egypten är också betydande.

I kväll blir det så middag med företrädare för olika politiska partier och rörelser.

I morgon är det muslimskt nyår, med de begränsningar detta kommer att innebära.

33 Responses to Att hjälpa Egypten

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Varför då inte använda åtminstone hälften av subventionerna till att starta 40 nya teknikparker och hjälp till att få dessa att fungera och utvecklas i en nationell och regional kontext?
  Det behövs föredömen för att få de unga att utbilda sig, bjuda till, stanna kvar och börja tro på framtiden. Det gäller att bryta cafétraditionerna och börja ett nytt liv.

 2. Leo Occam skriver:

  Jaha, man hör vart det lutar. EU-miljarder skall nu skeppas till Egypten. Kanske funderar Carl på att i ett slag klubba igenom
  medlemskap för inte bara Turkiet utan även Egypten ? Ett liten triumf för en politiker att njuta av under pensionens dagar men en total katastrof för folket i EU

 3. mrmhalland01 skriver:

  stig2entreprenoren ,
  Så rätt du har !

  Det finns många duktiga/drivande ungdomar med friska idéer som skulle berika vårt näringsliv om de bara skulle få en chans att på ett riktigt vis presentera det. Hur bemöter våra politiker det idag ?

 4. florimond77 skriver:

  Egypten har fördömt Israel för deras nu pågående massaker mot det plågade palestinska folket. Barn dödas. Barn lever i rädsla. Israelerna, Hitler-Nethanjahu gör ingen skillnad på barn eller vuxna. En liten flicka på 4 år bränd till döds. Bilderna var ohyggliga. Just nu stänger man internet för att hindra sanningen att komma fram. Men den kommer fram. Gör som Egypten. FÖRDÖM ISRAEL NU! Denna kriminella skurkstat har inga skrupler.

 5. florimond77 skriver:

  15 döda över 100 skadade just nu. Man skjuter på allt. Egyptisk arme mobiliserar. Var är Obama? Han som fick fredspris…

 6. florimond77 skriver:

  Jag hoppas innerligt att folket i Israel äntligen inser vilken Hitler de har som ledare och själva börjar göra uppror mot denna apparteidpolitik.

 7. florimond77 skriver:

  Just nu ett kraftigt luftanfall över norra Gaza. Israels action har öppnat helvetets portar. Dessa människor kan inte fly från Gaza. Detta är en klar form av statsterrorism. En av de absolut värsta i hela världen. Vakna upp!

 8. florimond77 skriver:

  Med tanke på de olagliga vapen Israel använder, forsforvapen och DIM kan man undra om de just nu testar något nytt helvetesvapen. Israel måste stoppas nu!

 9. florimond77 skriver:

  Har inte palestinierna rätt att försvara sig? Obama föll mycket lågt just nu.

 10. florimond77 skriver:

  Nethanjahu borde ställas till svars i Haag. Ytterligare bomber i östgaza. Hitler är borta, Sadam är borta, Osama är borta, Khadaffi är borta. Nu återstår bara galningen Nethanjahu,

 11. florimond77 skriver:

  Den här actionen gör det bara svårare för Israel på alla sätt och vis. Just nu dödas barn, plågas barn och barn är fyllda av skräck. Israel kommer aldrig att få leva i fred när de gör så här. De måste stoppas! NU!

 12. Bo W. Höglund skriver:

  Så olika man kan läsa nyhetstelegrammen!?

  Hamas låter raketer regna över de bostadsområden i Israel som de kan nå med avsikt att döda så många isreler som möjligt, vuxna eller barn, militära eller civila – likgiltigt.

  Israel svarar med att slå ut den bil där chefsterroristen färdas!

  Ja, så olika kan man uppfatta läget!

 13. florimond77 skriver:

  Varför väljer alltid Israel sina mördarattacker när det närmar sig helger? Jul och annat. Vad styr dem? 30 döda nu. Däribland barn. Epypten är på väg just nu. VIlka idioter israel är! Alarm möte i FN. Ska dom vakna någongång?

 14. florimond77 skriver:

  Det spelar ingen roll hur många raketer Hamas eller andra från Gaza skickar. Det går inte ens att jämföra med Israel urskillningslösa dödande. Det är Israel som har provocerat fram detta. Vad ska palestinierna göra? Sitta lugnt i båten och bara bli dödade. Det är inte bara nu de dödas. Många har dött för att de inte fått komma till sjukhus och de kan inte fly från Gaza. Det är ett ghetto. JMF judarnas situation under Hitler.Isral har drivit ut palestinierna till stora permanenta läger runtom Israel.
  JUst nu verkar det som om med Obama i spetsen världen bara sitta och se på medans ett folk mördas. Ruggigt.

 15. florimond77 skriver:

  Det är märkligt vad media vrider på sanningen. Nu heter det att det är Hamas som trappar upp kriget efter mordet på ledaren. Helvetets portar står Israel för. Mordet på den 13åriga pojken må ha varit inledningen, men det är fortfarande Israel som styr våldet. Det här har galningarna planerat länge. Förmodligen dödade de en 13årig pojke avsiktligt för att trigga igång våldet. De är så drivna av rädsla och övermod att de är farliga för hela världen. De är farligt sluga och borde stoppas för sin egen skull inte minst.
  Gangsters!

 16. florimond77 skriver:

  Nu är det konfimerat, Israel använder nya sorts vapen mot Gaza. Det här är fruktansvärt. Det här massmordet har ingenting att göra med att ev stoppa Hamas. Israel bröt vapenvilan. Detta kan inte kallas ”försvar av israel”. De är nu på väg att genomföra en förintelse. De måste stoppas! Även om de har ihjäl varenda Hamas ledare kan de aldrig stoppa motståndet. Därför vill de krossa varenda palestinier. Detta gör även Obama och de som stöder Israel. Israel gör alla dem till mördare även de.
  Lördag demonstration i Stockholm.

 17. florimond77 skriver:

  Dom bombar även vattencisterner. Varför? Skäms Canada och USA som stöder detta! All heder åt Egypten! Israel är den mest kriminella stat på jorden just nu. Vadå krossa Hamas? Vadå försvara sig själva? De gör detta för att de vill inte ha fred. Det är sorgligt. Nu sätter de in krigsskepp. Vilka Hitlers. Hur kan de få hållas? De är en skam för mänskligheten. Och en större skam är att de får hållas.

 18. florimond77 skriver:

  Bara det faktum att Israel använder ett sådant makabert övervåld bevisar att de inte är ute för att ”försvara sig” utan istället genomför att fullskaligt anfallskrig för att…ja varför för att de är galna nog att tro att de ska kunna skapa ett storisrahell och att alla andra som också bor där bara ska ”förintas”.

 19. florimond77 skriver:

  Idag har Israel försvarat sig mot minst 11 babies. Storartat. Vad hade dessa babies gjort? Svar: De var inte israeliska babies.

 20. florimond77 skriver:

  Just nu ett barn till .

 21. florimond77 skriver:

  PGA detta folkmord tror Nethanjahu att han kan vinna. Förra gången var det också så. Ett krig mot Gazabarn före valet. Vilka samvetslösa kallblodiga idioter. Men så vann inte Livni o c trots sitt blodbad.

 22. flyktingar skriver:

  Demokratiskt valda hamasregimen är på väg att falla samman. Men istället för att utlysa nyval, så väljer man en ”storartad” undergång i ett krig mot Israel. Dags således för ledarskapsbyte. Sen kommer nya ledare, nya sympatier för ”offren”, som underblåser kampen och nya spektakulära sammanbrott. Palestinas vänner har ännu en gång misslyckats. Omvärldens omtanke i stort och smått har av palestinaarabernas ledare sedan dag ett tolkats som ett stöd för deras kamp att besegra Israel. Fred med Israel har aldrig varit på agendan. Snarare är ”kampen” en inkomstkäll – ett sätt att tanka bistånd. Kanske kunde svenska UD ta sig en funderare över det produktiva i detta utnötningskrig mot Israel, som man indirekt sponsrar.

 23. oppti skriver:

  Israel förstör allt vad vi byggt upp med bistånd.

 24. Rulle skriver:

  Elimineringen av terroristledaren Ahmed Jabari är förmodligen lika viktig för den mänskliga världen som att Osama bin Laden raderades. Efter fullträffen fortsatte IDF och sköt sönder 20 underjordiska raketramper som tillhörde Hamas och Islamic Jihad.

  Flygraiderna riktades mot långdistans raketer, som innehades av terror organisationen, sådana som Fajr-5 och andra raketer kapabla om att nå Tel Aviv från Gaza. Israelerna bedömer att man lyckats slå ut de flesta långdistansraketernas ramper. En stor del av vapenupplagen var placerad i civila bostadshus. Hamas avsikt var uppenbarligen att så många barn som möjligt skulle stryka med vid ett fårsök att desarmera vapenanläggningarna.

  Obama gratulerar Israel och understryker åter igen landets rätt att försvara sig. ”För att få slut på raketbeskjutningarna mot vårt land skulle även USA ta till extraordinära metoder”.
  Nu måste även Sverige kraftigt fördöma Hamas` terror.

  Operationen var nästan lika imponerande som Zlatans cykelspark i Solna.

 25. florimond77 skriver:

  I detta krig mot barn är Israel den stora förloraren. Liksom Hitler.

 26. florimond77 skriver:

  OPERATION PILLAR OF SHAME is the right name OPERATION SKAMPÅLEN.

 27. mrmhalland01 skriver:

  Att så ensidigt ta ställning för en av två gangster-stater florimond77 gör tyder på att han/hon inte bryr sig om att läsa all fakta utan bara den som passar de egna åsikterna.
  Att ta upp en hel tråd som inte ens handlar om ämnet måste anses vara spam.

 28. florimond77 skriver:

  hur många gånger måste man påminna om att Palestina inte är en stat utan består av människor som bor i flyktinläger

 29. mrmhalland01 skriver:

  Om de inte anser sig vara en stat, undrar jag hur de har tänkt sig bli invald i FN ?

 30. metusalem skriver:

  Givetvis är situationen i Gaza tragisk. Men florimond 77, istället för att oavbrutet skriva mängder av affekterade kommentarer kan du skicka följande meddelande till dina vänner i Hamas: Sluta för liv och pina att skicka raketer mot israeliskt territorium. Israel förfogar över mycket avancerade stridsmedel, och provocerar ni tillräckligt länge så händer det obehagliga saker.

  Det är naivt att tro att Israel i längden avstår från att slå igen. Detta vet givetvis Hamas, men målsättningen verkar vara att få Israel att reagera, för att världen skall uttrycka sin avsky för de barbariska Israelerna.

 31. spanaren skriver:

  Vad utrikesministern skriver om i sitt inlägg är kanske
  redan överspelat…….

  http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=292038

  Sett i ett större sammanhang är utvecklingen minst sagt
  oroväckande med tanke på Egypten, Iran och Turkiets
  agerande med Ryssland/Kina och USA/NATO i bakgrunden.
  Många experter har varnat för en konflikt som omfattar
  hela västra Asien med möjlighet till ytterligare spridning.

  Hamas i Gaza förfogar tydligen även över iranska missiler
  av typ Fajr5 med räckvidd 75 km – Tel Aviv och kärnanläggningen
  i Dimona inom räckvidd från Gaza.

 32. Det lär inte bli någon lätt nöt att knäcka, detta med en ny författning.

  Att ta fram en ny konstitution tar en lång tid inte minst i demokratier.
  Egypten ska nu vandra vägen från en hårdhänt militär diktatur mot något som ändå liknar en demokrati.

  Längre än så vågar man inte ställa förhoppningarna. Och pekuniärt hjälp från EU kommer bara ha marginellt betydelse.

  Även om det kommer att bli tillåtet med att bilda politiska partier och att införa fria val så kommer militären ha ett breytydande inflytande bakom kulisserna.
  Och flera av Mubarks trotjänare kommer att höra dit.

  Egypten har också svårigheter ha kontroll på jihadisterna, den starka terroriströrelse, som finns i detta land.
  Och kvinnornas ställning har visserligen förbättrats, men ännu är de diskriminerade.

  Förhoppningsvis kommer de vänskapliga relationerna mellan Israel och Egypten att återupptas.
  Det finns indikationer på det.

  Därutöver kan man nog räkna med att Egypten kommer att få nära kontakt med såväl USA som EU.
  Så Ryssland har nog inget där att hämta.

  För övrigt har Obama dett sitt stöd till Israels operationer i Gaza samtidigt som han uppmanat parterna till besinning.

 33. […] I Egypten betonade Carl Bildt bland annat den ekonomiska utvecklingen och friheten på nätet som viktiga frågor för den fortsatta demokratiska utvecklingen i regionen. Se honom berätta mer. Bildt skriver såklart mer från Egypten i sin blogg. […]

%d bloggare gillar detta: