Allt viktigare band med Polen

GDANSK: Det blev som väntat ett mycket bra möte mellan Sveriges och Polens utrikes- och försvarsministrar här i kväll.

Och att det var just här var inte en tillfällighet.

Gdansk är en stad med en tusenårig historia av att knyta samman dessa delar av Europa.

Och det är en historia rik i varje tänkbart hänseende.

Härifrån seglade Sigismund med sin armé för att säkra sin svenska kungakrona.

Men här belägrade och landade senare andra svenska arméer.

Under ett skede för länge sedan stod andelen i tullintäkterna i den rika handeln här för hälften av de svenska statsinkomsterna.

Men här föll i mer modern tid också de första skotten i andra världskriget, och det var här som frihetens krafter tydligast började att bryta sönder den sovjetiska och kommunistiska makten över halva Europa.

Nu är Polen ett allt viktigare land i såväl EU som Nato, och vårt partnerskap allt viktigare för oss bägge.

Och därför detta det första mötet mellan våra bägge länder i detta format – men absolut inte det sista.

Voteringen i New York i dag om medlemmar i FN:s kommission för mänskliga rättigheter ledde till att från den grupp vi är en del av valdes USA, Tyskland och Irland.

Det innebär att Sverige dessvärre inte fick en plats, men att vi dock är representerade av tre länder vi också i dessa hänseende har stort förtroende för.

Och att även Estland valdes in från en annan grupp bör självfallet noteras positivt.

Det har gjorts ett imponerande arbete av de som arbetat med den svenska kampanjen, men det nådde inte ända fram. Med många kandidater är det ju alls inte ovanligt i FN-systemet.

Vi har inte minst under det senaste året visat att vi kan arbeta framgångsrikt i FN:s kommission för mänskliga rättigheter utan att också ha också den rösträtt som det formella medlemskapet ger.

Det gäller t ex nätfriheten och Iran. Och de ansträngningarna kommer vi självfallet att fortsätta.

Nu är det slut för denna dag här vid Östersjöns södra strand.

Tidigt i morgon bitti lyfter jag från flygplatsen här med destination Kairo nere i Egypten och mötet där mellan EU:s och Arabförbundets utrikesministrar.

Också där finns det mycket att tala om.

3 Responses to Allt viktigare band med Polen

  1. bestofmankind skriver:

    ”Det innebär att Sverige dessvärre inte fick en plats, men att vi dock är representerade av tre länder vi också i dessa hänseende har stort förtroende för.”

    Carl Bildt, your cardinal mistake of many embassy closures are being paid off by Sweden as a country. You personally and as a Foreign Minister deteriorated Sweden’s good reputation.

  2. kristinaw skriver:

    Och att Den Store Hallänningen, som enligt uppgift själv hårt drivit frågan om svenskt medlemskap i ”Förbrytarrådet” ( en beteckning som såväl DN som SvD med rätta använt), inte ens förmår att kalla rådet vid dess rätta namn ( ”Kommissionen..”) säger väl också något om det djupare intresset för MR-frågor.

%d bloggare gillar detta: