Gdansk, Kairo och Abu Dhabi

STOCKHOLM: Så är jag tillbaka i Stockholm igen, och i sedvanlig ordning med ett försök att få lite överblick över den kommande veckans olika utmaningar.

När detta skrivs har statsplanet med Fredrik Reinfeldt lyft i riktning först Myanmar och därefter Indonesien.

Som jag skrev om i förra veckan när jag var i Sydostasien är detta en viktig del av världen som vi måste utveckla våra relationer till.

Efter Laos och ASEM förra veckan blir detta för min del en vecka som börjar i närområdet och sedan domineras av mångfalden av utmaningar i arabvärlden.

I morgon måndag åker försvarsminister Karin Enström och jag först ut till Kungsängen för att träffa de soldater ur förbandet FS24 som nu är på väg att tjänstgöra i det svensk-finska förbandet i Afghanistan.

Därefter flyger vi till Gdansk vid Östersjöns södra strand för sammanträde och middag med våra respektive polska kollegor.

Vi har ju under senare år utvecklat samarbetet med Polen i en rad viktiga avseenden, och det gäller inte minst utrikes- och säkerhetspolitiken.

Och mot den bakgrunden har det ju sin betydelse att på detta sätt kunna sitta ner och utbyta våra respektive perspektiv på utvecklingen, liksom att diskutera hur samarbetet kan fördjupas ytterligare under kommande år.

Sent måndag är det också omröstning i New York om medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter. En rad länder kandiderar, och bland dessa Sverige.

Vi har ju varit mycket aktiva i rådet under det senaste året inte minst närhet gäller nätfriheten och den bedrövliga situationen i Iran.

Medan Karin Enström på tisdagsmorgonen återvänder hem flyger jag från Gdansk direkt till Kairo för överläggningar mellan EU:s och Arabförbundets utrikesministrar.

Åtskilligt kommer att stå på dagordningen där, men viktigast av frågorna alldeles säkert situationen i Syrien.

Under de senaste dagarna har ju olika syriska oppositionsgrupperna träffats i Doha i Qatar för att försöka åstadkomma en starkare och bredare organisation, och viktigt blir att värdera utfallet av den överenskommelse som detta möte ledde till och dess konsekvenser.

Men också situationen mellan Israel och palestinierna och agerande i den frågan kommer med all sannolikhet upp till diskussion.

Det är ju inte osannolikt att arabländerna kommer att lägga fram ett förslag till resolution i frågan i FN:s generalförsamling.

Vår utgångspunkt är ju att sträva efter så stor enighet som möjligt inom EU om och när ett ställningstagande till en sådan blir aktuellt.

På onsdag övergår vi så till möte mellan EU och Egypten för att brett diskutera hur vårt samarbete för att stödja landets demokratiska och ekonomiska utveckling bäst kan utformas.

Och även torsdagen kommer jag att tillbringa i metropolen vid Nilen. Den långsiktiga betydelsen av utvecklingen i Egypten kan knappast överskattas. Dock är torsdagen helgdag i landet.

Därefter bär det på fredagen vidare till Abu Dhabi och mer informella diskussioner där under helgen om den samlade regionens olika utmaningar.

Efter dessa går färden sedan direkt till Bryssel och mötet med EU:s utrikesministrar där under måndagen den vecka som inleds då.

22 Responses to Gdansk, Kairo och Abu Dhabi

 1. Iman Uppman skriver:

  Det senaste dygnet har Israel gått till attack mot Gaza än en gång. Det sker kontinuerligt men denna natt var en upptrappning då 7 dödats och minst 50 civila skadats. Signalerna som vi nu får via medier är att de planerar att eskalera och invadera Gaza med marktrupper. Varför är Sveriges regering så tysta om detta? Varför går ni inte ut och fördömer Israels agerande. De bryter gång på gång mot folkrätten och otaliga FN-Konventioner. Jag som svensk medborgare kräver att ni politiker som folkvalda tar ert ansvar och inför sanktioner mot Israel, fördömer deras agerande så att blockaden och attackerna mot Gaza kan upphöra. Det är ett brott mot mänskliga rättigheter och jag kan inte bara tyst se på när detta händer framför våra ögon. Kan du det?

 2. nolies skriver:

  En imponerande vecka av resor och möten, men tänk på att alternativ finns som borde kunna ersätta en del av dessa möten;

  Videokonferens innebär att man har möten, som med traditionella metoder skulle inneburit långa reseavstånd för de deltagande, över video där alla sitter på varsin hemort. Med videokonferenser undviks även resekostnaderna, och de används därför av många företag för att spara pengar. Eftersom långa resor inom affärsvärlden och den internationella diplomatin ofta sker med flygplan förespråkar även många videokonferenser på grund av den miljöförstöring flygplan medför. Säkerheten är en annan aspekt som många ser som en stor fördel med att slippa resa. Dessutom ökar man effektiviteten genom att mötas via video, då det går betydligt snabbare att få till ett möte och mötet i sig blir oftast mer koncentrerat på ämnet eller agendan.

  Videokonferens är inte bara till för att spara pengar på resor och ersätta traditionella möten, utan även för att ersätta telefonsamtal så att man kan tyda ansiktsuttryck och kroppsspråk och på det sättet undvika eventuella missförstånd. (wikipedia)

 3. Rulle skriver:

  5 nya raketer avfyrades mot södra Israel nu under måndags morgonen. 2 blev dock nedskjutna av ”The Iron Dome”. Under helgen har ett 60 tal raketer avfyrats in över Israel. Varför är Sveriges regering så tysta om detta? Varför går ni inte ut och fördömer Hamas ageranden? Här uppmanas terrorister att fortsätta sitt mördande.
  Nog är väl palestinierna dummare än tåget när de agerar på detta ociviliserade sätt. Det vet att Israel kommer, och har all rätt och skyldighet, att slå tillbaks med mångdubbel effektivitet.

  Det börjar väl vara skamligt för vår talföre utrikesminister att Stefan Löven får besöka Israel men inte Du Carl Bildt.
  CB har snart hjälpt till med att arrangera underlag för ett nytt Gaza-krig.

 4. Bo W. Höglund skriver:

  Lite besviken på utrikesministern är jag allt när han talar om den kommunistiska konstruktionen Myanmar i s f. Burma.

  För mig är det som att tala om den tyska demokratiska republiken!

 5. http://www.economist.com/news/leaders/21564840-despite-huge-risks-involved-time-has-come-west-and-arabs-intervene

  För att få ett slut på det förödande syriska inbördeskriget, som kan fortsätta en lång tid framövrer , så lär en militär intervention nödvändig.

  Economist redogör i sin ledare, vilka de bärande motiven är.

  En intervention måste då likna de i Kosovo och i Libyen med flygangrepp mot strategiska mål och därutöver syftande till att
  attackera Syriens maktcentrum.

  Kruxet är naturligtvis om USA verkligen vill medverka i denna typ av militärt angrepp och varifrån det ska komma.
  Tills vidare har ju USA nöjt sig med att kräva att el-Assad ska avgå.
  I dag har Obama gått längre och gett sitt fulla stöd till den syriska opposition, som har blivit mer enad.

  Vad detta kommer att få för reaktion från rysk sida återstår att se, men nog lär det medföra att relationerna stormakterna emellan blir än mer komplexa.

  Kofi Anna å sin sida varnar bestämt för en intervention; i stället krävs det en politisk lösning.
  Det skulle sedan, menar Annan, bli möjligt bilda en övergångsregering, något naivt anser sannolikt de flesta.

  Det lär inte bli så lätt att få med el-Assad på seriösa överläggningar med en motpart, som han kallar terrorister.
  Jag ska leva och dö i mitt Syrien är hans mottoi varje fall tills vidare.

 6. florimond77 skriver:

  Världen väntar på fördömande av israels krigshandlingar gentemot oskyldiga civila i Gaza, som brjade med att en israelisk helikopter sköt ihjäl en 13åring pojke. Vad hade hänt om det varit tvärtom? Sluta dalta med Israel.

 7. un2here skriver:

  florimond77,

  ”Världen” har suddat ut torsdagens händelser och bestämt sig för att det ser mest fördelaktigt ut för Israel om man istället börjar tideräkningen på lördagen – åtminstone DN?

  –8<————————

  Thursday November 08, 2012 – 11:48
  Several Tanks Invade Khan Younis

  Thursday November 08, 2012 – 22:08
  Palestinian Child Killed By Military Fire In Khan Younis

 8. claudius49 skriver:

  Instämmer med Iman Uppman, och florimond77.

 9. Kerstin Broste skriver:

  Det blir intressant att se hur Sverige/EU kommer att rösta i FN när Palestinierna vill uppgradera sitt deltagande.

 10. Kersin Broste
  Palestina har nu fått sin presentation uppgraderat i vårt land och längre än så lär inte bli aktuellt.

  Palestinierna kommer inte heller få godkännande ens med sitt nya krav på att bli en nation som observatör.

  Obama, fredsängeln enligt allmänt förmenade, har i dag haft ett långt telefonsamtal med Abbas för att övertyga honom om att PLO drar tillbaka sitt krav.

  Det beror inte bara på att Palestina inte är någon nation utan också
  på att det skulle ledaa till väsentligt ökade spänningar mellan palestinier och israeler.

  Ingen borde vara betjänt av det.

  Men Hamas skulle naturligtvis glädjas åt det.

  Så tipset är att vårt land kommer att rösta emot en eventuell resolution.

  Om en majoritet i generalförsamligen röstar ja, så blockeras ändå detta via veton.

  Detta är inget annat än demonstationspolitik.
  Fredsförhandlingar är bättre och Israel har gång på gång sagt sig berredd till det.

 11. bildterberg skriver:

  En annan bild av situationen i Syrien än BBC:s och al Jazeeras:

 12. Kerstin Broste skriver:

  Per Fredo. Min fråga var retorisk. Israel vill inte ha en fredsuppgörelse och kommer ej att uppge en mm av Stor-Israel. Israel har stora problem med att undvika att bli en ren aphartheidstat. Enl Osloavtalet ska en tvåstatslösning ske. Detta garanteras av FN. Många länder ”tvingas” att genomföra obehagliga eftergifter under hot om bojkotter, frysning av tillgångar mm. Israel är ingen demokrati. Där bildas nya partier om politikerna ej är nöjda med väljarna. Den senaste duon med Nethanjau och Liebermann i spetsen borde innebära skrämselhicka för hela området.

 13. florimond77 skriver:

  Det är förmodligen tvärtom. Om man inte tar emot Palestina i FN kommer spänningen att öka och Israel fortsätta med sin fruktansvärda förintelsepolitik. De brott som Nethanjahu just nu tillåts utföra är helt oacceptabla i en ”demokratisk” värld. Gazaborna plågas på ett sätt som få människor riktigt kan förstå. De kan inte fly någonstans. De har ingen el inget vatten och attackeras hela tiden från Israel i ett krig som betecknas ”milt”. Tänk på alla barnen där. Några har redan mördats och några ligger och plågas på sjukhus, som också riskerar att bombarderas. Om inte Obama har gett klartecken till denna katastrof så hoppas jag han träder fram. Nehanjahu är lika farlig för Israel och världen som vilken Sadam som helst. Det finns inga bra alternativ i Israel eftersom alla har hjärntvättats men den nuvarande regimen är den lägsta av lägsta.

 14. metusalem skriver:

  På Palestinafronten intet nytt. Hamas skickar iväg ett stort antal raketer mot Israel, och Israel svarar med ett effektivare flygangrepp. Ett antal kommentatorer fördömer Israel, och Rulle förklarar vem som började. Allt är således som det varit i ca 60 år.

  Som svagare part borde Palestina upphöra med angrepp, liera sig med progressiva krafter och kräva förhandlingar direkt med Israel, men givetvis under ledning av UN och USA, Detta anses väl som vanligt vara en utomordentligt naiv tanke, man har ju prövat detta ett antal tillfällen.

  Man frågar sig om någon av parterna verkligen vill ha en lösning, om man inte får igenom alla sina krav. Det är tragiskt att se Palestiniernas patetiska försök att via nålsticksraketer bringa sin Israeliska motpart att komma närmare en lösning.

 15. Kachina skriver:

  ”Som svagare part borde Palestina upphöra med angrepp, liera sig med progressiva krafter och kräva förhandlingar direkt med Israel, men givetvis under ledning av UN och USA,”

  Så sant som sagt. Det är enda vägen ut ur eländet.

 16. Kachina skriver:

  Mycket viktigt inlägg du skrev, Metusalem. Passivitet leder ofta till social/ekonomisk aktivitet genom världssamfundet. Jämför gärna med Marshall-hjälpen efter WW2.

  Det finns ett massivt stöd i väldssamfundet för ett Palestina utan aggressioner.

 17. florimond77 skriver:

  Oräkneliga gånger har palestinierna sträckt ut handen och krävt förhandlingar men Israel vill inte förhandla. De skyller på allt möjligt. Istället ägnar man sig åt att provocera och plåga detta folk till en gräns som är utanför allt förstånd.

 18. Kachina skriver:

  Det går inte att sträcka ut en hand som håller i en pistol. Världssamfundet kommer till hjälp om handen inte håller i ett vapen.
  En öppen hand inbjuder till hjälp, socialt och ekonomiskt, därom är världssamfundet enigt.

  Palestina skulle erhålla samma socialekonomiska hjälp som Tyskland, om de bara lade ned sina vapen. Det i sin tur skulle leda till ett Palestina som blomstrar.

 19. florimond77 skriver:

  Du har fel Kachina. Titta runt om Israel. Det finns palestinska flyktingläger i nästan varje hörn som uppstod när dessa människor drevs ut från sina hem och sin jord efter 1948. Det som kallas Nakba och som israelerna firar som nationadag.
  Dessa skulle inte finnas om Israel hade grundats genom fred. Dessa läger har nu blivit permanenta och de som tvingas leva där lever under svåra förhållanden. Dessa läger skulle inte finnas om det fanns en sanning i att Israel hade någon slags rättighet att sno åt sig land. Inte heller Gaza skulle vara som det är idag.
  Under åren har det funnits många motståndsrörelser som tagit vapen i hand för att slåss för sina rättigheter.
  Under långa tidsperioder har också inte ett enda vapen används mot Israel i förhoppning att det skulle leda något. Det är lätt att glömma det.
  I alla år har israelerna plågat det palestinska folket och många barn och vuxna har dött inte bara av kulor och fosforbomber utan för att de inte tillåtits erhålla vård, vanlig vård som alla borde ha rätt till. I fängelsen har man placerat minderåriga. Åtskilliga palestinier har bevisligen torterats och misshandlats. Man har på olika sätt strypt tillgången på vanliga matvaror och andra förnödenheter. I Gaza har man tvingat folk att använda tunnlar för sin överlevnad.
  HUR ska man kunna ens prata om fred? Du säger att man inte sträcker ut sina händer utan vapen. Du menar att det är palestiniernas fel att de inte får Gaza att blomstra.
  Jag kan tala om att palestinierna har nu försökt i stort sett allt. De tom går den legala vägen och lämnar in en ansökan i FN genom sitt högst moderata och pistolbefriade ombud. Inte ens detta tas emot på ett hyggligt normalt sätt.
  Historien kommer att visa vilka misstag som idag begås. Inte minst i Israels namn och negativt för Israels eget välmående.
  De som verkligen vill stödja Israel borde sluta stödja dess korrupta politik.

 20. Rulle skriver:

  florimond77, ”sträckt ut handen och krävt..”. bara ordet ”krävt” utgör ett hot! Om man vill ha fred så slutar man skjuta och när man med ett års uppehåll i lönnmördandet vunnit israelernas förtroende kan man i samförstånd tala om hur man tillsammans kan få hela regionen att blomstra. Det är beklagligt att terrororganisationer som Hamas får existera utan att FN sopar rent.

 21. florimond77 skriver:

  Jag vet inte vad du menar Rulle. Skulle palestinierna gå ned på knä och ödmjukast be om fred och försoning till de som stulit deras hem? Förresten har de redan gjort det i många sammanhang. Just nu har de på ödmjukaste sättet skickat sin obeväpnade representat till FN för att på laglig demokratisk väg ansöka om medlemskap i den statliga samfälligheten som liksom alla som bebor denna planet har rätt till.

%d bloggare gillar detta: