Ingegerd Troedsson

VIENTIANE: Långt här borta i en annan del av världen nås jag av budet från Enköping om att Ingegerd Troedsson har gått bort.

Ingegerd var en central gestalt i moderat politik under det senaste århundradets senare decennier.

Jag tror aldrig att hon skulle ha kallat sig feminist, men hon var en stark förkämpe för kvinnans rättigheter och möjligheter på det sätt hon såg saken.

Och framgångsrik var hon. Hon var med i den första borgerliga regeringen i modern tid 1976, och kom sedan efter det nya regeringsskiftet 1991 att bli Sveriges första kvinnliga talman.

Hon visste alltid vad hon ville och hon visste alltid vad hon talade om. Hennes föredragningar för riksdagsgruppen eller dess förtroenderåd om olika alternativ i familjepolitiken är smått legendariska. Inte ens Gösta Bohman hade efter dessa någonting att säga.

När Ulf Adelsohn avgick 1986 tillhörde hon med all rätt de som var aktuella som hans efterträdare. Men Ingegerd avböjde, och det blev på annat sätt.

Hon förblev starkt engagerad också under senare år.

För något år sedan var hon så irriterad på något att hon t o m gick ur moderaterna. Men det varade inte så länge innan hon trots allt gick med igen.

Hennes bidrag genom åren har varit mycket betydelsefulla. Färgstark, modig, målmedveten och lojal. Ingegerd var en av våra centrala gestalter under lång tid.

One Response to Ingegerd Troedsson

  1. Fredrik skriver:

    Hej Carl! Lyssna gärna på: Sanningen ska göra eder fria (9min) på Sverige Radio. Hade fint ute i världen.

    http://sverigesradio.se/sida/ljud/4168175?play=4168175&playtype=Poddradiofil

%d bloggare gillar detta: