Förväntningar på Europa

VIENTIANE: Första eftermiddagen på det stora toppmötet mellan Europa och Asien här har helt och hållet dominerats av de gemensamma ekonomiska utmaningarna.

Och även om möten som detta tenderar att bli mer en serie av anföranden än genuin diskussion har det varit påtagligt intressant.

Kinas premiärminister Wen Jiabao inledde med att teckna en bild av en kinesisk ekonomi som förändras i en riktning mer förenlig med global balans.

Bytesbalansöverskottet har t ex gått ner från över 10% av BNP till strax över 2%. Och valutan har successivt stärkts.

Han ville alldeles uppenbart teckna bilden av Kina som en ”responsible stakeholder” när det gäller den globala ekonomin.

Detta var hans femte ASEM-möte och också sista, och han passade på att lägga fram ett antal förslag för att stärka ett samarbete som han sade att han funnit allt värdefullare.

Från EU:s sida beskrev såväl Herman van Rumpuy som andra det pågående arbete med att stärka det ekonomiska samarbetet såväl för att kunna förebygga och hantera finansiella kriser som för att stärka Europas globala konkurrenskraft.

Och i de olika uttalanden från asiatisk håll har man varit mycket tydlig med att man ser fram mot detta.

Partnerskapet med Europa är viktigt. Politiskt lika väl dom ekonomiskt.

Alla europeiska röster var förvisso inte identiska.

Medan den tjeckiske presidenten Klaus i sedvanlig ordning var dyster i sin betraktelse om den europeiska ekonomin gav den estniske premiärministern Ansip en mycket positiv beskrivning av erfarenheterna med sitt lands införande av euron.

Tysklands utrikesminister Westerwelle noterade att detta var hans åttonde besök i Asien detta år men första gången det fanns en allmän känsla av att också Europa befinner sig på rätt väg när det gäller att hantera ekonomin.

Medan plenardebatten pågår runt det stor bordet ges också möjlighet till bilaterala möten, och jag har haft möjlighet att sitta ner för bra samtal med bl a Pakistans premiärminister och Indiens nytillträdde utrikesminister.

I kväll har det så varit sedvanlig galamiddag där vi alla uppträdde i speciella laotiska skjortor bättre anpassade till klimatet här än den sedvanliga mörka kostymen.

Och i morgon bitti återupptas diskussionen med fokus på lite andra frågeställningar, och få tänkte också jag ge några bidrag till diskussionerna.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: