Snart ny vecka

STOCKHOLM: I allt väsentligt en lugn helg, även om UD ju har en del att göra med främst de konsulära frågeställningarna i samband med den nya versionen av Ship to Gaza.

Vad vi anser om situationen i och kring Gaza är väl bekant, och inte minst genom EU har vi ju varit och är djupt engagerade i att successivt förbättra det humanitära och ekonomiska tillträdet till Gaza.

Förbättringar har också skett, även om åtskilligt återstår, medan restriktionerna fortfarande är mycket hårda mot varje form av export från området.

Och det säger sig självt att detta allvarligt hämmar den ekonomiska utvecklingen.

Men just nu handlar det om hjälp till de som var ombord på det fartyg som hade för avsikt att bryta igenom ockupationsmaktens blockad.

Och vi ställer tydliga krav på de israeliska myndigheterna inte minst vad gäller det konsulära tillträdet.

Vi samarbetar i dessa frågor dessutom nära med inte minst Finland och Norge.

Men snart randas en ny vecka med nya utmaningar.

Den inleds i morgon med sammanträde på Slottet med utrikesnämnden för att gå igenom olika aktuella och viktiga frågeställningar.

Och fortsätter med att jag välkomnar nya ambassadörer från Bulgarien, Iran, Mexico och Spanien. Vart och ett för sig viktiga länder för Sverige, men självklart på lite olika sätt.

Kommande helg är det så val i Ukraina, och självfallet måste vi noga följa vad som händer för att kunna värdera såväl valet som landets utveckling i stort.

Under de närmaste dagarna kommer vi så att få se en ny regering i Georgien efter det att det nyvalda parlamentet samlades tidigare i dag.

De signaler vi fått tyder på att man vill fortsätta landets kurs mot EU, och vi har självfallet all anledning att fortsätta att ge dem det stöd vi kan i detta arbete.

Sent i morgon kväll – eller snarare tidigt tisdag morgon – drabbar Barack Obama och Mitt Romney samman i den sista av sina TV-dueller, och denna gång är det de internationella frågorna som kommer att stå i centrum.

Och därmed har vi kanske lite större skäl än vid de tidigare debatterna att följa vad som sägs.

55 Responses to Snart ny vecka

 1. pointcircle skriver:

  Att Finland förlorade stort i strävan att bli medlem i FNs säkerhetsråd beskriver ganska väl att de som fick rösta ville helt enkelt inte ha oss med i beslutsfattandet. Synd, men det är ju samtidigt väldigt bra att få känning på hur folken eller deras representanter i dag har reagerat på våra satsningar t ex inom fredsbevarande styrkor, EU, euro osv.

  Och jag tycker att det är verkligen viktigt att följa alla Romneys och Obamas debatter, då i den alltmer interdependenta världen betyder även USAs presidentskap en hel del fortfarande, även om kanske något mindre än på 90-talet.

 2. lion0808 skriver:

  Carl Bildt: skriver: ”Men just nu handlar det om hjälp till de som var ombord på det fartyg som hade för avsikt att bryta igenom ockupationsmaktens blockad. ”

  Israel ockuperar inte Gaza. Däremot har södra Israel under lång tid varit utsatt för raketbeskjutning från olika grupperingar på Gaza-remsan. Det är den främsta anledningen till att Israel måste och har rätt att kontrollera vad som kommer in sjövägen. Carl Bildt har beklagligtvis svårt att ta dessa sanningar till sig! Lite balans med fakta om vi får be.

 3. norah4you skriver:

  Lion08008. Såväl FN som EU har i olika ordalag men i klartext gjort klart att det är frågan om partiell ockupation i och med att Israel kontrollerar luftrummet över Gazaremsan samt patruellerar i Gazas territorialvatten och förhindrar såväl export från Gaza som införsel av humanitär hjälp. Israel äger inte rätten till Gaza.

  Israel äger inte rätten att på internationellt vatten, oavsett vilken omständighet som råder som inte är sanktionerad av FN (det är inte blockaden på det sätt som du tycks tro) eller beroende på internationella häktningsorder, på några villkors vis borda ett skepp på Internationellt vatten använda vapen(elpistol är ett vapen) för att ta över fartyget samt de personer som är ombord inte heller äger Israel rätten att föra dem till Israel. Att Israel dessutom har mage att påstå att dessa kidnappade personer skulle vara illegala invandrare när de tvingats till Israel, det strider mot alla punkter i de Mänskliga Rättigheterna och samtliga internationella avtal, traktat och FN-beslut.

  Israel har aldrig någonsin fått rätten att kontrollera vad som kommer till icke Israeliskt område. Gaza är inte en del av Israel.

 4. […] har vaknat ur sin slummer och konstaterar i förbifarten att det är en lugn helg, frånsett “de konsulära frågeställningarna i samband med den nya versionen av Ship to Gaza“. Utrikesministerns glöd gör mig varm i kroppen och matt i […]

 5. claudius49 skriver:

  Det förefaller som om våra svenska sjöstridskrafter, som förtjänstfullt har arbetat utanför Östafrikas kust med att bekämpa sjörövare, kan ha ett angeläget arbetsområde även i östra Medelhavet. Men räcker våra marina resurser till för detta?

 6. Rulle skriver:

  FN har fastslagit att Israel hade rätt att stoppa förra ”Ship to Gaza”, men att man då ansåg att Israel använt för mycket våld trots att man av piraterna tvingats därtill.. Införsel av humanitär hjälp, i alla dess former, möter inga hinder bara det går via landtransporter, så Israel kan kontrollera att inga vapen och materiel för att bygga raketramper smugglas in. Dessa restriktioner är på förekommen anledning absolut nödvändiga. Tyvärr smugglas det ändå in stora mängder raketbränslen så 4000 raketer årligen kan avfyras från området. Därför har palestinierna sig själva att skylla för att smugglingarna försvåras.
  Om palestinierna upphörde med att skjuta raketer i 7 år så skulle restriktionerna säkert mildras.

 7. mrmhalland01 skriver:

  Det är ytterst beklagligt att dessa vänster-extremister har lyckats med att blåsa ytterligare liv i denna konflikt och naturligtvis göra det än mer osannolikt med ett freds-avtal.

  Vad jag dessutom inte förstår är varför Svenskar som sympatiserar med vänsterpolitik är 100% pro Palestina och liberaler 100% pro Israel ?
  Vår liberala regering gör ju som de blir tillsagda från Washington och Bryssel.

 8. Rulle skriver:

  norah4you,
  Den svenske juden Dror Feiler växte upp i det nybildade Israel i en av de många kibbutzerna. Även svenska ungdomar (En av mina vänner var en av dem) hjälpte till att få områdena att grönska. Alla dessa bosättningar var demokratiska utom den där Feiler befann sig, som var kommunistisk. Han lärde sig där att hata och förakta arbetsamma och skötsamma människor eftersom de fick det så mycket bättre.
  Att han är en uppviglare utan mänsklig hänsyn är bevisat i bl.a. blodbadet vid Svenska Historiska Museet för ett antal år sedan. Hoppas att myndigheterna i Israel nu ser till att det blir sista gången denne terrorist attackerar sitt fosterland.

 9. norah4you skriver:

  Rulle,
  Ingen väljer sina föräldrar eller var man växte upp när man var liten. Min farmor var född i Norge när Sverige och Norge var under samma kung, Oskar II, hon gifte sig i Sverige innan Unionen upplöstes, hon valde att bli svensk medborgare.

  I demokratiska länder är det en självklarhet att någon som fötts i ett land och sedan valt att fritt flytta till ett annat land samt fått rätten att bli medborgare i det nya landet, respekteras för sitt val. Inte disrespekteras utifrån var föräldrar en gång varit medborgare i för land när barn fötts.

  Det är en av de mänskliga rättigheterna att inte nekas rätten att få välja fritt när valmöjlighet finns att bli medborgare i ett annat land.
  Allt annat är i strid med de Mänskliga Rättigheterna.

  Israel har gjort två självmål på raken. Först genom att inte inse att de Internationella traktat, avtal o.s.v. som Israels nuvarande regering åberopar i grunden skulle varit lagliga om Israel erkänt Gaza som en stat med eller utan Västbanken tillhörigt samma stat. Istället har Israel agerat olagligt. Dåligt val.
  Sedan genom att inte acceptera att en person som fötts som medborgare i Israel och under sin vuxna tid valt att bo samt arbeta i Sverige sedan 1973, då 22 år gammal, skulle äga rätten att själv välja var han vill vara medborgare. Kallas det demokrati att påtvinga en människa som valt bort ett medborgarskap detsamma?

 10. lion0808 skriver:

  norah4you, det skulle vara intressant att få höra om du av principskäl gillar eller ogillar raketbeskjutningen från Gaza-remsan!? Eller är det enligt dina principer en mänsklig fri- och rättighet att förhindra fredsansträngningar? Moderat tänkande?

 11. norah4you skriver:

  lion0808,
  Det ena onda försvarar inte det andra onda. Något som aldrig någonsin går att försvara är att barn, sjuka, gamla drabbas.
  Hämnd är inte en lösning oavsett när var och/eller hur.
  Hämnd är så långt från fredsansträngningar som möjligt.

  Personligen har jag under många av mina år försvarat en hel del gränsöverträdelser till det etiskt och juridiskt riktiga som Israel gjort. Moraliskt har jag försvarat 6-dagars kriget och enskilda händelser fram till slutet av 1990-talet. Etiskt och juridiskt har jag haft svårare. Men det som skett sedan nuvarande Israeliska regering tillträdde, är så långt från fredsansträngingar som tänkas kan.

 12. Rulle skriver:

  norah4you, Har den kommunistsympatiserande terroristen avsagt sig sin födslorätt? Är det möjlig?

 13. Rulle skriver:

  Har Israel något att lära av Nordkorea?

  Sydkorea stoppar aktion efter hoten från Nordkoreas diktator Kim Jong-un.
  Sydkoreanska aktivister hade planerat att släppa propaganda-ballonger in över gränsen till Nordkorea – men de avvisades från platsen sedan Nordkorea hotat att slå tillbaka med ett ”skoningslöst militärt anfall”. Sydkoreanska aktivister och nordkoreanska avhoppare har många gånger tidigare släppt in propagandaballonger över den slutna diktaturen i Nordkorea.
  Nordkorea brukar svara med hot mot Sydkorea, som de anser stöder aktionerna.
  Vad hade hänt om fredsballongerna varit hemmagjorda raketer?
  När planerna om en ny ballongaktion kom fram för några dagar sedan hotade Nordkorea med ett ”skoningslöst militärt anfall, utan varning” och uppmanade befolkningen i närheten av gränsen att evakuera. Sydkorea i sin tur hotade med att hämnas om Nordkorea skulle verkställa hoten – men i morse valde Sydkorea i stället att stoppa aktivisterna. Av säkerhetsskäl har aktivisterna avvisats från platsen, sade en polistalesman i Paju, sex mil norr om Seoul.

 14. Rulle skriver:

  ”Vad vi anser om situationen i och kring Gaza är väl bekant” skriver Carl Bildt. Detta är dock tyvärr lögn. Bildt uttrycker bara sina egna åsikter, vilket han har rätt till, men vi är många (kanske majoriteten) som inte delar den åsikten.

 15. un2here skriver:

  – Vi samarbetar i dessa frågor dessutom nära med inte minst Finland och Norge.

  STOP THE NEW EU-ISRAEL TRADE PROTOCOL!

  The agreement still has to be approved by a full vote of the European Parliament that will take place on October 23. If passed, the Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products (ACAA) would remove barriers to trade between Israel and member states in industrial products, especially pharmaceuticals. The vote is likely to be close.

  Such an agreement would strengthen EU-Israel relations and would reward Israel for its continued violations of international law.

  http://www.eccpalestine.org/?p=677

 16. Rulle skriver:

  Mycket glädjande att Dror Feiler arresteras och får en fällande dom. Han förtjänar inte att gå lös.

 17. lion0808 skriver:

  un2here: Tänk om du blir sjuk och Israelisk teknik och vetenskapliga produkter behövs för att rädda ditt liv? Du har onekligen stoppat huvudet under armen i denna sak.

  norah4you: Du undvek att svara något om Hamas och andra grupperingars tyrann- och terrorvälde på Gaza-remsan. Israel återlämnade kontrollen över Gaza, men har sedan dess utsatts för 10.000– tals raketer från Gaza. Har inte du insett att det råder krigstillstånd och att Hamas är tämligen irriterade över Fatahs valseger på den s.k. västbanken. Hamas vill inte ha någon fred med Israel liksom Hezbollah i Libanon och deras vapendragare Iran och det Muslimska Brödraskapet i Egypten. Senast, när företrädare för Israel och den palestinska myndigheten träffades i Amman för att förbereda en fortsättning på fredssamtalen, så svarade den palestinaarabiske företrädaren genom att vända ryggen till och lämna mötet. Araberna vill inte ha fred med Israel med undantag för Jordanien och med tvekan Egypten.

 18. lion0808 skriver:

  Rulle: Vem är Dror Feiler?

  ”Dror Feiler behind the Finnish flotilla
  The Swedish-Israeli activist, Dror Feiler is the man behind the company that financed the ongoing attempt by the Finnish ship, Estelle, to break Israel’s Gaza blockade.

  His company Northern Breeze is registered in Turku and according to a Finnish financial website which provides details of all the companies registered in Finland, Feiler is the chairman and CEO of the company. It seems that Northern Breeze is a new venture for Feiler as it was set up September 13.

  Feiller has been active in organizing flotillas in the past. CiF Watch has a detailed report of Feiler’s activities and his involvement in the infamous Mavi Marmara flotilla.

  The 16-member crew of Estelle has two Finnish citizens, Wellu Koivisto and Mika Jämiä. Koivisto admitted that the purpose of the flotilla is symbolic and its main purpose is to spread infromation about the situation in Gaza.

  ”Our main task is to attract the attention of the media and the public and to get the support of the international community. Our aim is to end Israel’s oppressive policies,” Koivisto told the Finnish broadcaster YLE in early October.

  Koivisto, the ship’s bos’n is a member of the Left Alliance party in the Finnish city of Turku and is a candidate in the municipal elections to be held October 28.”
  http://blogs.jpost.com/content/dror-feiler-behind-finnish-flotilla

  Här i denna blogg tycks det ha uppstått en ohelig allians mellan kommunister och moderater. Allt för att smutskasta Israel. Gör något åt stackarna i Syrien i stället!!!!

 19. lion0808 skriver:

  un2here: Du är i gott sällskap! Den nye presidenten Morsi på bönemöte i Kairo:

  ” Morsi mouths ‘Amen’ as Egyptian preacher urges ‘Allah, destroy the Jews’ ”

  http://www.timesofisrael.com/in-morsis-presence-egyptian-preacher-urges-allah-destroy-the-jews/

 20. un2here skriver:

  lion0808,

  Att utländska företag registrerar sig i Israel för att undvika skatt kan ändras över en natt om det skulle visa sig att denna bolagsform påverkar intjäningsförmågan

 21. lion0808 skriver:

  un2here: Gillar du Muslimska Brödraskapet i Egypten och deras agenda gentemot Israel?

 22. florimond77 skriver:

  Fler israeler borde göra som Dror Feller. Fly detta numera sjörövarland!

 23. lion0808 skriver:

  florimond77: Du tillhör också som vi vet ” de ‘radikala’ islamist-kramarna. Du lever tydligen i en drömvärld. Hm… den ”arabiska våren” har blivit till vinter på många håll i MÖ…

 24. Rulle skriver:

  lion0808, Du glömmer en hel del ondskefulla insatser på Feiler meritlista. Det jag aldrig glömmer är hur han förhärligade självmordsbombarna som symboliskt seglade över Israelers blod i en utställning elakare och värre än en rondellhund. Svenska Historiska Museet lät detta ske med våra skattemedel.

 25. un2here skriver:

  lion0808,

  Att du lever i skräck över att händelsevis bli straffat för dina brott är verkligen inte mitt bekymmer.

 26. lion0808 skriver:

  un2here: Jag är bekymrad över hur vänster- och högerfolk plötsligt anser det vara rumsrent att hylla och stödja en part, som önskar ett annat folks utplånande.

  Rulle: Bra att du påminner om den vendetta, som Dror Feiler har mot den judiska staten Israel. Han har dessutom lockat till sig vänster- och högrerfolk med sin självhatande judiska identitet. Nu är det hög tid att nagelfara vad de s.k. radikala islamistiska grupperna i MÖ håller på med. Muslimska Brödraskapet, Hamas och Hezbollah, Al Qaida. Givetvis också Irans hätska tonfall. Det minsta Israel attackerar Iran, så utlovas ett totalt utplånande. Vad säger un2here med likasinnade, kunde du/ni ha sagt det bättre?

 27. metusalem skriver:

  Förvisso är det synd om befolkningen i Gaza. Mest tragiskt verkar vara att man i hyggligt demokratiska val gett förtroende åt Hamas att styra utvecklingen. Eftersom man inte kan åstadkomma en samverkan med Fatha verkar utsikterna minimala att kunna nå fram ens till en början på en förhandling om en normalisering av den Palestinska situationen.

  Återstår att skjuta iväg ytterligare några raketer som man med viss möda tunnelvägen skaffat. Eftersom dessa raketer sänds med jämna och ojämna intervall förefaller det mig som om Israel inte kan vara övertygade om att båttrafiken till Gaza är av fredlig natur.

  Naturligtvis är situationen djupt tragisk, men utan någon antydan till statsmannaskap från de två palestinska partierna förefaller situationen vara lika låst som sedan 60 år.

 28. un2here skriver:

  metusalem,

  Skyll inte på palestinierna så länge Israel/Likud fasthållar kravet om Jordanfloden som sin östliga gräns – var hade du tänkt dig Palestina då? – och som amerikanerna blockerar:

  A US memorandum, seen by the Guardian, said Palestinian statehood ”can only be achieved via direct negotiations with the Israelis”

  Fred är endat möjligt om EU tvingar fram den, mot USA och Israels vilja.

 29. un2here skriver:

  – The Government of Israel flatly rejects the establishment of a Palestinian Arab state west of the Jordan river.

  Likud

 30. Leo Occam skriver:

  Äntligen någon som tar bladet från munnen, det var på tiden.

  Men med djup besvikelse kan man följa Carl Bildt och hans kollegers ignorans inför det största problemet.

  Potentater kan äta hur många middagar och samtala i samförstånd hur mycket som helst. Stoppas inte överbefolkningen så går vi in i en katastrof, ekologiskt, ekonomiskt, och humanitärt. Vi ser ju redan nu förspelet till katastrofen. Klimatkollaps, migrationskaos, budgetfiaskon, massarbetslöshet, pandemier, krig och terror är bara några exempel. Vad skall vi egentligen ha ”våra” blinda, döva och naiva politiker till ?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/jordens-befolkning-maste-begransas_7600824.svd

 31. lion0808 skriver:

  un2here: Och hur skulle den ”freden” se ut??? Du lever tydligen i en drömvärld. Hur tänker du dig att EU ska upprätthålla en framtvingad fredsuppgörelse? Merparten av det forna brittiska Palestinamandatet finns i nuvarande Jordanien. Men dit är inte de syrienättade ”palestinaaraberna” på den s.k. västbanken (läs Samarien) välkomna. Araberna i Gaza är inte välkomna till Egypten. Konflikten hålls effektivast vid liv genom status quo, där Israel hela tiden provoceras med lömska raketbeskjutningar.

  Den arsenal, som Hezbollah har byggt upp av krigsmaterial från Iran och möjligen Ryssland utgör ett potentiellt och reellt hot mot Israeliska samhällen. UN skulle ju avväpna Hezbollah, men de har fått göra precis tvärtom. Här har vi en krutdurk, som kommer att brisera, var så säker.

  Att etablera en ny palestinsk stat väster om Jordanfloden är inte en realistisk och önskvärd framtida lösning. Se till att palestinaarberna i Ramallah och Gaza får en inflytelserik medelklass, som får igång utvecklingen av ekonomi, utbildning och levnadsvillkor byggt på ett starkt självstyre med demokrati och väl fungerande rättssystem.

 32. un2here skriver:

  lion0808,

  EU kommer att upprätthålla freden med marknadsekonomins morot som enda styrmedel. Det kommer att funka, var så lugn!

 33. lion0808 skriver:

  un2here: Tillbaka till verkligheten! Först måste väl EU-länderna få ordning på sina egna ekonomier innan man avvänjer Hamas och andra från hat till ”macoekonomiska morötter”. Hur många miljarder har inte EU-länderna redan pumpat in till Ramallah och Gaza? Där är de redan vana, som ”bortskämda” tonåringar – som i Sverige t.o.m. har en egen TV-serie där de ska avvänjas. Bättre kan du väl un2here!?

 34. lion0808 skriver:

  un2here: Du undvker att i detalj beskriva hur din av EU framvingade fredsuppgörelse skulle se ut och som sedan skulle upprätthållas med EU’s ”macroekonomiska morötter”. Försök åtminstone…

 35. mrmhalland01 skriver:

  I Sverige har vi många medborgare som har valt att fly sitt land, där de inte kan känna sig säkra.
  Vi har valt att ta emot dem och ge dem den trygghet de beskrev att de saknade.

  Några har efter detta valt att föra hemlandets krig vidare i vårt land.
  Detta kan jag inte acceptera !

  Inte bara drabbar det våra (ur)medborgare, det drabbar självklart också de som kommit till vårt land för att få leva i trygghet här !

  Det var tydligt i början av 2000-talet med folk från Balkan, nu ser vi detsamma på denna blog.

  Det är omöjligt att ta ställning i konflikten mellan Israel och Palestina, om man är en seriös debattör.

 36. norah4you skriver:

  mrmhalland01,
  det är omöjligt att ta ställning för Israel när det handlar om barn, sjuka, äldre och även andra som drabbas hårdast av Israels fortsatta blockad. Där har du rätt, fast det är troligen inte det du avsåg. Skälet är att det inte går att stödja en politisk regering som använder sig av samma metoder som dens eget folk blev behandlade av i Warsawaghettot och den förföljelse som de helt självklart inte vill att någon av oss skall glömma. Varken holocast eller terrordåd ger legitimation till att oskyldiga än en gång drabbas. Hämnd är inte någon väg till fred.

 37. un2here skriver:

  norah4you,

  Det handlar inte om nån ”hämnd” – stöld är vad det är, jättelätt att ta ställning till egentligen

 38. norah4you skriver:

  Un2here,
  stöld? Nej någon stöld har inte förekommit. Israel äger ingen rätt till Gazaremsan.

  Det sk. Palestinamandatet beslöts av överenskommelse i Nationernas Förbund, som många felaktigt ser som likvärdigt samt föregångare till Förenta Nationerna, år 1922 där Brittiska Imperiet efter att detta år 1917 med hjälp av arabiska nationalister erövrat Palestina i en fredsöverenskommelse år 1920 gavs mandat över Palestina.

  Utgångspunkten för historiska fakta om Nationernas Förbund 1922 var:
  * På förslag av Förenta Staternas president Woodrow Wilson år 1918 bildades Nationernas Förbund. Dock var Förenta Staterna, Ryssland, Tyskland, Japan m.fl. av 1900-talets stormakter INTE medlemmar i Nationernas Förbund.

  * Nationernas Förbund hade ingen tvingande makt över sina medlemmar, dvs det fanns ingen som helst militär eller fredsbevarande funktion utan det Nationernas Förbund hade rätt till var att om alla medlemstater var eniga så kunde Nationernas Förbund utfärda sanktioner mot ett land och NF fanns med som medlare i konflikter mellan stater.

  * Den brittiska överhögheten över området Palestina grundade sig således i första hand på segrarmaktens önskemål samt NF-s dåvarande medlemmars önskemål att Osmanska Riket inte skulle återupprättas.

  * När senare United Nations (FN) bildats efter Andra Världskriget, så fick FN helt andra rättigheter och sanktionsmöjligheter
  OCH
  de gränser som FN godkände samt godkänt omfattar ingalunda Gazaremsan.

  – – – – –
  Så stöld är det inte frågan om. Långt därifrån.
  Och även om stöld varit fallet, så hade bestraffningen varit icke human och icke demokratisk.

 39. un2here skriver:

  norah4you,

  Du är förvirrat. När man etniskt rensar och med vapenmakt fördriver en population, då är det stöld. Det finns inga konventioner som ger stöd för något som ens liknar. Hälften av Gazas befolkning kommer från de områden som ligger inom gröna linjen. När Israel bombar Gaza då är det därför den egna befolkningen de bombar, precis som Assad gör i Syrien – med den skillnaden att det har pågått sedan -48.

  Jättelätt att ta ställning till, egentligen …

 40. norah4you skriver:

  Förvirrad får du stå för själv un2here.
  Vetenskapsteori och källkritik är grunden för analys av alla handlingar och skrivna dokument. Inte fantasin. Presentera ett enda giltigt argument för din uppfattning, så kan vi diskutera det argumentet. Som det nu är, är det din subjektiva uppfattning du presenterar.

  Det är inte sin egen befolkning Israel bombar när de bombar i Gaza. Som om det hade varit bättre.

  Den som inte vill känna Historiska fakta, står på tunn is när den skall förutsäga framtiden.

 41. un2here skriver:

  En nakbaförnekare? …

 42. norah4you skriver:

  Nej un2here,
  en SO-lärare som under årens gång läst Statskunskap, Geografi, Religion samt skrivit D-uppsats i historia m.m.

 43. un2here skriver:

  Vilken gräns är det som du lär ut att FN har godkänt?

 44. norah4you skriver:

  Jag har lärt mig läsa innantill 2here.
  Om du läst förkortade eller dåligt översatta FN-texter, så läs dem på engelska eller franska.
  Gaza har aldrig någonsin godkänts av FN som tillhörigt Israel.

 45. un2here skriver:

  Ok, jag hittar dina texter på nätet. Du utgår från resolution #181. I det förslaget är Gaza flera gångar större än idag, bland annat gränsande i en punkt till Västbanken i höjd med Ashdod. Området rensade etniskt mellan -48 och -49 vilket innebär att en stor del av Gazas befolkning är flyktingar från nuvarande Israel med – återigen enligt FN – rätt att återvända.

  De som bombas av Israel är därför till stora delar Israels egen befolkning, medmindre du vill förneka Nakban? vilket du antyder att du inte vill.

 46. norah4you skriver:

  Förslaget? Det finns inte något annat än av FN fastställda gränser. Att du inte accepterar dem, är ditt och de dinas problem.
  Inga andra gränser än det som godkänts av FN och Internationella Domstolen i Haag är giltiga. Så enkelt är det. Försök inte att i boken 1984-års anda skriva om historien.

 47. un2here skriver:

  Jag ställde en fråga, vilka gränsar är det du lär ut:

  a) Enligt FN resolution #181
  b) Enligt gröna linjen (”67 års gränsar”)
  c) Annan gräns?

 48. norah4you skriver:

  Jag kan på grund av svår värk (artros) och annat efter två olyckor med mellanliggande överfall inte arbeta. Tvingas för att kunna hålla kontakt med människor via nät samt ta mig ut överhuvudtaget vila liggande minst 15 timmar per dag. Sängen är några meter bort och svårt nog att ta sig hit till datorn men viktigt.

  För övrigt så går en ämnesbehörig lärare igenom de enda av FN-godkända gränserna, samt tar upp diskussion om de ‘gränser’ du hänvisar till. Vilket FN fn har uppe vad gäller Libanongränsen. Där kanske FN ändrar tidigare beslutade gräns. Vem vet.

 49. un2here skriver:

  a? b? c? …

 50. metusalem skriver:

  Här på bloggen upprepas med ojämna mellanrum de argument som är helt verkningslösa eftersom ingen av parterna är intresserade av en lösning.

  Om …. Hamas sa, vi accepterar Israels rätt att existera inom de gränser som fanns vid år X.

  Om….Israel sa, vi accepterar att de judiska bosättningar som skett på
  Västbanken överlämnas till Palestinierna.

  Dessa två utgångspunkter är helt väsentliga. Ingen vettig människa tror emellertid att det finns ett uns av realism. Därmed verkar saken vara i samma läge som dryga 60 år tillbaka. Åter till raketramperna som åtföljs av kraftig vedergällning.

 51. un2here skriver:

  metusalem,

  Hamas går med på ‘X’ = (”67 års gränsar”)
  Men glöm inte palestiniernas rätt att återvända

  Israel går inte med på någonting

 52. lion0808 skriver:

  un2here, det var ett överraskande statement. Vilka länkar kan du hänvisa till, som på ett övertygande sätt styrker ditt påstående?

 53. metusalem skriver:

  un2here skriver ”glöm inte palestiniernas rätt att återvända”.
  Givetvis sympatiserar man med att den som bott på en plats kan få återvända. Nu är ju läget så att sedan 60 år bor andra människor på just den plats man önskar återvända till.

  En lösning borde vara att en rejäl mängd kapital pumpades in i en ”Marshallplan”. Pengarna kan hämtas från de kopiöst rika oljestaterna i närområdet. Den som kan påvisa tidigare ägarrätt till viss egendom får en ersättning som väl täcker värdet på den förlorade egendomen. Med pengar på fickan kan man eventuellt komma i besittning av sin gamla egendom, eller förvärva något annat.

  Vän av realism anmärker att detta är flum. Jovisst, men ett antal flummiga idéer måste sjösättas för att man skall ha någon möjlighet att lyckas.

 54. lion0808 skriver:

  metusdalem, så du öppnar för att arabernas olja skulle kunna bidra till att köpa loss Eretz Israel? Varken Saudi Arabia eller någon annan oljerik arabiskt stat är intresserad av något annat än att ge pengar till minareter, stora byggnader för att tillbedja Allah och lyxhotell. Och då inte bara i Gaza utan på Grand Zero i New York och andra strategiska platser i världen.

%d bloggare gillar detta: