Kontakter och samtal

STOCKHOLM: Denna dag var en arbetsdag för mig i Stockholm samtidigt som EU-toppmötet i Bryssel tog steg framåt i arbetet med finansiell översyn och problemlösning.

Resultatet från toppmötet har jag ännu inte haft möjlighet att ta del av i detalj, men även från svensk utgångspunkt har det av allt att döma inneburit ett steg framåt av vikt.

Vi kommer att ha anledning att gå igenom dessa frågor mer i detalj under de närmaste dygnen.

Själv har jag ägnat en del av dagen åt besök hos och diskussioner med olika myndigheter som bidrar med viktig information till oss i regeringskansliet när det gäller internationella frågor.

Dialogen med dem är viktig för oss bägge.

Men det har också handlar om en del diskussioner inför det möte vi kommer att ha med utrikesnämnden på måndag.

Den är ju ett viktigt samrådsorgan med riksdagen i frågor av betydelse för vår utrikespolitik, även om de olika formerna för samråd inför EU-möten ju har tillkommit under senare år.

Men samtidigt har det i sedvanlig ordning varit viktigt att följa olika utvecklingar utomlands.

I Bryssel har Catherine Ashton nu åter dragit igång dialogen mellan Belgrad och Pristina, och hon kommer att fortsätta att målmedvetet driva denna process framåt.

Svårigheterna skall inte underskattas, men dialogen är de facto av stor betydelse för bägge parters framtid.

Kvällens nyhet om bilbomben i Beirut är mycket oroande.

Libanons stabilitet är av allra största betydelse, men uppenbart är att konflikten i Syrien innebär en stark påfrestning för landets snart sagt i varje hänseende.

Och det kan självfallet långt ifrån uteslutas att kvällens attentat har sin bakgrund just i detta.

Nu nalkas för min del en helg hemma i ett höstligt Stockholm.

Sådana är inte så vanliga – och har sitt värde också genom de möjligheter till arbete som de ju innebär.

14 Responses to Kontakter och samtal

 1. […] chef, Carl Bildt, har hittills inte gett några livstecken från sig. Den sedvanliga kanalen är öde. “Om bossen tar ledig lördag, gör vi det också“, verkar UD […]

 2. mrmhalland01 skriver:

  Vad vill du att de ska göra ?
  Det rör sig om vuxna människor som fattat egna beslut.
  Visst är det behjärtansvärt att försöka hjälpa människor som har det svårt, men, ingen kan ju påstå att de inte insåg att detta skulle bli utgången av manifestationen.

 3. Rulle skriver:

  De som vill sända förnödenheter till Gaza kan och får göra det landvägen. Däremot bör Dror Feiler nu rullas i tjära och kyckling dun för att sedan ställas ut i Jerusalem till allmän beskådande. Han har två gånger försökt förnedra Israel genom att bryta den absolut nödvändiga kontrollen av insmugglingar till Gaza,
  Vi är alla glada för att även detta piratskepp bordats och styrts till rätt hamn.

 4. Bo W. Höglund skriver:

  Dessutom bör de nog vara glada att ”aktionen” riktar sig mot Israel och inte t.ex. Nya Zeeland – de vet ju hur man skall ta hand om töntoga Greenpeaceskepp!

 5. mrmhalland01 skriver:

  Detta handlar inte om att hjälpa Palestiner, några fotbollar kan man skicka med posten.
  Det hela handlar om att visa världen hur omänskliga Israelerna är.
  Nu anses säkert detta vara gjort.
  De vill säkert inte att UD lägger sig i och förhandlar om att få dem fria, det skulle ju motverka syftet och visa mänsklighet hos Israeliska myndigheter, så, låt dem få visa det de ville…

 6. un2here skriver:

  mrmhalland01 skriver:- Det hela handlar om att visa världen hur omänskliga Israelerna är.

  Ja, det gör det faktiskt, det har då rätt i – och din med! Som tur är så är din reaktion atypisk och representerar på inget sätt vare sig Sveriges eller EU’s hållning i frågan:

  Den svenska regeringen ifrågasätter Israels rätt att agera så.

  – Sveriges regering och EU hävdar bestämt att det är en allvarlig humanitär situation i Gaza och att gränsövergångarna måste öppnas, det är en linje som råkar sammanfalla med ”Ship to Gazas” linje. I och med att vi anser att blockaden ska brytas verkar det rimligt att fartyget hade fått fortsätta, säger UD:s presschef Anders Jörle till DN.se.

 7. flyktingar skriver:

  Israel lämnade Gaza. Araberna skulle bli självbestämmande på ett etnikst enhetligt landområde. De valde en regering vars syfte är Israels förgörelse och fortsatt så agerar de därefter. Är det någon som undrar varför man är satt i blockad? Att valet gick rätt till intygades av Carl Bildt.

  Idag tror gemene man på den israeliska gatan att en palestinsk stat på västbanken skulle gå samma väg som Gaza och att det skulle få katastrofala konsekvenser.

  Gazas ”hederspolitik” hjälper således INTE de israeliska fredsambassadörerna. Svenskt stöd till denna ”hederspolitik” leder inte till konfliktens lösning.

  När svenska UD ställer sig på israelhatarnas sida, så är det ett spel för hemmaoppinionen. Inget annat.

  Ett sätt svenska UD faktiskt skulle kunna bidra till hävandet av blockaden på är genom att övertyga innevånarna i Gaza om att deras demokratiskt valda regering bedriver en politik, som inte leder någon vart.

  En fråga man kan ställa sig är om svenska UD tala klarspråk med sina palestinaarabiska vänner eller om man låter utrikespolitiken driva vind för våg. En utrikespolitik bedriven av hobbyaktivister. Man får hoppas att UD avlönar Ship to Gazas besättningen lika väl som sina övriga anstållda.

 8. un2here skriver:

  flyktingar,

  När du inte längre kan vifta med din flagga på gator och torg utan att bli utpekat från alla håll och kanter – är det då inte dags för bara liite självreflektion?

  ” Alla vet att en militärmakt inte får kapa skepp på internationellt vapen. Alla vet att man inte får döda fredsaktivister. Alla vet att man inte får ockupera en landremsa och strypa inflödet via land, hav och luft.” – Alexandra Pascalidou

  ” Det här är ett brott mot mänskliga rättigheter.” – Carl Bildt

 9. bestofmankind skriver:

  flyktingar,
  Med all respekt till dig som är mycket insatt i Israel och Palestina konflikten vill jag ställa en ärlig fråga.
  Finns det humanitära kris för Palestinier som bor i Gaza eller inte? Är inte blockaden en humanitär kris?

 10. mrmhalland01 skriver:

  Det är fantastiskt vad det daltas med vänster-aktivister/extremister.
  Det borde finnas en lag för ”utrikes begånget brott”.
  Sverige blir ju utan tvekan lidande av att en massa extremister åker runt och medvetet begår brott utomlands.
  De borde i alla fall bötfällas så de får betala ambassad-personal, advokat och hemtransport.

 11. flyktingar skriver:

  bestofmankind

  Darfur, Alepo, Afganistan, Irak, gatubarn i Brasilien etc. Det finns mycket lidande i världen.

  Palestinaaraberna som bott i Gaza sedan 1948 är dock väl omhädertagna. Ett helt folk har förtidspensionerats av världssamfundet.

  Pengar och varor flödar in så länge som ”den palestinska saken” är högt på agendan.

  Det är därför det skjuts raketer över gränsen. Det är också därför svenska aktivister åker segelbåt i medelhavet – för att samla pengar för att hålla igång ”kampen” och därmed underhålla den kroniska sjuka, som lett till förtidspension av ett helt folk.

  Den humanitära katastrofen i Gaza är att så många saknar meningsfull sysselsättning – annat än ”kampen” förstås… Det är bidragsmyntets baksida. Hur kunde det bli så?

  För inte alltför länge sedan arbetade Gazas arbetsföra befolkning i Israel. Efter några år med självmordsbombningar på bussar i Israel, så har de ersatts av arbetare från andra sidan jordklotet. Gazas arbetsföra befolkning förtidspensionerades, något som nu hotar gå i arv till nästa generation.

  En förtvivlad situation har uppstått, som vi kan tacka ”världsförbättrarna” för. Jag överlåter till de fantasifulla ”aktivisterna” att klura ut hur detta dödläge ska brytas. Sannolikheten är dock oroväckande stor att svenska UD istället kokar ihop någon ny provokation tillsammans med sina kreativa kompisar på Estelle, något som ytterligare cementerar dödläget.

 12. gruelse skriver:

  @flyktingar
  Analysen i din kommentar 15:19 är klockren och därför ett nöje att läsa.

  Kan bara tillägga att palestinierna har under en lång följd av år fått mest bistånd per capita av alla biståndsmottagarländer. Vid t.ex. ”Paris Pledging Conference”, 2007-12-17 fick Palestina utfästelser på 7,7 miljarder $ i bistånd under perioden 2008-10. Se http://siteresources.worldbank.org/INTWESTBANKGAZA/Resources/WorldBankAHLCMay2,08.pdf

 13. un2here skriver:

  flyktingar,

  De flesta människor förstår skillnaden mellan ”förtidspension” och ”fängelse” – om inte förr så om jag skulle förslå att alla svenska judar som är berättigade till förtidspension istället förvisas till ett läger bakom taggtråd, som Gaza …

  Jasså, var det ingen rolig tanke? Tankeväckande likt – ehrm – vad det nu var de hette, de som ni inte gillar?

 14. bestofmankind skriver:

  flyktingar,

  Att kollektivt bestraffa de 1,6 miljonerna som bor i Gaza genom blockad är fel sätt – moraliskt, politiskt och diplomatiskt – för Israel att hantera konflikten.

  Det är Israel som gör att Palestinier blir offer och martyrer. Ingen är värdig av att vara inlåst i sitt ”land”. Det är ens rättighet att vara fri, hur fattig man är. Omvärlden kommer alltid att visa medlidande och sympatier till Palestinier så länge Israel håller dem inlåsta i det största utomhus fängelset på jorden.

  Israel har ett val, men väljer fel väg. Det är mycket tragiskt för en så stor och respektabel nation som Israel.

%d bloggare gillar detta: