Hemma efter bra dag

STOCKHOLM: Sent på kvällen har jag nu landat här hemma efter gårdagens middag och dagens möten nere i de stora nya EU-byggnaderna i Luxembourg.

Gårdagens middag med Rysslands utrikesminister blev en omfattande diskussion som spände sig över vida områden.

Vad gäller den direkta relationen mellan EU och Ryssland på det ekonomiska området bekräftades tyvärr bilden av att Ryssland är mindre ambitiöst än vad vi är, och det kan ju mycket väl komma att påverka möjligheterna att föra vårt s k nya avtal i hamn.

Det är beklagligt, men samtidigt en realitet.

EU svarar i dag för ca 50% av Rysslands utrikeshandel och ca 80% av utländska investeringar i landet kommer från EU. Det finns utrymme för en fördjupad relation, som dessutom skulle underlätta moderniseringar av Ryssland.

Vad gäller Syrien gick det väl knappast att se att våra positioner kom närmare varandra.

Viktigt var dock att vi alla talade om att försöka få till stånd en politisk process på basen av det i Geneve överenskomna dokumentet, och till just den saken återkom vi också i våra egna diskussioner i dag.

Då var det lättare vad gäller Iran.

Här betonade även Sergej Lavrov att det råder enighet mellan ledande underrättelsetjänsten om att det inte fattats något beslut i Teheran om att konkret skaffa kärnvapen, och han underströk betydelsen av att vi har kvar och förstärker IAEA:s inspektioner.

Till frågan om Iran återkom vi ju under dagen med den inriktning som jag skrev om här i mitt tidigare inlägg.

Skärpta sanktioner hade vi redan tidigare kommit överens om, och diskussionen i dag kom därmed snarare att handla om behovet av skärpta diplomatiska ansträngningar. Det rådde enighet om vikten av att gå vidare och ta nya steg också i detta avseende, och det var viktigt.

En liten fnurrade hade jag att hantera i och med att några företrädare för Israels utrikesdepartement ägnat sig åt att med anonyma uttalande i tidningen Haaretz smutskasta Sveriges politik i dessa frågor.

Och den huvudtes de drev mot oss var helt och hållet fel – jag sade till media att detta måste de ha hämtat ur någon egen sagofabrik.

Sverige och Israel kan förvisso ha olika meningar i olika frågor, men det är inte på detta sätt vi skall sköta vår dialog och våra förbindelser.

I samtal på UD i dag tog Israels ambassadör rejält avstånd, och därmed borde denna konstiga fnurra kunna läggas till handlingarna.

Dagens längsta diskussion var den vi ägnade åt olika aspekter på den allt mer tragiska och oacceptabla situationen i Syrien.

Tillsammans försökte vi finna vägar framåt i detta utomordentligt allvarliga läge.

Vi måste göra mer gör att ena och stärka oppositionen, och att förmå dess alla delar att inse att en politisk övergång enligt de riktlinjer som formulerades i Geneva är vad vi alla borde sträva efter.

Till dagens ämnen hörde också situationen i olika delar av det Östliga Partnerskapet.

Direkt efter mötet hade jag möjlighet att träffa Georgiens avgående utrikesminister Vashadze och gratulera honom till att ha genomfört ett fritt och rättvist val, och nu med ett regeringsskifte i författningens former visa Georgiens imponerande demokratiska framsteg.

När den nya regeringen tillträtt hoppas vi snabbt kunna fortsätta det goda samarbete med denna som vi haft med den regering som nu kommer att avgå.

Söndagen innebar ju viktigt val i Litauen och därtill i Montenegro, och därtill kom ju lokalvalet i Flandern i Belgien att tilldra sig en del uppmärksamhet.

I Litauen pekar det nu tydligt på att det efter parlamentsvalets andra omgång om två veckor blir ett regeringsskifte.

Den nuvarande regeringen under premiärminister Kubilius har utan tvekan gjort ett mycket gott arbete inte minst under de senaste ekonomiskt svåra åren.

Nu väntar för min del en arbetsdag här hemma i Stockholm.

På agendan står bl s att ta emot nya ambassadörer för Bosnien, Canada, Zambia och Chile.

Och därefter träffar jag Nato:s ÖB i Europa amiral Stavridis i samband med att han är hos oss för andra samtal.

9 Responses to Hemma efter bra dag

 1. Rulle skriver:

  Situationen i Syrien.
  ”Vi måste göra mer gör att ena och stärka oppositionen, och att förmå dess alla delar att inse att en politisk övergång enligt de riktlinjer som formulerades i Geneva är vad vi alla borde sträva efter”.

  Vad syftar EUs agerande i Syrien till förutom att underblåsa ett inbördeskrig? Om den nuvarande regeringen, som är den bästa Syrien haft på 100 år tvingas avgå, vad händer då? Har.man tänkt sig att shiiter och kristna skall slaktas. De utgör dock minst 1/4 av befolkningen på ~22 miljoner.
  Där måste finnas en väg att få den splittrade oppositionen att lugna ner sig (genom hot och/eller sanktioner) och låta president Bashar al-Assad att på ett hedersamt sätt dra sig tillbaks. Om han dödas så finns det nära 6 miljoner människor som vill hämnas.
  Tycker att EUs enögda hållning är oroväckande och bäddar för att konflikten fortsätter i minst tre generationer. Tänk NU på vad som händer efteråt!

 2. florimond77 skriver:

  Bra Bildt att du står på dig! Att Israel spelar med lögner och förtal är ingen nyhet. Speciellt mot de som kritiserar dess politik. De letar med ljus och lykta efter tillfällen att slå till. Inte sällan genomskådas de. Länge har de varit irriterad på Sverige. Men den här finten gick inte hem.
  För övrigt: Hela bojkotten mot Iran går mer ut på att förhindra Nethanjahus krigsambitioner än att hindra Iran att skaffa atomvapen. Det är ju väldigt luddigt huruvida de gör det eller ej. Hursomhelst skulle inte ett krig göra någon skillnad. Bara förvärra saken. Det vettigaste vore om man samtidigt krävde att Israel nedrustade sina vapen. Ska det var någon mening ska man kräva att hela världen avskaffade sådana vapen. Bort med skiten!

 3. Rulle skriver:

  florimond77, ditt hatiska och rasistiska uttalande hör inte hemma på en civiliserad blogg.

 4. florimond77 skriver:

  Rulle att det skulle vara hatiskt och rasistiskt att vilja nedrusta alla kärnvapen är det ingen som förstår. Vidare kan det inte vara hatiskt i en demokratisk värld att kritisera stater. Sätt på dig brillorna Rulle!

 5. claudius49 skriver:

  Det är idag tre veckor kvar till det amerikanska presidentvalet. Därefter torde risken öka efter hand för ett israeliskt tillslag mot Irans nukleära anläggningar, lite olika snabbt, om det nu blir Obama eller Romney för de kommande fyra åren, eller drar Svarte Petter — beroende på hur man ser det.

 6. Aslan Tokatoglu skriver:

  Carl Bildt,
  Vad har IRIB1 och Irinn TV kanaler med Irans kärnenergi program att göra? Vad är anledningen till att Jag och många fler civila människor utanför Iran inte längre kan njuta av de Iranska TV kanalerna? Tycker du inte det är lite patetiskt att EU går in och spärrar Media? Och tror du inte att detta blir ett slag mot demokratin och yttrandefriheten? Det är okej att göra kalkikatyrer och nidteckningar av muslimernas största ledare men det är inte okej att sända nyheter och andra program på Europiska TV aparater pga att en nation har ett kärnenergi progam?

  Snälla, kan du klargöra detta….

 7. Om det nu, möjligen, är så att Aslan och Spanaren, i kommentar till föregående bloggpost, har rätt – så är det ju ganska uppseendeväckande och väl värt en kommentar/förklaring/tillrättaläggande från Mr Bildt. För övrigt kan sägas att det lär inte stå på förrän vi har alltihopa i knät på oss själva här uppe med den utveckling som nu råder (blogga på Migrationsverket t ex)… utvecklingen går fort och hastigheten ökar bortom all kontroll…

 8. spanaren skriver:

  http://www.presstv.ir/detail/2012/10/15/266841/save-press-tv-in-europe/

  Ring och kontrollera hos ComHem huruvida deras iranska
  Hemspråkskanaler bla IRINN har släckts ner (0771-550000)

  Varför deltar det alliansfria Sverige i USA/NATOs telekrigföring
  mot Iran?
  Även syriska nyhetsbyrån SANAs nätsida är blockerad i Sverige.

  En förklaring från Carl Bildt om detta lär vi få vänta lika länge
  på som vad ryske ÖB sade till sin svenska kollega och besked
  om ”kartan”……

 9. spanaren skriver:

  tillägg till mitt 16 oktober 2012 kl. 19:02

  På Comhems kanal 202 som tidigare visat iranska IRINN
  finns nu ett meddelande om att IRINN och IRIB1 ”are off the air”

  Varför deltar det alliansfria Sverige i västmakternas telekrigföring
  mot Iran?

  Blev vi inte lovade inför folkomröstningen om inträdet i EU
  att svensk utrikespolitik inte skulle komma att beröras..?

  När tillfrågades svenska folket om den alltmer ökande svenska
  fraterniseringen med NATO och om vårt land skall ta emot
  samma antal ”illegala invandrare” som Tyskland från Levanten?

%d bloggare gillar detta: