Iran och säkerhetspolitik

STOCKHOLM: Torsdag med regeringssammanträde och möjlighet att stämma av olika frågor direkt med statsrådskollegorna. Nog så viktigt.

Om en vecka är det dags för EU-toppmöte igen, och mycket handlar självfallet om de frågor som kommer att komma upp där. De ligger dock mestadels mer på Fredrik Reinfeldt och Anders Borg än på mig.

Innan dess har vi utrikesministermöte i Luxembourg på måndag, och i den mån utrikespolitiska frågor skall upp på toppmötet kommer de först att komma förbi vårt möte.

Men under dagen har det varit fortsatta förhandlingar om en del av de frågor som kommer upp på måndag.

Vad gäller Iran har vi varit angelägna att sanktioner skall ge utrymme för humanitära leveranser – livsmedel och läkemedel finns det ingen anledning att lägga hårda begränsningar på – liksom att privata överföringar mellan familjer inte skall påverkas.

Och bakgrunden till det är ju inte minst den stora gruppen av personer med anknytning till Iran som vi har i Sverige. Det är inte dem eller deras familjer som vi vill komma åt med förstärkta sanktioner.

Dialogen under de senaste dagarna har lett till ökad förståelse för våra synpunkter, och jag är rätt övertygad om att vi kommer att ha ett enigt och starkt paket klart till på måndag.

Här handlar det ju om att ge stöd till de förhandlingar med Iran som förhoppningsvis kan gå in i ett intensivare skede om ett par månader, och där vi ju har all anledning att göra vad som göras kan för att underlätta en uppgörelse i linje med samtliga internationella skyldigheter och rättigheter på detta område.

I det sammanhanget är det ju värt att notera att Iran under året knappt har utökat sin anrikning av uran.

Och av speciell och uppenbar betydelse är att man högst påtagligt reducerat sitt innehav av uran med 20% anrikningsgrad – det är ju detta som varit föremål för speciell oro – genom att omvandla betydande delar av detta till bränsle-element till sin forskningsreaktor.

I de ibland braskande rubrikerna i frågan är detta tämligen så viktiga fakta som inte sällan kommit bort.

Under eftermiddagen hade jag också möjlighet att diskutera med våra s k säkerhetspolitiska rapportörer från våra viktigare ambassader runt om i världen.

Säkerhetspolitiken är ju ett fundament för mycket annat av det vi gör.

Att säkra nationens fred och säkerhet är en uppgift mer grundläggande än någon annan. Och här arbetar vi ju för att den europeiska säkerhetspolitiken – och integrationen i stort – skall ge ökade möjligheter för den nationella säkerhetspolitiken att undvika att ställas inför avgörande utmaningar.

Ett säkrare Europa ger ett säkrare Sverige.

I morgon fredag inleds min dag i riksdagen med möte med riksdagens EU-nämnd för att gå igenom och diskutera de olika frågorna inför mötet i Luxembourg.

Men sedan beger jag mig i riktning Turkiet för mer informella diskussioner där fram till söndagen och avfärden till Luxembourg.

6 Responses to Iran och säkerhetspolitik

 1. nolies skriver:

  ”I de ibland braskande rubrikerna i frågan” är mer ofta än ibland och påminner till stora delar om liknande typ av propaganda som föregick invasionen av Irak.

  En intressant film om liknelsen finns här::

 2. spanaren skriver:

  Sanning eller israelisk propaganda?

  Har utrikesministern något att säga om detta upptagen som
  han är i ett möte med Effendi Bagis Bej i västra Asien?

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/fearing-loss-of-lucrative-deal-sweden-opposes-new-iran-sanctions.premium-1.469789

 3. Nolies mycket bra video. Det viktigaste är att Sverige står fast vid sin punkt inga mer sanktioner mot Iran. EU:s utrikesministrar möts snart för att diskutera mer sanktioner mot Iran.

  Sveriges intressen hotas plus så straffar EU civila i Iran cancersjuka patienter får inte sina mediciner man gör ett helvete för människorna i Iran

  Om man verkligen tror på mänskliga rättigheter och människors lika värde så uppmanar jag Sverige och EU att ta bort dessa olagliga barbariska sanktionerna mot civil befolkningen.

  EU och Usa måste förstå att det finns mer fler människor på jorden än dem två.Man kan inte tvinga folk att göra saker, om dem inte lyder så straffar ni dem eller dödar dem genom starta krig detta är beteende är Oacceptabelt! EU borde lämna in sig till den internationella domstolen och erkänna sina brott

 4. tommar skriver:

  Under WW2 valde Sverige profit framför anständighet, när vi försåg Hitlers krigsapparat med stål. Nu gör vi det igen. Skäms Bildt, skäms.

 5. Siavash Amin skriver:

  Seriöst likställa det som skedde under WWII och den linje Carl Bildt för tyder på seriösa problem att se nyanser och försöka implicera att dagens regering flörtar med antisemitiska strömningar…

 6. tommar skriver:

  Att Bildt motarbetar sanktioner mot Iran, ett land som har Israels utplånande som uttalat mål och fortlöpande finansierar och bestyckar de flesta terrorattackerna mot Israel, är milt sagt att flirta med lika milt sagt antisemitiska strömningar. Även om jag ger honom ”the benefit of doubt” att det enbart handlar om ointresse till förmån för profit.
  Under WW2 befann sig Sverige visserligen under press och ett reelt hot. Vad har vi för ursäkt idag? Inte ett dugg. Desto större är skammen.

%d bloggare gillar detta: