Till stor del hemmma

STOCKHOLM: Söndag kväll efter en helg som inneburit i alla fall viss avkoppling från omedelbara arbetsuppgifter. Och det var faktiskt ett tag sedan jag hade möjlighet att vara hemma på det sättet.

Nu randas en ny vecka, och som det nu ser ut kommer den för min del till större delen att tillbringas i Stockholm, medan jag vet att såväl Gunilla Carlsson som Anders Borg ju vart det lider styr bort mot Världsbankens och IMF:s viktiga möten i Tokyo.

Till veckans besökare i Stockholm hör Mongoliets president Tsakhia Elbegdorj.

Besöksutbytet mellan våra bägge länder har knappast varit intensivt, men Mongoliet har utvecklats till en fungerande demokrati och en mycket expansiv ekonomi drivet av landets stora tillgångar inte minst på mineraler och den globala efterfrågan på denna.

Så det kommer att bli diskussioner såväl om mer politiska frågeställningar som om möjligheten att öka handelsutbytet mellan våra länder. Åtskilliga svenska företag har ju intensifierat sin verksamhet i landet, och det finns med all säkerhet mer som kan göras i det avseendet.

Men vi kommer också att ha viktigt besök av ett antal regeringsledamöter från Irak under veckan.

I morgon måndag kommer jag att leda ett nytt sammanträde med nationalkommittén för firandet av Raoul Wallenberg.

Det har blivit ett gensvar nationellt såväl som internationellt vida över vad vi hade förväntat oss när nationalkommittén inledde sitt arbete. Och det finns det all anledning att glädja sig åt.

Annars under veckan blir det säkert olika förberedelser också för EU:s utrikesministermöte i Luxembourg.

Det inleds ju redan på söndag kväll om en vecka med middag med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, och med nuvarande planering kommer jag att komma till den middagen direkt från diskussioner i Turkiet.

Syrien kommer självklart att tillhöra de dominerande ämnena såväl på den middagen som på mötet dagen efter.

Till ämnena där kommer också Iran att höra. Skärpta sanktioner står på dagordningen, och sådana kommer det att bli, men säkert kommer vi att kunna byta några ord i också om förhandlingsstrategin i stort.

På andra sidan Atlanten har valrörelsen inför presidentvalet nu gått in i en ny fas efter den första TV-duellen, och denna vecka är det de bägge vicepresidentskandidaternas tur att mötas inför kamerorna.

Först i den sista TV-duellen är det dock de internationella frågeställningarna som sätts i fokus.

Just nu handlar – valrörelser är sig lika! – det mesta om ekonomin.

Under veckan kommer det ju dessutom att finnas anledning att följa slutfasen i kampanjen inför parlamentsvalet i Litauen den kommande söndagen.

Val i våra nordisk-baltiska grannländer är självfallet alltid viktiga också för oss.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: