Lugn lördag

STOCKHOLM: Efter gårdagens samtal i Paris – med situationen i Syrien, utmaningarna i Sahel och utvecklingen av den europeiska säkerhetspolitiken i centrum – har det varit en påtagligt lugnare dag hemma i Stockholm i dag.

Och sådana finns det ju lite då och då också ett behov av.

Situationen vid gränsen mellan Syrien och Turkiet fortsätter också att oroa.

Det är självfallet alldeles oacceptabelt att syriska styrkor, och det alldeles oavsett om det är avsiktligt eller oavsiktligt, attackerar turkiskt territorium och dödar människor.

Den skarpa turkiska reaktionen är inte svår att förstå.

11 Responses to Lugn lördag

 1. The Golani Snowman skriver:

  Och där har kommit flera raketer från Hamas in i Israel i veckan, varför är det helt oväsentligt? Ban Ki-Moon har inget sagt, Säkerhetsrådet har inte något sagt. Varför inte? Normala människor kallar det antisemitism.

 2. Rulle skriver:

  Ett obemannat flygplan, en så kallad drönare, sköts på lördagseftermiddagen ned över Negevöknen i Israel av det israeliska flygvapnet. Drönaren hade då flugit över flera militära installationer.
  Det var vid 10-tiden på förmiddagen lokal tid som det förarlösa planet flög in över Israel strax söder om Hebron från Medelhavet och passerade över flera militärbaser och bosättningar innan det sköts ned av israeliska jaktplan.
  Flera delar av den nedskjutna drönaren har tagits om hand och ska nu analyseras för att se varifrån den har skickats ut.
  Israels försvarsminister Ehud Barak prisade i ett uttalande landets flygvapen för den snabba insatsen, skriver Jerusalem Post.

 3. Rulle skriver:

  ”Former Fatah security commander says his organization never acknowledged the Jewish State.
  Dahlan to Hamas: Never recognize Israel Photo: AP [file]
  Former Fatah security commander Muhammad Dahlan on Tuesday called on Hamas not to recognize Israel’s right to exist, pointing out that Fatah had never recognized it. This was the first time since the beginning of the peace process 15 years ago that a senior Fatah official has said that his faction does not recognize Israel’s right to exist. Dahlan’s remarks were made in an interview with the Palestinian Authority’s official Palestine TV station”. JP

 4. spanaren skriver:

  Det georgiska angreppet på SydOssetien föregicks av spaning
  med UAV av israeliskt fabrikat som bekämpades av ryskt flyg.

  Kanske Iran med allierade går till angrepp mot USA/Israel
  istället för att invänta det förväntade västangreppet som
  redan påbörjats i Syrien med stödet till upprorsmännen och
  införsel av legosoldater i form av jihadister från Libyen,
  Afghanistan mfl med USA allierade länder.

  Ett av de iranska huvudmålen torde vara kärnanläggningen i Dimona
  och de israeliska flygbaserna……..

  Hur försvarar sig Israel mot ett massivt missilangrepp både med
  lång räckvidd från Iran och medel/kortdistansrobotar från
  Libanon/Syrien/Gaza samtidigt som USA/NATObaserna i
  Persiska Viken/Turkiet bekämpas av Iran?

  Iransk propaganda påstår att Iran har förmåga att utradera
  Israel på 24 timmar……

  Hur ställer sig Ryssland/Kina då?

  Länkar till israeliska Debkafile som skriver en artikel i
  ämnet. Inte heller Debkafile utesluter ett iranskt angrepp….

  http://www.debka.com/article/22416/UAV-intrusion-Iranian-act-of-belligerence-against-US-and-Israeli-military-targets

 5. Rulle skriver:

  ”Estelle” har satt kurs mot Gaza.

  I går lördag strax efter kl. 17:00 kastade Ship to Gaza med namnet ”Estelle” loss från kajen i Neapel och styrde mot Gaza. Ett demonstrationståg som samlat några hundra deltagare drog tidigare under dagen genom de centrala delarna av staden och samlades på kajen, där besättningen på Estelle lastade de sista ”contrabanden” och gjorde klart det sista pappersarbetet.
  Trots israeliska påtryckningar för att hindra Estelle från att lämna hamn, tillät de napolitanska myndigheterna piratskeppet att avsegla. Under dygnen i Neapel har bevakningen varit skoningslös. Inga sabotörer har kunnat ta sig fram till segelskonaren.

 6. Rulle skriver:

  Turkiet avfyrade granateld mot Syrien för fjärde dagen i rad på lördagen. Attackerna är en hämnd för Syriska granater som skjutits in i Turkiet.

  Då kommenterar Carl Bildt, Sveriges utrikesminister, oroligheterna så här: ”Den skarpa turkiska reaktionen är inte svår att förstå”.
  Frågar är om han någonsin haft förståelse för att Israel tröttnat på, i jämförelse med Syriska blindskott, mångdubbla antalet raket-attacker från Hamas.

 7. florimond77 skriver:

  Det går inte att jämföra Gaza med Syrien Rulle. Gaza är ingen stat. Det är ett israeliskt fängelse.

 8. florimond77 skriver:

  Rulle har tydligen blivit nyhetsreporter . Vill bara tillägga att den mystiska drönaren som Israel redan anklagar Hezbolla och Iran att ligga bakom förmodligen är en egen uppskjutning liksom man säkerligen låg bakom skjutningen vid den egyptiska gränsen. Det är så herrarna Nethanjahy/Barak jobbar.

 9. kris08 skriver:

  Tröttnat på raketattacker? Tvärtom! Den israeliska krigsmaskinen tröttnade däremot på att sitta sysslolös och gjorde en flygräd in på palestinskt territorium som skadade 10 personer.
  Och vad hände då, tro? Jo, de fick sin efterlängtade ”attack” med hemgjorda fyrverkerier!

 10. Rulle skriver:

  kris08, Du måste ha fått en felaktig tidsuppfattning i dina fantasier. OM det hänt vad Du beskriver så skedde det i omvänd ordning. Försök att vara seriös och inte fabulera om så allvarliga intermezzon.

 11. kris08 skriver:

  Motiveringen för flygräden var att de påstod sig ha siktat en (1) palestinier misstänkt för terroristverksamhet.
  Hamas påstod å sin sida att deras ”attack” var i riktning mot militär misstänkt för terroristverksamhet…

%d bloggare gillar detta: