EU-perspektiv för Balkan

STOCKHOLM: Det var konstruktiva och bra överläggningar med delegationen från Kosovo under ledning av premiärminister Hashim Thaci i dag, och i morgon fortsätter de med samtal också med statsministern.

Vårt samtal dominerades av reform- och EU-processen i och för Kosovo, och dessa två hänger självfallet intimt samman. Vi kommer att fortsätta att stödja Kosovo i bägge dessa viktiga avseenden.

Men vi diskuterade också hur Kosovo måste vinna alla sina medborgares tilltro och lojalitet, och att detta bara kan göras av Kosovo självt.

Situationen i norra Kosovo är besvärlig, och det kommer att ta tid att övervinna misstro och farhågor, men det finns i grunden ingen annan väg än den som steg för steg har beträtts i en rad liknande situationer i andra europeiska länder.

Stabiliteten på Balkan kommer att säkras fullt ut den dag alla dess medborgare fullt ut accepterar de gränser och de stater som nu kommit att växa fram, etableras och internationellt erkännas.

Och varje stat har att dels tydligt erkänna och respektera de gränser som nu lagts fast, och dels vinna alla sina medborgares acceptans och lojalitet.

Det europeiska perspektivet för Balkan kom också att spela en betydande roll i mitt samtal senare under dagen med den brittiske Europa-minister David Lidington.

Men vi hade också anledning att byta en del ord om utvecklingen i såväl Vitryssland som Ukraina efter det ena och inför det andra valet.

Och vad gäller det då fortfarande pågående valet i Georgien var vi eniga om att avvakta den rapport som de europeiska valövervakarna kommer att komma med, och då understryka vikten av att alla fullt ut respekterar valresultatet i enlighet med landets konstitution.

I morgon blir det fortsättning på samtalen om Balkan när Makedoniens utrikesminister Poposki kommer hit.

Vi tillhör dem som tycker att vi borde kunna ta steget att nu öppna formella anslutningsförhandlingar mellan landet och EU, även om det självfallet också är viktigt att det nås en överenskommelse mellan Athen och Skopje i den kontroversiella frågan om landets namn.

Den internationella domstolens utslag i denna fråga från slutet av förra året är självfallet av stor betydelse i denna fråga.

19 Responses to EU-perspektiv för Balkan

 1. Kachina skriver:

  ”Stabiliteten på Balkan kommer att säkras fullt ut den dag alla dess medborgare fullt ut accepterar de gränser och de stater som nu kommit att växa fram, etableras och internationellt erkännas.”

  Den stabiliteten väntar vi fortfarande på i Mellanöstern efter att staterna bildats ”med en linjal på ett skrivbord i London”, utan hänsyn till de olika folkgrupperna.

  Att föra in de nordliga provinserna till Kosovo kan ses som ett beklagligt misstag, men måste nog ses som ett politiskt övergrepp utfört från Washington.

 2. spanaren skriver:

  Noterar åter att Carl Bildt intresserar sig för och blandar sig i
  allt annat än Sveriges utrikes/säkerhetspolitiska intressen
  – Östersjöområdet/Arktis….

  Vad gäller Kosovo så gäller fortfarande -oavsett vad USA
  med allierade (lyd)länder tycker och tänker UNSC 1244
  även om USA med politiska påtryckningar (Sverige?) och
  andra måhända ekonomiska medel försöker få en majoritet
  av världens länder att erkänna Kosovo.
  Pax Americana blev aldrig verklighet……

  Av de 27 EU-länderna har 22 länder däribland av någon
  anledning Sverige erkänt Kosovo. Spanien tillhör de som vägrar.

  Stormakterna Kina/Indien och Ryssland vägrar absolut att
  erkänna den serbiska utbrytarprovinsen som suverän stat
  vilket även gäller en större stat som Indonesien.
  Serbien kan vid konflikt påräkna stöd från Ryssland
  – imorgon liksom fordomdags.

  http://en.wikipedia.org/wiki/International_recognition_of_Kosovo

  Varför fortsätter vår utrikesminister sina fåfänga strävanden
  att bilda ett stor-EU från Irland till Kaukasus eller ännu längre
  österut när det nuvarande försöket är på väg att bryta sönder?

  I Ukraina har USA/EU;s intressen drivits tillbaka av Ryssland och samma sak ser nu ut att ske i Georgien efter gårdagens val.
  Vad händer då med det ”Östliga partnerskapets” drömmar och
  illusioner?

  Kanske utrikesministern istället borde se till att Gotland
  förblir svenskt…..

  Noterade att censuren är på hugget idag…….

 3. mrmhalland01 skriver:

  Jag har också noterat att censuren är effektiv.
  Tror det är första gången jag har fått en kommentar borttagen.
  Det är visst inte populärt att ifrågasätta Sveriges plötsliga intresse av Kosovo efter att först ha hånat deras beslut att självständig-förklara sig.

  Eller var det för att jag ifrågasatte att en provins (ej godkänt land) förhandlar om EU-medlemskap ?

  Kanske var det för att jag poängterade att detta är en provins där korruptionen är fruktansvärt utbredd och en naturlig del av vardagen och att provinsen har väldiga problem med även annan kriminalitet.

  Kan någon förklara för mig hur denna provins ska bidra till stabilitet i EU ?

 4. Gent Morina skriver:

  @mrmhalland01

  – Censuren kommer alltid vara effektiv när hobbytyckare förväxlar ren fakta med personliga åsikter.

  Vad vet du om kriminaliteten i Kosovo? Besökt landet personligen? Jag har jobbat där nere. Korruptionen ligger på samma nivå som i övriga Europa. Enda skillnaden är väl att festnotan knappast når upp till summan ”miljoner”. Samt att en justitieminister knappast tar sig rätten att vid nästa stund göra det transparenta icke -transparent.

 5. carlbildt skriver:

  Dessvärre kommer jag med stor sannolikhet att tvingas att stänga denna möjlighet till kommenterar, eftersom den kontinuerligt missbrukas av en person som försöker att lägga upp kommenterar och länkar av en art som mycket väl skulle kunna föranleda lagliga åtgärder mot mig som juridiskt ansvarig.

  För att denna funktion skall kunna finnas kvar förutsätts att den används just till kommentarer, att dessa kännetecknas av saklighet och respekt och att utfall mot folkgrupper eller individer icke förekommer.

  Under den senaste tiden har vi kontinuerligt tvingats att redigera bort kommentarer som inte varit i närheten av att uppfylla dessa krav.

 6. Ivan Mladenovic skriver:

  @Gent Morina

  Fråga Inga-Britt Ahlenius, fd chef för Kosovos riksrevision, om Kosovos korruption och kriminalitet. Hon lär ju veta om någon. Och det hon rapporterat är omfattande korruption och kriminalitet som inte skådats i Europa.

  Och vad spelar det för roll om personen inte varit i Kosovo personligen. Ser du personligen korruptionen i Sverige eller får du information från nyheter, rapporter mm?

  Finns en intressant rapport som tyska säkerhetspolisen BND gjorde för ett antal år sedan som dem ”råkade” läcka om kriminaliteten i Kosovo.

  Men när man fortfarande följer devisen ”min fiendes fiende är min vän” så accepteras både organstölder, trafficking, narkotika och annan kriminalitet. Korruption är en barnlek i sammanhanget så man blundar och låter det fortgå.

  Som man bäddar får man ligga.

 7. stig2entreprenoren skriver:

  Skopje och Pristina är väl två bra och etablerade namn på dessa små länder? FYROM är ju inte direkt framtidsinriktat.
  Kan man inte ta Tirana i samma sväng?
  Det blir en tuff uppgift att industrialisera och lyfta dessa tre länder till ”EU-standard”.
  Därför kunde det vara en idé att med ett proffessionellt Balkan projektteam, alla moderna metoder, utvinna alla möjliga synergier och sätta ihop 3 kraftfulla moderna nationella ”affärsplaner” iscensätta för ett verkligt lyft till ett inträde i EU. Att sen låta folket i regionen rösta igenom ett sådant förslag skulle även bli ett politiskt lyft av historisk klass.

 8. Flamur Begu skriver:

  @Ivan Vladenovic

  Du kunde ha skrivit värre saker men då hade folk helt plötsligt börjat tro att du skriver om Serbien – ett land som helt enkelt är lika med Cancer och Folkmord. Men ändå väljer världen och Carl Bildt själv, blunda för all ont som Serbien har orsakt i Balkan. Ni är fan i mig mördare hela jävla högen.

 9. @carlbildt, det är väl bättre att blockera användaren än att helt stänga av kommentarsfunktionen.

  Balkan är komplicerat. Men Kosovo är ovanligt komplicerat och tyvärr har västländerna ställt till det, bl.a. genom att låta en ovanligt korrupt person bli premiärminister i Pristina. Kan det verkligen vara så att man medvetet låtit en korrupt person bli premiärminister eftersom man vill ha en hållhake på honom? Det aggressiva bemötandet av serberna i norr lär inte heller hjälpa till att skapa förtroende mellan folkgrupperna. Även Bosnien är komplicerat och situationen där ser inte heller ut att gå åt rätt håll. Motsättningarna mellan folkgrupperna verkar snarare öka med tiden istället för att minska. Makedonien har också sett ökande motsättningar mellan folkgrupper senaste året. Dessutom ordkrig med sina grannar Grekland och Bulgarien (som båda för övrigt är EU-medlemmar) om namnet Makedonien och om gränsdragningen mot Bulgarien. Motsättningen mellan albaner och slaviska makedoner grundar sig i gränsdragningen mellan Makedonien och Kosovo. Även Montenegro och Grekland har varit inblandade i ordkrig om gränsdragning. I Serbien finns också ordkrig med regioner som vill bryta sig loss. Det handlar bland annat om Vojvodina och Ungern, vilket riskerar att lösa upp Trianon-fördraget (som avslutade första världskriget). Det slutar inte där. Men jag tänker sluta där, för jag orkar inte hålla på hela dagen med att räkna upp konflikter, även om det vore fullt möjligt att göra så.

 10. Ur folkets enkla djup

  @spanaren
  Må du icke förtröttas i dina synpunkter och må du aldrig, en gång i framtiden, behöva säga ”vad var det jag sade” – för det är det som svider mest. Starka sympatier.

  @carlbildt
  Jo, det finns gränser. Hoppas att kommentarerna kan få leva vidare på något sätt. Respekt, men inte alltid medhåll.

 11. Gent Morina skriver:

  Det går nästan att se ett samband här. Att inte kunna se någon skillnad på fakta och förtal är tydligen att ha ”serbiskt påbrå”.

  Nåväl, Ivan. Allt som sägs i diverse nättidningar är sant. Påven är Darth Vader’s bastard unge. Och Barack Obamas mamma är egentligen din egen biologiska pappa.

  Här kommer en introduktionskurs i vad gäller ”fakta vs skvaller” till din service…

  Fakta:

  * Mijailo Mijailovic – Anna Linds mördare – ville ge upp sitt svenska medborgarskap och kvarbehålla endast sitt serbiska.

  Skvaller:

  * Carl Bildt har klubbat ner nyfödda bebisar i södra Sudan. Orsak? Lundin Oil AB behövde lite mer utrymme borra olja på.

 12. vanjavanjavanja skriver:

  @Flamu
  Det finns säkert massa dåligt att säga om Serbien men jag har för mig att ämnet gäller provinsen Kosovo? För övrigt är jag mäkta förvånad att din kommentar passerat cencurens nålsöga då dina ord direkt hetsar mot folkgrupp. Speciellt då olämpliga kommentarer diskuterats i tråden. Och din kommentar motbevisar inget av det jag skrivit. Jag hoppas inte din argumentationsteknik och människosyn får andra läsare att sätta synonymt med hur albaner är. Det vore väl för tragiskt.

 13. sydsvenskeurope skriver:

  Det är i svensk media ytterst ovanligt med några ”positiva” reportage från Serbien och om serber. Det är tydligen helt ok att demonisera ett helt land och dess befolkning. Att tvinga Serbien att välja mellan EU och Kosovo kan ju knappast bidra till försoning och acceptans i regionen. Det faktum att fem EU-länder (dock inte Sverige) ej har godkänt den egenhändigt utropade kosovoalbanska självständigheten gör ju inte saken mindre komplicerad. Serbien kanske vänder sig mot sin historiska partner Ryssland och helt plötsligt är kanske inte EU det som står högst upp på agendan i Belgrad längre. Man kan ju inte blunda helt för de hundratusentals serber som har sina hem i ”sitt” Kosovo, alla serbiska kyrkor och kloster m m.
  Ingen nation hade gått med på såna krav utan trovärdiga garantier för den kvarvarande egna befolkningen.

 14. Altin Avdijaj skriver:

  @sydsvenskeurope

  20 000 Människor dog i Kosova bara mellan 1998-1999. 1 000 000 fick lämna sina hem ETNISK RENSNING PÅGICK I KOSOVA.

  20 000 Människor är inte bara en siffa det är liv det handlar om.

  Hundratusentals serber hur kan du ljuga utan att kämmas vart får du den informationen att det är så många (Serbiens extramister) när det inte äns rör sig om 30 000 som inte har återvänd.

  Serbien kommer att vara med i EU när Serbiens president erkänner massmord och ber om förlåtelse till samtliga länder och erkänna staten KOSOVA.

  Serbien har orsakat mycket sorg bland Bosnier,Kroater.Kosovarer.

 15. spanaren skriver:

  Serbien har fler vänner än EU om nu ”arvfienden*” blivit vän…

  Serbien kan bli ett ryskt brohuvud på Balkan om landet
  etablerar ett ekonomisk/militärt samarbete med Ryssland
  och i gengäld får stöd i fråga om Kosovo och eventuellt
  en framtida anslutning till Serbien av Republika Serbska.
  RS frågan skrivs det nu om på den serbiska nätsidan B:92.

  Länkar till den amerikanska säkerhetspolitiska nätsidan
  ”Jamestown” som analyserar detta ur USAs synvinkel.

  Ukraina närmar sig alltmer Ryssland, Vitryssland är militärt
  integrerat med Ryssland, Georgien kanske går samma väg
  Ukraina och i Serbien tar Ryssland de första spadtagen på
  vallgraven runt ”Det ryska huset = fd Sovjets europeiska områden”.
  Var skall ”vallgraven” grävas i nordväst?

  Alltmedan Putins Ryssland militär/ekonomiskt bygger vidare
  på Ryska Imperiet 2.o så lever våra politiker kvar i Fukuyamas
  drömvärld där historien tagit slut och världen lever i Pax Americana.
  Det sovande ovetande folkets stora intresse är ”Bonde söker fru”

  Uppvaknandet kan bli hårdhänt…….

  http://www.jamestown.org/programs/edm/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=39920&tx_ttnews%5BbackPid%5D=27&cHash=4554f84ef71e3cc020da4247b05da1b7

  *Tyskland, Österrike/Ungern.

 16. Spanaren, det handlar också om vad som blev kvar på Balkan när Osmanska riket kollapsade. Lite historia om Osmanska riket, Europa, Balkan och the Great Game: http://original.antiwar.com/malic/2012/09/28/the-enduring-schism/

 17. gruelse skriver:

  Carl Bildt, jag måste medge att du ska ha en eloge för att kommentarsfältet är tillstädes. Det ger en mer nyanserad bild av verkligheten i vår omvärld.

  Om det är någon person som beter sig rättsvidrigt vad kommenterandet anbelanger, borde det finnas någon datakunnnig i den mångtusenhövdade skaran på Regeringskansliet som kan blockera denna person, och låta ”friheten på nätet” fortgå.

  För övrigt anser jag att Sveriges erkännande av Kosovos självständighet inte är ett av de mest framgångsrika kapitlen i svensk utrikespolitik.

 18. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt,

  Det är ett normalt förfarande att du som utrikesminister bör ha en assistent för att moderera din blogg.

  Det är inte en fråga om extra kostnader för UD det är en fråga om landets public service till allmänheten.

  Alltså en prioritering. Kunde ni trolla fram posten propaganda minister för Schlingmann borde ni också kunna undvara några kronor – kanske sänka Schlingmanns lön – till en mindre tjänst för modererings ändamål.

  Går inte Schlingmann på det kan du alltid hota med att stänga en svensk ambassad, för oppositionen att gå med på mer anslag till UD. Vilken ambassad stod på tur? den i Vietnam, Angola, Argentina eller Malaysia?

%d bloggare gillar detta: