The connected nations

NEW YORK: Efter Korea och Saudiarabien, och före Förenade Arabemiraten, kunde jag så hålla mitt anförande i generalförsamlingens allmänna debatt i kväll.

Texten finns tillgänglig genom länkar på Twitter här till höger för de som är intresserade.

Jag talade om vår allt mer sammanflätade värld – hur vi nu är en värld av ”the connected nations”.

Och det gav mig anledning att tala om såväl Syrien som nätfriheten och de klimatutmaningar vi just nu ser i Arktis.

Men självfallet fanns år betoning av mänskliga rättigheter prominent med.

Ett anförande som detta kan inte innehålla allt. Här fanns t ex ingenting om vår syn på den palestinska frågan.

Men eftersom den i allt väsentligt är känd valde jag att koncentrera mig på andra frågor där det kunde finnas anledning att föra politik i FN:s medlemsstater framåt.

Och det tror jag var uppskattat – liksom att jag i motsats till åtskilliga andra höll mig inom de tidsbegränsningar som gäller för dessa anföranden.

Därmed avslutades denna vecka i New York och med FN.

När jag skriver detta sitter jag på flygplatsen i Newark och väntar på att planet skall gå.

Någon gång i morgon eftermiddag borde jag vara tillbaka i fäderneslandet och dess huvudstad.

Det var ett tag sedan sist.

32 Responses to The connected nations

 1. Det verkar som att NATO kapade ”hi-jack” den arabiska våren för sin egen agenda. Det är NATO-lojala personer personer på regeringsnivå i Tunisien, vidare har Khadaffi demoniserats i media. Libyens folk hade en relativt hög levnadsstandard
  enligt.
  http://www.globalresearch.ca/libyas-green-resistance-did-it-and-nato-powers-are-covering-up/

 2. flyktingar skriver:

  Den judiska traditionen är i allt väsentligt präglad av dygnsrytmen och årstidernas växlingar i Levanten.

  I dagarna firas exempelvis det traditionella judiska nyåret. Varför just nu? Lika obegripligt som det är att fira nyår i september-oktober i Europa, lika självklart blir det i Israel. Den som känner sommaren i Israel förstår det. När dagarna blir kortare och soltimmarna färre trubbas hettan successivt av och en mildare årstid med löfte om regn inträder.

  Under de senaste 150 åren har de judiska rötterna successivt återbördats till sin ursprungliga jord. 2000 år i kruka är till ända. Det har ej skett i ett vakuum och kommer heller så inte göra framledes. Landet är under långa perioder satt under högt militärt och politiskt tryck med korta perioder av våldsamma tryckutjämningar. För israelerna är detta tillstånd normalt och utgör ett bevis på att man är synlig – att man tagit sin plats i den dragkamp som avgör folkets och regionens framtid.

  Att Carl Bildt med rådgivare inte förstår någonting är föga förvånande. Dock, den viktigaste symbolen för Israels judar – många med månghundraåriga släktträd i Europa nedhuggna och uppbrända med grenar och löv och allt – är att Sverige sedan länge inte behöver stämpla J i våra resedokumment. Det står ISRAEL tydligt och klart på våra pass för den som undrar.

  Med dessa ord doppa jag en syrlig äppelklyfta i rinnande honung.medan jag önskar de som bryr sig ett Sött och Gott Nytt År 5773.

  Övriga, ingen nämnd och ingen glömd, kan väl puttra på som vanligt.

 3. mrmhalland01 skriver:

  Jag tror att det mesta av terrorism och annat bråk beror på bristande bildning. Det är inte omedelbar demokrati vi ska predika i arabvärlden, utan vikten av bildning/utbildning, sedan kommer resten automatiskt.
  Det tar säkert ett par generationer, men, när folket väl är bildat kommer det att skapas en demokrati som står på stabil grund.
  Detta är omöjligt att införa i dagens obildade samhällen där folk faktiskt på fullt allvar anser att en bild på en religiös gestalt är värt att mörda människor för.

  Nedanstående länk visar tydligt vad bildning gör för skillnad.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar-muhammed-heligare-an-jesus_7537430.svd?

 4. foxbill skriver:

  Bra länk mrmhalland.

  Jag tror dock inte att enbart utbildning leder till fritänkande människor som den här killen.
  Något av de som styr människan förbi logiken och tänkandets granskning är den kultur som man uppfostrats i. Titta på bara på svenskars stereotypiska beteende vid midspommar, påsk och jul!
  Utan att tänka handlar man på ett förutbestämt sätt. Ingen tankeverksamhet i världen ruckar på dessa ting.

  Men det finns något i den västerländska kulturen som är värdefullt. Respekt för andra människors rätt att tänka annorlunda. Respekt för liv. I USA har man blandat in Gud i det hela men oftast skadar det inte målet. Förr eller senare kommer även de på att Gud inte finns. Inte ens i Kachina’s tappning.

  Jag känner inte till alla kulturella företeelser, så det finns säkert liknande och bättre kulturer utanför västvärlden, men demokrati i kombination med mänskliga rättigheter och en förlåtande och respektfull kultur verkar vara en bra kombination.

 5. foxbill skriver:

  Gott nytt år flyktingar!
  גליקלעכן נייעם יאָר

 6. Kachina skriver:

  Det strålväsen jag mötte är inte Gud utan Fadern, som Jesus uttrycker det.

  ”Gud” är någonting som kommer ur ingenting. (Demokritos) ”Gud” är Ande och därmed icke fysisk. Det enda som kan komma ur ingenting, är tanken, medvetandet, strålningen som gör den mörka materian synlig.

  ”Guds” Vilja till Kärlek och Intelligens implementeras i Universum genom den som är tre i en och odelbar, Fadern.

  Gott Nytt År

 7. flyktingar skriver:

  Kul med jiddish, foxbill

  Visst är det positivt att starta hösten på det här sättet.

  Nu kommer lite jobb men sen ”i höst då skörden är inkörd på logen, då vi önska åter: Ack vore det jul!”.

  Trevligt med lite kontrollstationer på årets hjul eller hur!?

  Gott nytt år till dig och de dina.

 8. flyktingar skriver:

  Shana Tova

  Gott nytt år, Kachina

 9. Förmodligen dröjer det inte länge förrän Carl tar ner min kommentar ovan.
  För andra gången.

  I Tyskland och Frankrike sätts forskare i fängelse som ifrågasätter förintelsen, men det är rätt åt dem va’?

  -Jamen det finns ju bevis…
  Nej! Det finns inga bevis!
  -Jamen vi har ju sett bilder på utmärglade stackare!
  Det finns naturliga förklaringar!!!
  Segraren skriver historien!

  Skammen tillfaller er medkommenterare på denna blogg som inte står upp för den enskildes rätt att kritiskt granska historien!!

  Skäms ni inte, ni kommenterare som inte invänder emot Carls censur!

  En sak är att vara offer för propaganda, ni alltså.

  En annan sak är att inte stå upp för rätten att granska och ifrågasätta, utan att demoniseras.

  Fy fan, vilket tyranni.

  Skäms!! Andefattiga, fega stackare! Skäms!

 10. Kachina skriver:

  Lasse.

  Nazisterna har själva förevigat sin smarta idé att lägga liken på slipers och rärnvägsräls. De, liken alltså, brann liksom bättre då.

  Jag måste verkligen ifrågasätta antalet synapser som är kopplade hos dig, när du förnekar förintelsen. Hur gammal är du?

 11. Vad spelar det för roll hur gammal jag är, och om jag
  har tillräckligt många synapser, Kachina?

  Är du elitist/fascist?
  Det tror jag inte om dig, så var snäll och titta på en av filmerna t.ex. den om Buchenwald.
  Yttra dig sedan…

 12. metusalem skriver:

  Lasse K. Jag har läst ditt inlägg 18:34. Två gånger, jag fattar fortfarande inte vad du vill säja. Förnekar du Förintelsen….eller?

 13. florimond77 skriver:

  Ni hörde väl vad Obama sade. ” Det är ett lika stort brott att förneka förintelsen som att skända Muhamed”
  Det finns ingen som förnekar förintelsen. Utom kanske någon enstaka galning. Den är så väl dokumenterad att det går inte. Ahmedinejahd tex har aldrig gjort det, men man vill gärna i vissa kretsar att han gör det, så man får nåt smaskigt att slå med. Hans uttalande är felöversatta och det har gång på gång bevisats.
  Förintelsen är tyvärr bara en av många jävulsting på mänsklighetens skräphög. Vad som skiljer den här är mängden av offer och hur det gick till. Den exakta siffran kan ifrågasättas men det har ingen betydelse.

 14. mrmhalland01 skriver:

  Att kritiskt granska historien innebär att man tar del av alla typer av tillgängligt material, såsom bilder, dokument, personliga vittnesmål, filmer och naturligtvis nu mera officiella underrättelse-dokument.
  Dessutom bör man självfallet besöka några av de kända koncentrationslägren.

  Har man gjort detta och fortfarande påstår att förintelsen aldrig ägde rum, är man antingen en person som anser att vissa folkgrupper är mindre värda och bör utplånas, eller bara i avsaknad av möjlighet att ta till sig fakta.

  Jag hoppas på det sistnämnda.
  Det är mänskligt att vägra att inse att människor kan utföra så fruktansvärda handlingar som förintelsen innebar.

 15. lion0808 skriver:

  Jag kan snabbt konstatera att Israels starkaste allierade fortfarande är fortfarande, men det kan inte vara den nuvarande amerikanska administrationen. Att döma av de senaste uttalandena från premiärminister Stephen Harper, kan hedern likaväl gå till den kanadensiska regeringen.

  I ett tal i fredags till ”the Appeal of Conscience Foundation” ett interreligiöst partnerskap med företags- och andliga ledare från alla religioner”, så uttryckte Harper entydigt stöd till Israel mot Iran, och gjorde en direkt koppling mellan anti-israeliska känslor och antisemitism.

  ”Varken [Israels] existens,” sade Harper: ”eller dess politik är ansvarigt för de ‘sjukdomar’ som manifesteras” i Mellanöstern – ett uttryckligt förkastande av de täta anklagelserna att Israel är ansvarigt för Mellanösterns extremism och terrorism.

  När det gäller Iran, var Harper lika tydlig: ”the Appeal of Conscience Foundation kräver att vi talar ut mot vad den iranska regimen står för,” hävdade han. ”På samma sätt krävs det av oss att tala till stöd för landet, som Iran genom sitt hat mest omedelbart hotar, staten Israel.”

  Genom att visa på en tydlig koppling mellan den nya Antisemitism och den gamla, sade Harper, så är det något som det internationella samfundet måste vara medvetet om. Hisorien lär att de som väljer ut det judiska folket som ett mål för rasistiskt och religiöst bigotteri, oundvikligen kommer att bli ett hot mot oss alla. Förvisso, de som så väljer ut Israel som måltavla idag är genom sina egna ord och handlingar, också ett hot mot alla fria och demokratiska samhällen.
  _____________

  Jag önskar att andra världsledare vågade vara så ärlig som Harper, och så modig [min anm.].

  flyktingar – Shana tova!

 16. un2here skriver:

  lion0808,

  Synd att ni inte etablerade eran stat i Kanada.

 17. metusalem skriver:

  mrmhalland01 har här väl sammanfattat en rimlig sanningsprövning till Förintelsen. Lasse K… har 18:34 uttryckt sig på ett sätt så man måste misstänka att han är tveksam till att Förintelsen ägt rum. Om detta är en missuppfattning från min sida ber jag honom om ett förtydligande.

  Om man klickar fram Lasse K… facebookkonto kan man se att han i stället för eget foto valt den vackra och geniala formel som en av många intelligenta judar begåvat världen med. Bilden kan i detta fall vara utslag av hybris eller okunskap, jag vet inte.

 18. florimond77 skriver:

  Har Israel en större lobby i Kanada? Hennes reflektioner är ju starkt islamafobiska.

 19. kris08 skriver:

  Harper tycks visa samma (brist på) omdöme och respekt för oliktänkande på hemmaplan:

  http://www.thestar.com/opinion/editorialopinion/article/1255830–stephen-harper-s-democracy-award-a-sad-joke-on-canadians

 20. metusalem skriver:

  Lasse K… borde bli politiker av det slag som undviker en fråga genom att svara på något annat. Två gånger har jag frågat om han tror att Förintelsen har ägt rum. Borde vara enkelt att svara ja eller nej. Jag väntar!

 21. mrmhalland01 skriver:

  Jag har lagt märke till att det i de flesta fall är samma personer som förnekar förintelsen, som också är säkra på att människa aldrig varit på månen, att Palme blev mördad av poliser med order från högre ort i Sverige, att FBI låg bakom 11/9-attackerna (om de alls har ägt rum) och andra högst roande teorier.

 22. florimond77 skriver:

  Lasse
  Jag tycker du på det stora hela har en rå och ohyfsad ton. Dessutom breder du ut dig på den här sidan ganska oartukulerat och slarvigt. Det sätt du framför din behjärtansvärda sak förstör tyvärr budskapet. Det är inte konstigt att folk här undrar hur gammal du är. Nej uppför dig som folk. Om du tror dig själv vad beträffande förintelsen så ge då ut en bok om det istället för att skrika om det. Jag tycker du skall sparkas ut från den här sidan tills du lär dig att inte svära och gorma.

 23. lion0808 skriver:

  un2here , florimond77 och kris08: vad jag vet så tillhör inte ni några världsledare. Däremot tycks ni som tidigare vara fast i den stereotypa uppfattningen att det är ”lobbyn”, som avgör vem som är Israels sanna vänner. Att vara vänner kan väl inte vara så dumt, om vi önskar slut på konflikter och fred på jorden!? Storbrittanniens passivitet, när Hitler anträdde scenen, ledde tyvärr till 2:a världskriget. Ska nu Obamas passivitet visavi Iran också leda till 3:e världskriget? Den som lever får se.

 24. Blockerad prövar att kommentera via mobilen.
  Förlåt florimond77. Jag är så desperat….

 25. lion0808 skriver:

  Jag skulle vilja lägga till att minst 70% av befolkningen i USA står upp för Israel, vilket Obama tycks strunta i. Befolkningen är väl inte styrda av ”lobbyn”, som så hurtigt anförs här av un2here, florimond77 och kris08?

 26. MrHallan01
  Du nämner några terrorhändelser som forskare kallar
  ”deep events”.
  Läs professor Peter Dale Scotts artikel
  ”Systemic destabilization….” på http://www.globalresearch.ca

  Får se om ”de” lyckas blockera min mobil också.

 27. kris08 skriver:

  lion0808

  Om alla världsledare förtjänade hyllningarna skulle världen definitivt inte se ut som den gör!
  Verkliga vänner blundar inte för Israels övergrepp, brott och förtryck utan inser att det underminerar såväl freden som demokratin.
  ”Befolkningen är väl inte styrda av “lobbyn””?
  Nej absolut, de får säkert en väldigt objektiv och balanserad bild av Israel och arabländerna från kyrkan, Fox News, Hollywoodfilmer, etc.etc.

 28. lion0808 skriver:

  kris08: Verkliga vänner blunder inte för världssamfundets, styrt av en majoritet av muslimska nationer i Generalförsamlingen, övergrepp mot den lilla demokratiska staten Israel! Nej absolut, du har valt fel sida!

 29. un2here skriver:

  Som sagt, synd att ni inte valde Kanada :-/

 30. metusalem skriver:

  Så klämde då Lasse K… sent omsider fram sin otäcka sanning. Han tror inte på Förintelsen! Vi som tagit till oss vad man upptäckte i mitten på 1940-talet har svårt att fatta hur man kan exkludera upptäckter och vittnesbörd om att den förfärliga Förintelsen är en helt barbarisk sanning.

  Sedan du vidgått din perverterade historiesyn finns inget mera att tillägga. Att du valt Einsteins vackra och genialiska formel, som illustration på din FB-sida är nog följdriktigt. Stöld av judiska föremål, konst och andra värdeföremål var en påtaglig del av Förintelsen.

 31. flyktingar skriver:

  kris08:
  Du är ingen verklig vän av Israel. Du är ett redskap i händerna på landets fiender. lion0808 har rätt och du har fel.

  Lasse Karagiannis
  Mitt tusenåriga europeisk-judiska släktträd höggs ner och brändes upp inom loppet av ett fåtal år på 1940-talet av nitälskande tyskar med benäget bistånd från ukrainska, baltiska och polska medlöpare. Har Carl Bildt fått dig för sina synders skull?

  un2here:
  Davids stad ligger där den ligger. Bara att gilla läget :-/

 32. Kachina skriver:

  lassekaragiannis1.wordpress.com/ skapar nya islamofober för varje inlägg. Jag är kritisk till hur staten Israel agerar i Palestina, men detta gör inte att jag förnekar Förintelsen.

  Tyskar älskar att föra statistik och dokumentera. Så gjorde de även under VK2. Det finns överflöd av dokumentation, helt överväldigande mot ditt försök till psyop.

%d bloggare gillar detta: