Hektisk början

NEW YORK: Det blev en milt sagt hektisk dag här i dag, men också med värdefulla möten och samtal.

Lunchen med mina kollegor från Brasilien och Turkiet resulterade i att vi beslöt oss för att fördjupa vårt samarbete ytterligare, och vi kommer att mötas tillsammans redan i början av nästa år.

President Obama anlände lagom till sin stora mottagning på Waldorf Astoria, och vi talade om den trevliga stund vi hade tillsammans på Nato-toppmötet i Chicago och som ju någon fotograf då lyckades att föreviga.

Jag skulle tro att fotot från i kväll blir lite mera som foton från tillfällen som denna brukar vara.

I morgon börjar så generalförsamlingens allmänna debatt.

Den inleds alltid av Brasiliens president, men därefter kommer alltid USA:s, och som vanligt knyts ett betydande intresse till vad han kommer att säga.

Själv förväntar jag mig kanske inte så mycket just nu. Valrörelsen dominerar.

Men världen kan inte vänta alltför länge. Efter det amerikanska valet kommer vi att behöva en tydlig amerikansk politik inte minst vad gäller en fredsprocess mellan Israel och palestinierna.

Jag kommer självfallet att lyssna på anförandena i morgon, men det blir också viktiga bilaterala möten. Irans utrikesminister Salehi står på min lista i det avseenden.

Efter nytt möte med Henry Kissinger på eftermiddagen – jag misstänker att han inte minst kommer att försöka att intervjua mig om utvecklingen inom EU – har vi så möten med EU:s utrikesministrar för avstämning i olika frågor.

Sedan blir det återinvigning efter restaurering av vår fina byggnad på Park Avenue som nu är residens för vår FN-ambassadör men som också kommer att användas av vår konsul här i New York och av ambassaden i Washington i olika sammanhang.

Och kvällen avslutas så med middag med USA:s utrikesminister Hillary Clinton tillsammans med EU- och Nato-kollegor.

11 Responses to Hektisk början

 1. falkteg skriver:

  Måste bara fråga även om det är ett annat ämne: Har du verkligen haft kontakter med den där Micheil Saakasjvili? Han är ju en total galning. Hur kan du? Killen är ju knäpp, har du inte sett honom på TV? Det sägs ju att han ätit upp sin slips, stämmer det hur? Hur som helst, du sjunker ner till botten om den typen tillhör din bekanskapskrets, nu kan jga bara skratta åt dig. Fast du är en fara för Sverige med ditt dåliga omdöme Carl.

 2. Visst ska man ha kontakter även med galningar. Dom kanske ändå ibland är påverkbara.
  Men det ömsesidiga förtroendet med den iranske utrikesministern Michael Saakashvili inger knappast några förhoppningar.
  Hotet om världskrig, sympatierna med Assad-regimen och hatet mot Israel hotar inte bara stabiliteten i regionen, den har länge funnits där beroende på Irans vettlösa politik.

 3. falkteg skriver:

  Trodde inte jag behövde tala om att Saakashvili är president i Georgien. Mig veterligen är han dock inte samtidigt utrikesmnister i Iran. Som en kommentar till Per Fredo.

 4. Ursäktad att jag inte kollade detta. Namnet borde ha sagt mig nåt annat.
  Vad gäller Georgien har Carl ett hedervärt förflutet.
  Båda parter har nog ett inresse av att hålla ryssarna borta från ett av de länder, som de ser som sin bakgård.
  Det kräver måhånda också kontakt med en förmodad galning.
  Åtskilla exemel på tv-galningar finns det gott om

 5. falkteg skriver:

  Särsklit om man haft komersiella uppdrag från denna ”galning” och varit bjuden på mysig druvplockning hos samme ”galning”. Läs dagens tidningar!!!!!!!

 6. Ursäkta min naivitet, men varför sätter inte FN och USA in mera militära medel mot regimer som Syrien när det kniper? Lönlöst att försöka ha intellektuella diskurser med tyranner. För att vara ärlig, bra att Khadaffi, Saddam Hussein och Bin Laden fick sätta livet till med tanke på det stora lidande de orsakat för så många människor. Sluta vara så politiskt korrekta tack. Sätt direkt ut tyrannerna som mål och tillintetgör dem, tillsätt sedan ett civiliserat styre. Några få människor orsakar stort lidande för befolkningen, skapar stora flyktingströmmar etc. Dessa fåtalet mycket onda människor bör gripas eller tillintetgöras. Sluta dalta.

 7. mrmhalland01 skriver:

  Dubbel Standard,

  Så länge folket är obildat och är beredda att ta till våld för sina religiösa förtecken kommer det inte att hjälpa att störta en diktator.

  Troligen är han bättre för folket än vad den nya religiösa ledaren kommer att vara.
  – Se Iran…

 8. Kachina skriver:

  Se även Libyen. Först ”städar” man på ytan och gör sig av med diktatorn. Därefter inser man att det måste städas även på djupet, ”under garderober och mörka skrymslen”, där de verkliga mörkermännen gömmer sig.

 9. falkteg skriver:

  FN tar inte till våld därför att FNs grundtanke är att motverka krig och arbeta för fed. Det innebär att FN ska verka med diplomatiska metoder. FN har inte heller rätt att lägga sig i ett lands inre angelägenheter mer än i mycket begränsad omfattning. Läs på och sluta med denna krigshets. Det räcker att vår utrikesminister hetsar till krig. Men det ska vi ändra på i nästa val.

 10. Krigshets? Ibland är tyvärr krig enda lösningen när de styrande inte förstår intellektuell diskurs och civiliserade lösningar. Skulle Finland ha lagt sig platt när ryssen kom i vinterkrigen menar du? De hade varit en Sovjetstat under decennier i så fall. Krig är ofördelaktigt och något man bör undvika men i vissa fall ger det resultat. Alltså, i stället för att låta tyranner döda befolkningen borde internationella militära insatser vara att föredra.

 11. falkteg skriver:

  Ja just krigshets. Det är en sak att försvara sitt land, det är i högsta grad hedervärt. En helt annan sak är att angripa andra länder. Det var väl Sovjetunionen och inte Ryssland som angrepp Finland eller hur? Ocvh hur var det med vänskapsbanden mellan Finland och Hitler? Dubbel Standard, du verkar vara väldigt gammal och inte ha följt med din tid…..

%d bloggare gillar detta: