Och nu till New York

STOCKHOLM: Efter dagen i Bryssel är det tidigt i morgon dags att bege sig iväg till New York för den sedvanliga veckan i samband med att FN:s generalförsamling inleder sin allmänna debatt.

Det sker på tisdag, men innan dess är det mycket som skall klaras av.

I kväll är det stor middag med Atlantic Council för att hedra bl a de två viktiga men lite olika personerna Aung San Suu Kyi och Henry Kissinger.

Det säger sig självt att den middagen också kommer att samla en rad andra personer av intresse. Atlantic Council har under de senaste åren kommit att få en allt viktigare roll i såväl Washington som New York.

Veckan på Manhattan kommer att bli en sedvanlig virvelvind av möten, samtal och sammanträffanden med kollegor från världens alla hörn. Det handlar om stordrift i diplomati.

Förra året var det besvikelsen över en utebliven fredsprocess i Mellersta Östern som kom att dominera veckans olika diskussioner.

Den besvikelsen är förvisso inte mindre i dag.

Och vi får inte bortse från att spänningar byggs upp samtidigt som utvecklingen framför allt vad gäller illegala bosättningar gör den tvåstatslösning som kan ge fred och säkerhet för alla allt svårare att uppnå.

Säkert kommer den frågan att diskuteras, men det är samtidigt sannolikt att det är den allt mer desperata situationen i Syrien och Levanten i stort som kommer att dominera våra dagar.

Jag hoppas att det kommer att bli möjligt att höra åtminstone de preliminära slutsatser som Lakhdar Brahimi dragit efter sina samtal såväl i Damaskus som i den vidare regionen.

Frågan kommer under veckan också att diskuteras i säkerhetsrådet, och jag hoppas få tid att närvara vid åtminstone delar av den diskussionen.

De attacker som riktats mot olika diplomatiska beskickningar i främst denna del av världen kommer det också att finnas skäl att uppmärksamma och fördöma.

De riktar sig ju i själva verket också mot grundtanken i FN-systemet – att hålla öppna kanaler med alla och att kunna ha dialog över gränser och meningsskiljaktigheter.

Och det är viktigt att detta också uttalas.

Veckan på Manhattan kommer förhoppningsvis också att ge i alla fall vissa möjligheter att lite närmare känna av temperatur och vindar i den amerikanska valrörelsen.

Som sig bör är det de ekonomiska frågeställningarna som dominerar – USA:s såväl underskott som statsskuld är värre än i EU och euro-området – men då och då smyger sig också världen in.

Och det kan ju finnas anledning att lyssna även på det.

8 Responses to Och nu till New York

 1. The Golani Snowman skriver:

  Eftersom där inte är någon som helst press på Fatahgänget om att uppfylla några som helst löften (de fick kontroll över area A, B mot löfte om totalstopp för hatpropaganda och terror) och de får oändligt med guld för att vara precis som de är, så självklart händer inget. Läs Fatahs constitution för att ta reda på vad de vill.

 2. mrmhalland01 skriver:

  Så länge det finns länder där huvuddelen av befolkningen är beredda på att ta till våld för att de blir kränkta av att alla inte delar deras religiösa övertygelse, finns det absolut inga förutsättningar för demokrati.

  Med andra ord bör västländerna acceptera att de inte kan ”hjälpa” dessa länder.

  Alla religiösa samfund har en stark ledare.
  Störtar man deras diktator kommer med all sannolikhet denna starka religiösa ledare få ett stort inflytande över landet och folket.

 3. flyktingar skriver:

  Tre tungt beväpnade araber med självmordsbälten försökte infiltrera från Egypten in i Israel. Deras mål var att döda judar. De lyckades döda en men blev sen själva tagna av daga innan de kunde åstadkomma ytterligare skada.

  Att dessa förvirrade muhamedaner röner moraliskt stöd från debattörer på denna blogg, i deras gemensamma kamp för att ”befria Palestina” kan te sig lite underligt för den oinvigde. Det blir dock helt begripligt om man tar i beaktande att dessa blågula retoriker är eller har varit anhängare till i tur och ordning: Stalin, Mao, Pol Pot, Saddam, och nu Bashar och Ahmadinejad.

  Dessa debattörer på utrikesminister Carl Bildts blogg har förhållit sig ovanligt passiva en tid.

  Kan det vara så att de sitter på en segelbåt på väg till Gaza för att befria det demokratiskt valda Hamas, med mål att förinta Israel, från den israeliska blockaden? Ett skepp kommer lastat med kommunister på klassresa. De utgör kryddan i den verklighet vi genomlever, en svart parodi där sinnevärlden är en karikatyr av sig själv.

  Vem behöver franska/danska streckgubbar när man kan titta på Aljazeera Live. Snart får vi åter se gubbarna Mattias och Dror slåss mot väderkvarnar. Allt vore gott och väl om det inte var för det att karikatyrtecknarnas jobb var i fara, när deras marknad nu tagits över av ”konstnärliga” installationer i Verkligheten.

 4. Rolf (@roffehe) skriver:

  Det senaste dygnet har svenska media rapporterat att en tvåårig flicka skall utvisas till Frankrike eftersom hennes frånvarande mamma lär ha franskt medborgarskap. Det kan var juridiskt korrekt. men du borde kunna hitta en politisk lösning. En lösning skulle kunna vara att flickan stannar där hon är medan franska myndigheter handlägger ärendet. Skulle inte en sådan lösning vara bra för europasamarbetet?

 5. Kachina skriver:

  Ja, två falska religioner som försöker rentvå sina gärningar genom egna tolkningar av vad Gud/Allah egentligen menade. Tala om att vara vilse i pannkakan samtidigt som kristendomen passerat det stadiet och nu, på sina ställen, predikar den rena läran.

  Islam och Sionism kommer att förintas som religioner, av den enkla anledningen att de själva inte förstår innebörden i skrifterna.

  Kristendomen kan kanske överleva nu när de, på sina ställen, börjat förstå det dubbla budskapet i Paulusbreven och aposteln Johannes.

  Vi får se,………men Islam och Sionismen kommer att förinta sig själva,….p g a fullt utvecklad (i djurmäniskan), ren och äkta IDIOTI.

 6. bellybuttonwatch skriver:

  Caaaaarl Biiiildt, tiituuut!!!

  Du blockerade mig från att kommentera i din blogg, men jag är tillbaka under ett nytt konto!!!!!!

  Vill du blockera även detta konto? Vi kommer i såfall ha kul framöver du och jag. Hi hi!!!
  GISSA VAD SIFFRORNA I MITT NAMN BETYDER ATT JAG ÄR BEREDD PÅ?

  Om du anser att jag formulerat mig olämpligt, kan du väl försöka dra mig inför domstol istället för att censurera mig!!!
  Skäms din eländige bolsjevik!!!

  Censur är ingen famkomlig väg.
  Man måste diskutera såsom du gjorde om Sarajevo under 4 år, medan bomberba föll, och över 10 000 dog. Kissinger blev nog imponerad där.

  Du ve rkar trivas alldeles utmärkt i hans sällskap va’? förvånar mig inte alls..

  Nedan kommer inlägget som du blockade mig för.

 7. Kachina skriver:

  Vad var det nu jag sade? Någonting om två revolutioner. Först störtar de diktaturen. Sedan, när de märker att inget förändras, att grunden för maktmissbruket är religionen, gör de revolt mot den fundamentalistiska milisen.

  Det går liksom på räls, kan man säga. DEMOKRATI är inget annat än rätten för var och en att lägga sin röst på den de tror kan förbättra den enskildes liv. Milisen stämmer tydligen inte in i det fria Libyens tankesätt.

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article15488627.

%d bloggare gillar detta: