Ett besvikelsernas år

JALTA: I den siste ryske tsaren sommarpalats Livadia, där senare Stalin, Churchill och Roosevelt delade upp Europa i det andra världskrigets slutskede, samlades vi i dag för diskussioner om den europeiska framtiden på årets YES-konferens.

Viktigast under dagen var dock den överläggning EU:s utvidgningskommissionär Stefan Füle, Europaparlamentarikern Elmar Brok och jag hade med Ukrainas president Yanukovich och hans närmaste ministrar och medarbetare.

För ett år sedan satt vi några timmar i samma konstellation och diskuterade om det fanns någon väg framåt för Ukraina i det europeiska samarbetet.

I dag sade jag till presidenten att året som gått varit ett år av besvikelse vad gäller utvecklingen i Ukraina, att EU-proceessen för landets del stannat upp och att det nu t o m fanns en risk för att den skulle börja att glida bakåt.

Det handlar självfallet först och främst om de politiserade rättsprocesserna, men besvikelsen gäller inte bara detta.

Och från sina perspektiv hade Stefan Füle och Elmar Brok också åtskilligt att säga.

Nu står Ukraina inför viktigt parlamentsval den 28 oktober, och vi underströk med kraft betydelsen av det sett på vilket detta kommer att ske.

Ett förfuskat eller förfalskat val skulle få avgörande konsekvenser för Ukrainas EU-aspirationer.

Om vårt mycket öppna samtal gjorde något intryck är svårt att bedöma. Budskapet var inte nytt, även om vi denna gång var ännu skarpare än vid tidigare samtal. Besvikelserna har satt sina spår.

Vi var inte ensamma om tydliga budskap.

Här fanns i dag också USA:s tidigare utrikesminister Condolezza Rice, och hennes ord vid en offentlig debatt var också mycket tydliga, och kommer säkert att få genomslag.

Från fängelset i Charkov har Yulia Tymoshenko begärt att få använda en del av de fyra timmar varje månad då hon får ta emot besökare till att träffa mig.

Om detta kommer att bli möjligt eller ej återstår att se.

Hennes begäran ligger helt och hållet inom ramen för de mycket restriktiva regler hon har, och borde därför inte utgöra något problem.

Och jag har också sagt att jag är beredd att lägga om mina planer, åka till Charkov och träffa henne.

På sina håll är förtjusningen över detta säkert tämligen begränsad, och det blir inte utan betydelse hur saken kommer att utvecklas under det närmaste dygnet eller så.

9 Responses to Ett besvikelsernas år

 1. För i helvete Carl. Ta ett snack med regering och riksdag ang. denna somalieimport som Reinfeldt står för. Ja, alla människor är lika värda och alla har samma rättigheter oavsett hudfärg etc och blabla, men hur är det egentligen med skyldigheterna? Ca 80% av alla somalier som nu bor i Sverige är arbetslösa och ca 50% är analfabeter. Ska vi ta emot ytterligare 30 000 de närmsta två åren för en kostnad av ca 1,3 miljarder + diverse 8,1 miljarder i migrationskostnader?? Varför samordnar inte EU typ 1 miljard per EU-land och då får tag i kanske 30 miljarder som kan användas till någon form av armékostnad + uppbyggnad av eländiga länder som exempelvis Somalia? Sluta massimportera massbidragskostnader som uppenbarligen inte fungerar trots Reinfeldt utopier. Arbetslinjen eller jobblinjen? Och sluta låta vänstermedia styra över regeringen. Ni är folkvalda, vänstermedia är det inte. Regering och riksdag bestämmer, massmedia gör det inte eftersom de inte är folkvalda. Lycka till.

 2. Förlåt. Arbetslinjen eller bidragslinjen menade jag givetvis i tidigare post. Går lite fort ibland. Sverige av idag är till stor del styrt av massmedias synnerligen mjuka perspektiv som visserligen fokuserar på rättigheter, rättigheter och åter rättigheter och som gjort stora insatser vad gäller exempelvis fångarnas och mentalsjukas rättigheter etc. Nu har dock denna mjukhetsvåg sprungit lite väl långt där skyldigheterna helt kommit i skymundan. Man har faktiskt skyldigheter som medborgare också. Detta kommer aldrig vänstermedia fokusera särskilt mycket på. 10 månader i ungdomsvård för ungdomsbrottslingar som gör sig skyldiga till grova misshandelsbrott. Är det rättvist? Sluta överfokusera på brottslingarnas rättigheter och glöm aldrig bort brottsoffrens rättigheter. Vilket bör prioriteras? Vi har helt enkelt erhållit ett för mjukt samhälle i dag där skyldigheterna helt kommit i skymundan. Och sluta låta vänstermedia (som består av ca 40% miljöpartister och ca 15% vänsterpartister) styra över Sverige. Vi är ganska många som börjar tröttna på alla ”kränkta” individer hit och dit och denna accelererande mjukhetsvåg som närvarar överallt. ”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad du kan göra för ditt land”. Inte i Sverige? Nya Moderaterna = Gamla Socialdemokraterna? Kom igen nu, låt Det Nya Sverige utgöra en förebild för resten av världen, dvs en nyanserad balans mellan rättigheter och skyldigheter. Höj straffen för grova brott, balansera skadestånden (60 000 till ”kränkt” muslim och 25 000 till anhörig till mordoffer rimligt?) och styr upp Sverige. Tack.

 3. Vilka fullkomligt vidriga människor: Johan Persson och Martin Schibbye begav sig till Etiopien för att finna information som var komprometterande för Carl Bildt. Utrikesministern gör uppenbarligen en hel del för att få loss dem – och lyckas till slut.

  När de väl är hemma kommer politiken fram. ”Dessutom borde de ha tagit hjälp av Jan Eliasson”. Ja, han är ju en frälsare av guds nåde – hade bara Eliasson kopplats in redan före avfärd hade de rentav aldrig åkt, eftersom han har betydligt bättre omdöme än Persson / Schibbye.

  Uppenbarligen tål inte familjen att Bildt och regeringen står där som hjältar. Nu måste de rädda vad som räddas kan – av expeditionens ursprungliga syfte: att befläcka Carl Bildt. Det finns skäl att kritisera vår enda riktiga teflonpolitiker – men knappast i hanteringen av denna sak.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-borde-ha-agerat-snabbare

 4. mrmhalland01 skriver:

  Det är självklart inte så att journalister är immuna mot lagar.
  Dessa båda herrar har brutit mot Etiopisk lag och döms därefter.
  Naturligtvis finns det synpunkter på rättegången och rättssystemet, men, så fungerar det där.

  Trots detta har Sverige ställt upp med allt vi har kunnat !
  Dessutom lyckats !

  När man nu hör vänsterpatrasket skrika om att det tog för lång tid och dessutom ser att anhöriga anser att Sverige gjort för lite och för sent mår man ju fullkomligt illa.

  De borde bestraffas för ”brott i annat land” om det fanns en sådan lag.
  De har skamfilat Sverige i ett land vi hade goda relationer med.
  De har dessutom kostat Svenska skattebetalare astronomiska summor.

 5. Rulle skriver:

  När en svensk myndighet (UD) avrått från att gå in in Ogaden regionen i Etiopien så skall ALLA (även Journalister) avstå från att beträda området.
  När naiva individer ändå skickas in och råkar i problem skall naturligtvis den svenska utlandsbeskickningen göra allt, inom lagens råmärken, som man förmår för att hjälpa personerna ut ur knipan. Detta okloka äventyr har här fått ett lyckligt slut!
  Då skall vi skattebetalare inte betala för att rädda de som brutit mot rådet från UD och Etiopiens lag. De som gett grabbarna uppdraget skall betala alla kostnader.

 6. Rulle skriver:

  Att Martin Schibbye som själv uttalat att han är kommunist-sympatisör säger att deras avsikt inte var att hitta stoff för att skriva skit om Carl Bildt så skorrar det otroligt falskt.
  Bildt och hela den svenska regeringen är då långt ifrån kommunist-kramare man kan tänka sig. Martin framhåller att hans ideal om frihet och mänskliga rättigheter ligger nära Nordkoreas.
  Därav kan man med bara en liten gnutta fantasi förstå hans syftet med lagöverträdelserna i Etiopien.

 7. bestofmankind skriver:

  Off topic:
  Och as usual är Carl Bildt selektiv att uttala ett stöd.
  http://bestofmankind.wordpress.com/2012/09/15/swedens-aid-mdgs-philippine-rh-bill/

 8. stig2entreprenoren skriver:

  Ukraina som har jordbruksmark motsvarande 70 Skåne borde vara en tillgång i diskussionerna om EUs jordbrukspolitik?
  Att man trots detta nästan svälter är en gåta? Deras politiker och/eller bönder kan absolut inte vara bland de vassare?
  Man klarar inte ens att organisera ett rättvist val. Är detta rocketscience månntro eller är det vodka?

%d bloggare gillar detta: