Alltid spännande i Moskva

MOSKVA: Sitter på flygplatsen här och tar alldeles strax planet till Simferopol i Ukraina för de olika diskussionerna och utmaningarna där.

Men det var en både produktiv och intressant dag i ett soligt Moskva.

Jag hade möjlighet att sitta ner med gamla vänner från olika delar av ryskt samhällsliv och höra på deras perspektiv vilket alltid är både nyttigt och intressant.

Och sedan kom större delen av eftermiddagen att upptas av lunch och diskussioner med utrikesminister Sergey Lavrov och hans medarbetare.

Vår bilaterala relation mellan Sverige och Ryssland är god med ett flitigt besöksutbyte. Just nu befinner sig t ex riksdagens näringsutskott också här.

Det ger utrymme för öppna och konstruktiva diskussioner i frågor över ett vitt spektrum, och vår diskussion sträckte sig från det bilaterala över det europeiska till det globala.

Och i den senare kategorin var det naturligt att vi ägnade situationen i Syrien betydande uppmärksamhet.

Ett viktigt ämne var självfallet också arbetet i Arktiska Rådet fram mot ministermötet i Kiruna i maj nästa år.

Det arktiska samarbetet håller ju på att bli allt viktigare och viktigare.

Nu står Ukraina på min dagordning. 

Någon gång efter midnatt hoppas jag kunna vara framme vid Jalta vid Svarta Havets strand.

5 Responses to Alltid spännande i Moskva

 1. pointcircle skriver:

  Då man läser Carl Bildts noteringar om olika möten i Ryssland osv. är det kanske bra att påminna om att läget i detta ömsesidigt beroende och som sådant accepterade, internationella samhälle är mycket olikt jämfört med t ex 70-talet. Vi har kommit en bra bit vidare, trots alla nya globala utmaningar. Och denna förmåga att bemästra nya lägen bör vi kunna lita på dvs. att våra beslutsfattare har även framöver denna förmåga bara vi ger tillfälle för dem att göra sitt bästä både för Sveriges, Finlands, De nordiska ländernas, EUs samt världens bästa, det är ju deras uppgift. Den svenska utrikesministern lika litet som den finska kan i dag enbart tänka på sitt lands bästa utan han eller hon måste även tänka på omgivningens bästa också samt med längre tidsperspektiv. Ni svenskar får tacka er själva för att ha en klok utrikesminister som satsar på långvariga kontakter. Att förstå varandra tar sin tid, även mellan finskar och svenskar, ävenom vi endast ligger på olika sidor av vårt lilla badkar.

 2. lifenews24 skriver:

  i like this post

 3. Kachina skriver:

  ”Ett viktigt ämne var självfallet också arbetet i Arktiska Rådet fram mot ministermötet i Kiruna i maj nästa år.”

  Arktis var för några hundra år sedan en viktig handelsväg i österled och västerled.

  Glädjande är att berörda regeringar börjat bygga upp den handelsleden igen.

 4. Bo W. Höglund skriver:

  Visst är det trevligt när gamla historiska sammanhang åter börjar aktualiseras.
  Kommer att tänka på ett besök i Ukraina för ett decennium sedan (det var inte SÅ ofta man fick tillfälle att i tjänsten besöka Kiev) – de flesta av ”mannen på gatan” som vi täffade – vi deltog i en utställning – sade när de hörde att vi var svenskar – ”Schwietzi – Karol Dvinatsatch!” med ett stort leende – så är det när vi båda har en stor och besvärlig granne!

 5. Utrikesministern borde ha klart för sig, att det vore till mänsklighetens fördel att följa de ryska anvisningarna (snarare ”antydningarna”), och att det skulle minska det svenska folkets kollektiva skuldbelastning.

  Allt Gott!!!

%d bloggare gillar detta: